Bild på 5 personer som ser glada ut och har varit en del av Juniorledarskapsakademin

Juniorledarskapsakademin

Du som är student vid Linnéuniversitetet kan lära dig mer om ledarskap och bidra till innovation genom att möta inspirerande ledare från hela regionen och vässa dina egna ledarförmågor.

Under vårterminen 2023 gör Juniorledarskapsakademin ett upphåll. Det projekt, i vilket JLA är en del, går mot sitt slut och vi behöver ägna tid åt att utvärdera, sammanställa resultat och rapportera.

Student och nyfiken på ledarskap?

Vill du utveckla dig själv, få en bättre start på din karriär och är nyfiken på ledarskap? Då är Juniorledarskapsakademin (JLA) något för dig!

I JLA får du praktiska kunskaper som du har nytta av både som student och i din kommande yrkeskarriär. Det stärker dessutom ditt självförtroende! Vi samarbetar med verksamma ledare och chefer och vet att kunskaper från JLA uppskattas extra mycket, utöver din examen. Hittills har ca 500 studenter varit aktiva i JLA och vi vet att det har hjälpt dem när de sökt jobb och i den roll de har på sin nya arbetsplats.

I JLA erbjuder vi:

 • Verktyg att leda sig själv och andra
 • En arena där du möter erfarna ledare och får inspiration och vägledning
 • Praktiska övningar, föreläsningar, studiebesök, samtalspartner/ledare m.m.
 • En möjlighet att komplettera dina studier
 • Värdefulla meriter till ditt CV

Några exempel på kurser och sammankomster är:

 • Självledarskap och personlig utveckling
 • Ny som chef
 • Hur du driver effektiva möten
 • Presentationsteknik
 • Ledarlab som vi anordnar med studenter och ledare där vi tillsammans utforskar och samtalar om olika aktuella ämnen.
 • Vi deltar vid näringslivsluncher
 • Vi ordnar ledarskapsdagar med spännande föreläsare, ledare och forskare
 • Mentorskapsprogrammet är en del i JLA, som du ansöker till specifikt. Läs mer om Mentorprogrammet längre ner.

Att delta i Juniorledarskapsakademin är en unik möjlighet för dig som student. Genom anmälan nedan, kommer du att få tillgång till ett kursrum i MyMoodle och JLA:s aktiviteter.

Nyfiken på Ledarskap? 
Välkommen till Juniorledarskapsakademin!

Film om JLA

Samverkansprojekt

Juniorledarskapsakademin är en del av Centrum för ledarskap i Småland som driver projektet ”Ledarskap och entreprenörskap i Småland” som också omfattar JLA och ett samarbete med Ung företagsamhet i Kalmar och Kronoberg.

Projektet är ett samverkansprojekt finansierat av Familjen Kamprads stiftelse, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Linnéuniversitetet, Tekniska Högskolan vid Jönköping University samt Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Tillväxtverket. Projektets digitala arena är Ledarkunskap.se

Eu-logga
Celed-logga
Juniorledarskapsakademin är en del av Centrum för ledarskap i Småland

Samarbete med Drivhuset & LNU Karriär

Juniorledarskapsakademin samarbetar med Drivhuset Kalmar, Drivhuset Växjö samt Karriärcenter.

– Det finns många beröringspunkter mellan våra verksamheter.  

Drivhuset stöttar studenter och alumner som vill utveckla idéer, leda projekt eller starta upp en egen verksamhet!

Karriärcenter erbjuder olika typer av stöd och service för dig som är student, doktorand eller alumn och som vill förbereda dig inför arbetslivet.

Mentorprogrammet

En del av Juniorledarskapsakademin är Mentorprogrammet. 
I mentorprogrammet vill vi förbereda våra studenter genom personlig utveckling som en extra förberedelse på yrkeslivet, där mentorer och studenterna får möjlighet att träffas för att ta del av varandras erfarenheter.

Genom att anmäla ditt intresse blir du tilldelad en egen Mentor från näringslivet. 

Läs mer om Mentorprogrammet och anmälan via denna länk

Juniorledarskapsakademin är en del av Centrum för ledarskap i Småland som driver projektet ”Ledarskap och entreprenörskap i Småland” som också omfattar JLA och ett samarbete med Ung företagsamhet i Kalmar och Kronoberg.

Projektet är ett samverkansprojekt finansierat av Familjen Kamprads stiftelse, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Linnéuniversitetet, Tekniska Högskolan vid Jönköping University samt Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Tillväxtverket. Projektets digitala arena är Ledarkunskap.se

"Juniorledarskapsakademin har spetsat min kompetens"

– Juniorledarskapsakademin har spetsat min kompetens och gjort mig mer trygg i att arbeta tillsammans i grupp. 

Nils Elf studerar Enterprise Business Development, en ganska praktiskt lagd utbildning, vid Linnéuniversitetet, och uppskattar framförallt de konkreta och praktiska kunskaper Juniorledarskapsakademin gett honom.
– En timme med Juniorledarskapsakademien är ofta just en timme med praktisk erfarenhet av ledarskap. Jag har konkret förbättrats i saker som mötesdesign och presentationsteknik och fått större förståelse för människors komplexitet. 
– Men det handlar inte bara om att leda andra utan även om att leda sig själv rätt, att följa den inre moraliska kompassen och skapa sin egen inre trygghet.

– Ta chansen att engagera dig i Juniorledarskapsakademin! Förutom intressanta diskussioner och nätverk har jag fått möjlighet att ta del av verksamma ledares visdom och erfarenheter och chansen att hjälpa till att lösa verkliga problem.

Intervju med Nils Elf, Enterprise Business Development.

 

Linnéa fick blodad tand och ett bra jobb

– Jag har haft mycket stor nytta av kunskaperna jag fått genom Juniorledarskapsakademin i mitt nuvarande jobb. Men det viktigaste är nog ändå det ökade självförtroendet.

Linnéa Nyberg jobbar nu på IKEA:s customer support center i Älmhult och gick ut turism och ekonomi-programmet på Linnéuniversitetet i Kalmar sommaren 2017. Juniorledarskapsakademin var något hon hoppade på och läste parallellt och det har hon inte ångrat.
– Det var inga problem eftersom man kunde välja vad man vill gå för kurser och de var dessutom på kvällstid. Skillnaden mot de vanliga studierna var dock att det hela var så mycket mer konkret och praktiskt. Vi fick träna på att göra det vi föreläste om. Dessutom var det en bra boost för en själv.

– Bra ledarskap är för mig är både att kunna rikta sig efter situation och person. Man ska vara lite som en trädgårdsmästare – underlätta för sina anställda genom att se till att de har vad de behöver. Det var sådant jag lärde mig och nu har stor användning i mitt jobb. Så får du chansen att vara med – ta den. Mig gav det blodad tand och ett bra jobb!

Intervju med Linnéa Nyberg, IKEA:s customer support center, Älmhult

 

"Jag får komma på fler intervjuer"

– Det kommer att ställas högre krav på framtidens ledarskap när arbetsplatser blir mer flexibla och mindre styrda av tid och plats. Då kan inte ledaren bara gå till jobbet och ha kollen där.

Kajsa Nygren läser Human resource management som är en kombination av företagsekonomi och HRM på Linnéuniversitetet, men har tidigare jobbat inom servicebranschen.
¬– För mig har Juniorledarskapsakademin öppnat upp dörrar både yrkesmässigt och privat. Jag har fått mer insikt i och fler verktyg för att faktiskt klara av ett första ledarskapsjobb.
Kajsa har fått större förståelse för hur organisationer fungerar och det har även visat sig i antalet jobbintervjuer.
– Juniorledarskapsakademin är en merit som gjort att jag får komma på fler intervjuer än andra klasskompisar. Det är guld värt att ha med sig HR, mötesteknik och det faktum att man läst detta extra. Engagemang utanför är viktigt för arbetsgivarna.

– Jag kan varmt rekommendera Juniorledarskapsakademin. Den ger många praktiska kunskaper om saker som är bra att ha med sig ut i arbetslivet. Det är dessutom både kul och inspirerande.

Intervju med Kajsa Nygren, Human resource management

 

"Lite av en social superkraft faktiskt."

– Konkurrensen om de mest attraktiva att anställa kommer att hårdna och då blir ledarskap, arbetsmiljö och kreativitet allt viktigare. Ledarskap som går kvar i det gamla eller kväver idéer gör företagen mindre attraktiva.

Sebastian Persson är export manager på Viking Toys AB i Torsås. Hans egna erfarenheter av dominant ledarskap bidrog till att han deltog i Juniorledarskapsakademin i samband med sin kandidatexamen i Internationella affärer.
– Oavsett om man är chef eller ej är det bra att förstå sig på ledarskap. För mig har utbildningen gett mersmak, varit en inspirationskälla och blivit en dörröppnare för att kunna få folk att släppa på sina hämningar i en grupp. Lite av en social superkraft faktiskt.
Sebastian missade dock möjligheten att vara med i Ledarutvecklingsgrupperna inom Centrum för ledarskap i Småland.
– Examen kom emellan. Men det hade varit ytterligare ett plus att få ta del av hur det går till i verkligheten och även få dessa kontakter.

Sebastians bästa tips till andra studenter är att absolut testa Juniorledarskapsakademin.
– Det är ett utmärkt tillfälle att få lära sig saker som inte lärs ut i det vanliga utbildningsprogrammet. Det visade vara oväntat intressanta och kunskaperna är synnerligen värdefulla att ha med sig i arbetslivet.

Intervju med Sebastian Persson, Export Manager på Viking Toys AB i Torsås.

 

Yrkesverksam ledare

Vill du bidra med erfarenheter och lära av unga talanger? Kontakta kerstin.armann@lnu.se