Juniorledarskapsakademin
Du som är student vid Linnéuniversitetet kan lära dig mer om ledarskap och bidra till innovation genom att möta inspirerande ledare från hela regionen och vässa dina egna ledarförmågor.
Student och nyfiken på ledarskap?
Vill du utveckla dig själv, få en bättre start på din karriär och är nyfiken på ledarskap? Då är Juniorledarskapsakademin (JLA) något för dig!
I JLA får du praktiska kunskaper som du har nytta av både som student och i din kommande yrkeskarriär. Det stärker dessutom ditt självförtroende! Vi samarbetar med verksamma ledare och chefer och vet att kunskaper från JLA uppskattas extra mycket, utöver din examen. Hittills har ca 500 studenter varit aktiva i JLA och vi vet att det har hjälpt dem när de sökt jobb och i den roll de har på sin nya arbetsplats.
I JLA erbjuder vi:
- Verktyg att leda sig själv och andra
- En arena där du möter erfarna ledare och får inspiration och vägledning
- Praktiska övningar, föreläsningar, studiebesök, samtalspartner/ledare m.m.
- En möjlighet att komplettera dina studier
- Värdefulla meriter till ditt CV
Några exempel på kurser och sammankomster är:
- Självledarskap och personlig utveckling
- Ny som chef
- Hur du driver effektiva möten
- Presentationsteknik
- Ledarlab som vi anordnar med studenter och ledare där vi tillsammans utforskar och samtalar om olika aktuella ämnen.
- Vi gör olika arbetsplatsbesök och har bl.a. besökt IKEA Museum i Älmhult där vi träffade ledare och hade samtal med dem.
- Vi deltar vid näringslivsluncher
- Vi ordnar ledarskapsdagar med spännande föreläsare, ledare och forskare
- Mentorskapsprogrammet är en del i JLA, som du ansöker till specifikt. Läs mer om Mentorprogrammet längre ner.
Att delta i Juniorledarskapsakademin är en unik möjlighet för dig som student. Genom anmälan nedan, kommer du att få tillgång till ett kursrum i MyMoodle och JLA:s aktiviteter.
Läs också om Filippa som berättar om hur hon maxade sin studietid, bland annat genom att delta i Juniorledarskapsakademin och praktisera på IKEA.
Samarbete med UF!
Nytt för 2020 är att vi samarbetar med Ung Företagsamhet i Kalmar och Kronoberg.
Anmäl dej till Juniorledarskapsakademin
Mentorprogrammet
En del av Juniorledarskapsakademin är Mentorprogrammet.
I mentorprogrammet vill vi förbereda våra studenter genom personlig utveckling som en extra förberedelse på yrkeslivet, där mentorer och studenterna får möjlighet att träffas för att ta del av varandras erfarenheter.
Genom att anmäla ditt intresse blir du tilldelad en egen Mentor från näringslivet.
Läs mer om Mentorprogrammet och anmälan via denna länk.
Juniorledarskapsakademin är en del av Centrum för ledarskap i Småland. Med start 2020 driver centrumet projektet ”Ledarskap och entreprenörskap i Småland” som också omfattar JLA och ett samarbete med Ung företagsamhet i Kalmar och Kronoberg.
Projektet är ett samverkansprojekt finansierat av Familjen Kamprads stiftelse, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Linnéuniversitetet, Tekniska Högskolan vid Jönköping University samt Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Tillväxtverket. Projektets digitala arena är Ledarkunskap.se
Fyra studenter berättar: Därför deltar jag i Juniorledarskapsakademin
"Juniorledarskapsakademin har spetsat min kompetens"
– Juniorledarskapsakademin har spetsat min kompetens och gjort mig mer trygg i att arbeta tillsammans i grupp.
Nils Elf studerar Enterprise Business Development, en ganska praktiskt lagd utbildning, vid Linnéuniversitetet, och uppskattar framförallt de konkreta och praktiska kunskaper Juniorledarskapsakademin gett honom.
– En timme med Juniorledarskapsakademien är ofta just en timme med praktisk erfarenhet av ledarskap. Jag har konkret förbättrats i saker som mötesdesign och presentationsteknik och fått större förståelse för människors komplexitet.
– Men det handlar inte bara om att leda andra utan även om att leda sig själv rätt, att följa den inre moraliska kompassen och skapa sin egen inre trygghet.
– Ta chansen att engagera dig i Juniorledarskapsakademin! Förutom intressanta diskussioner och nätverk har jag fått möjlighet att ta del av verksamma ledares visdom och erfarenheter och chansen att hjälpa till att lösa verkliga problem.
Linnéa fick blodad tand och ett bra jobb
– Jag har haft mycket stor nytta av kunskaperna jag fått genom Juniorledarskapsakademin i mitt nuvarande jobb. Men det viktigaste är nog ändå det ökade självförtroendet.
Linnéa Nyberg jobbar nu på IKEA:s customer support center i Älmhult och gick ut turism och ekonomi-programmet på Linnéuniversitetet i Kalmar sommaren 2017. Juniorledarskapsakademin var något hon hoppade på och läste parallellt och det har hon inte ångrat.
– Det var inga problem eftersom man kunde välja vad man vill gå för kurser och de var dessutom på kvällstid. Skillnaden mot de vanliga studierna var dock att det hela var så mycket mer konkret och praktiskt. Vi fick träna på att göra det vi föreläste om. Dessutom var det en bra boost för en själv.
– Bra ledarskap är för mig är både att kunna rikta sig efter situation och person. Man ska vara lite som en trädgårdsmästare – underlätta för sina anställda genom att se till att de har vad de behöver. Det var sådant jag lärde mig och nu har stor användning i mitt jobb. Så får du chansen att vara med – ta den. Mig gav det blodad tand och ett bra jobb!
"Jag får komma på fler intervjuer"
– Det kommer att ställas högre krav på framtidens ledarskap när arbetsplatser blir mer flexibla och mindre styrda av tid och plats. Då kan inte ledaren bara gå till jobbet och ha kollen där.
Kajsa Nygren läser Human resource management som är en kombination av företagsekonomi och HRM på Linnéuniversitetet, men har tidigare jobbat inom servicebranschen.
¬– För mig har Juniorledarskapsakademin öppnat upp dörrar både yrkesmässigt och privat. Jag har fått mer insikt i och fler verktyg för att faktiskt klara av ett första ledarskapsjobb.
Kajsa har fått större förståelse för hur organisationer fungerar och det har även visat sig i antalet jobbintervjuer.
– Juniorledarskapsakademin är en merit som gjort att jag får komma på fler intervjuer än andra klasskompisar. Det är guld värt att ha med sig HR, mötesteknik och det faktum att man läst detta extra. Engagemang utanför är viktigt för arbetsgivarna.
– Jag kan varmt rekommendera Juniorledarskapsakademin. Den ger många praktiska kunskaper om saker som är bra att ha med sig ut i arbetslivet. Det är dessutom både kul och inspirerande.
"Lite av en social superkraft faktiskt."
– Konkurrensen om de mest attraktiva att anställa kommer att hårdna och då blir ledarskap, arbetsmiljö och kreativitet allt viktigare. Ledarskap som går kvar i det gamla eller kväver idéer gör företagen mindre attraktiva.
Sebastian Persson är export manager på Viking Toys AB i Torsås. Hans egna erfarenheter av dominant ledarskap bidrog till att han deltog i Juniorledarskapsakademin i samband med sin kandidatexamen i Internationella affärer.
– Oavsett om man är chef eller ej är det bra att förstå sig på ledarskap. För mig har utbildningen gett mersmak, varit en inspirationskälla och blivit en dörröppnare för att kunna få folk att släppa på sina hämningar i en grupp. Lite av en social superkraft faktiskt.
Sebastian missade dock möjligheten att vara med i Ledarutvecklingsgrupperna inom Centrum för ledarskap i Småland.
– Examen kom emellan. Men det hade varit ytterligare ett plus att få ta del av hur det går till i verkligheten och även få dessa kontakter.
Sebastians bästa tips till andra studenter är att absolut testa Juniorledarskapsakademin.
– Det är ett utmärkt tillfälle att få lära sig saker som inte lärs ut i det vanliga utbildningsprogrammet. Det visade vara oväntat intressanta och kunskaperna är synnerligen värdefulla att ha med sig i arbetslivet.
Yrkesverksam ledare
Vill du bidra med erfarenheter och lära av unga talanger? Kontakta kerstin.armann@lnu.se
Samarbete med Drivhuset hösten 2019
Med start höst 2019, inledde Juniorledarskapsakademin ett samarbete med Drivhuset Kalmar. Men var finns kopplingen mellan ledarskap och entreprenörskap? Drivhuset jobbar ju med det senare.
– Det finns många likheter mellan våra sätt att arbeta. Till oss kommer studenter med driv och ambition och vi jobbar med att utveckla deras entreprenöriella förmågor. Där hittar vi likheter med Juniorledarskapsakademin, säger Tova Persson, verksamhetsledare för Drivhuset Kalmar.
Studenterna kommer ofta med en idé, kanske en dröm om att förverkliga något. Men Drivhuset bidrar inte till att renodla den idén till en produkt eller ett företag. Istället är det själva processen, hur studenten kan utveckla sitt sätt att tänka och arbeta – att prova sig fram, testa, misslyckas och lyckas.
– Och det är precis så vi också arbetar, säger Maria Elander, ansvarig för Juniorledarskapsakademin. Vi säger inte att man blir en fullfjädrad ledare genom att delta i våra aktiviteter. Till oss kommer studenter som är nyfikna på ledarskap och vi hjälper dem att testa och förstå vad det handlar om.
– Vi jobbar båda med samma tänk: att mer se till personen än resultatet. Ledorden för Juniorledarskapsakademin är ”praktik och passion” och jag ser samma engagemang hos Drivhuset: att våga ha låga trösklar, bygga självförtroende och använda våra goda relationer med företag och organisationer i det arbetet.
I november kommer studenterna att kunna träffa både Tova och Maria i en workshop om ledarskap och entreprenörskap.
Nu tar Juniorledarskapsakademin sommarledigt. Väl mött i höst!
Juniorledare på IKEA-besök
Juniorledarskapsakademin har fått tillfälle att besöka IKEA Museum i Älmhult med specialanpassat upplägg om ledarskap.
Håkan Kihlström höll ihop besöket, guidade genom IKEA-museet och gav studenterna bakgrunden till IKEA:s historia, från Ingvar Kamprads barndom till hans skicklighet som entreprenör, sammanfattat i En möbelhandlares testamente.
Studenterna fick även träffa Michael Nilsson som berättade om sin resa till olika ledarpositioner. Och de fick lyssna på erfarna fd varuhuschefen Johan Nestor som berättade om företagets ledarskap, vikten av att lära av och respektera varandra. Johan pratade också om att det är ok att göra fel, våga fatta beslut och att det är viktigt att ha roligt på jobbet.
I Juniorledarskapsakademin jobbar vi med ledorden Passion och Praktik. Båda orden passar väl in på besöket hos IKEA: studenterna mötte passionerade ledare och fick också praktiskt jobba i en workshop som handlade om att våga testa, härma och lära av varandra och få göra om så det blir ett bättre resultat nästa gång.
Lärdomen? Bland annat att vara ödmjuk men inte feg och insikten om att lära av varandra, att tillåtas göra om så det blir ett bättre resultat nästa gång.
Exklusivt möte med kungen
En handfull studenter från Juniorledarskapsakademin fick tillfälle att delta när Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap bjöd in till ett exklusivt seminarium i Kalmar.
Temat för dagen var betydelsen av ett värdebaserat ledarskap i det digitala skiftet och deltagarna fick bland annat lyssna på trendanalytikern Kristin Heinonen och Kalmarbördige Martin Rosén, nyligen utsedd till en av Sveriges 103 mest lovande unga företagare.
Varje år delar stiftelsen ut stipendiet Kompassrosen ut till unga ledare under 25 år som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Publiken i Kalmar fick lyssna årets tre stipendiater och inspireras av deras berättelser.
Juniorledarskapsakademin fick också tillfälle att presentera sin verksamhet för de deltagande gästerna.
Nyheter
- Fråga Linné -hälsans betydelse för arbetet Nyhet
- Studenter fick mentorer från arbetslivet Nyhet
- Mentorer och adepter i digital avslutning Nyhet
- Nina Lundqvist - Reflektioner från Möbelriksdagen Nyhet
- Är du nyfiken på och vill lära dig mer om ledarskap? Nyhet
- Om småländskt ledarskap på Möbelriksdagen Nyhet
Äldre nyheter
Alla nyheter Juniorledarskapsakademin
- Fråga Linné -hälsans betydelse för arbetet Nyhet
- Studenter fick mentorer från arbetslivet Nyhet
- Mentorer och adepter i digital avslutning Nyhet
- Nina Lundqvist - Reflektioner från Möbelriksdagen Nyhet
- Är du nyfiken på och vill lära dig mer om ledarskap? Nyhet
- Om småländskt ledarskap på Möbelriksdagen Nyhet
- 26,5 miljoner kronor till ledarutveckling Nyhet
- Ledare om mod och rädslor Nyhet
- Fullsatt konferens om ledarskap Nyhet
- Juniorledare på IKEA-besök Nyhet
- Bli hälsosamt egoistisk Nyhet
- "Doing good" eller göra skillnad? Nyhet
- Uppstart för mentorprogrammet Nyhet
- Ledardag om kompetens drog fullt hus Nyhet
- Anmäl dig till Juniorledarskapsakademin Nyhet
- Unik praktisk erfarenhet för dej som vill bli ledare Nyhet
- Linnéa fick blodad tand och ett bra jobb Nyhet
- "Lite av en social superkraft, faktiskt." Nyhet
- Lyckat första år för mentorprogrammet Nyhet
- "Jag får komma på fler intervjuer." Nyhet
- Är du en X- eller Y-ledare? Nyhet
- Ledare som gör världen bättre Nyhet
- "Då ska jag söka till Linnéuniversitetet!" Nyhet
- ... och hur gör man om medarbetaren är arg? Nyhet
- Undvik ditt värsta möte Nyhet
- ”Nu reflekterar jag väldigt mycket efter våra möten” Nyhet
- "Jag vill ta vara på kunskapen" Nyhet
- Visst vill unga bli chefer! Nyhet
- "Vill gå på allt!" Nyhet
- Studenter på ledardag Nyhet
- Här växer nya ledare Nyhet
- Konsten att leda sig själv diskuterades på residenset i Kalmar Nyhet
- Nu har Kalmarstudenterna också mentorer Nyhet
- Nyfikna ledare coachar studenter Nyhet
- "Hade vi tagit oss vatten över huvudet?" Nyhet
- "Verkligen otroligt givande!" Nyhet
- Så håller du det perfekta mötet Nyhet
- Så hittar man talanger och nya ledare Nyhet
- Nytt Centrum för Ledarskap i Småland Nyhet