Studenter och mentor i samtal

Mentorprogrammet

I mentorprogrammet vill vi stödja våra studenter genom personlig utveckling som en extra förberedelse på yrkeslivet. Mentorer och studenter får möjlighet att träffas för att ta del av varandras erfarenheter.

Mentorprogrammet – en chans till utveckling

Genom mentorprogrammet ges både studenter och yrkesverksamma möjlighet att utvecklas och skapa nya kontakter och erfarenheter.

För dig som student vid Linnéuniversitetet är det en möjlighet att få en mentor för att stärka dina personliga förutsättningar för kommande arbetsliv och karriär.

För dig som yrkesverksam är det en möjlighet att bidra till en students utveckling samtidigt som du får ta del av intressanta perspektiv och nya nätverk.

Anmälan

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse. Vi kommer senare att återkomma med information om antagning och matchning.

Ser du inte formuläret är det pga. GDPR regler, du måste godkänna cokies innan du kan se det.

Upplägg

Programmet startar i oktober och löper till och med maj. Under perioden träffas varje mentorpar enskilt en gång per månad (på plats eller online). Utöver det erbjuds gemensamma träffar:

  • Oktober – gemensam uppstartsträff erbjuds i Växjö, Kalmar och online.
  • November – avstämningsträffar erbjuds för mentorer och studenter för sig, online.
  • Februari - avstämningsträffar erbjuds för mentorer och studenter för sig, online.
  • Maj - gemensam avslutande träff erbjuds i Växjö, Kalmar och online.

Datum och mer information fås via mail efter antagning.

Mentorskap – en väg till nya insikter och möjligheter

Att ha en mentor kan vara avgörande för att navigera i en ny bransch eller ett nytt akademiskt område. Mentorprogrammet ger både studenter och yrkesverksamma möjlighet att utbyta erfarenheter, få vägledning och bygga nätverk. Jerker, som arbetar på Skogsstyrelsen, och Anu, student på masterprogrammet skogsbruk för grön hållbar utveckling, delar med sig av sina erfarenheter.

Jerker, arbetar i Skogsstyrelsen
Jerker, fotograf: Camilla Zilo

Jerker fick kännedom om mentorsprogrammet genom ett ledarskapsutvecklingsprogram vid Linnéuniversitetet. Med en bakgrund som chef och nu processledare för Skogssektorns jämställdhetsråd, såg han mentorskap som en chans att ge tillbaka.

- Jag har själv haft en mentor och upplevt kraften i metoden, särskilt vid viktiga vägval i karriären och livet. Att få dela med sig av erfarenheter och följa en ung persons utveckling är en gåva, menar Jerker.

Anu, student på masterprogram
Anu, masterstudent

För Anu, som är ny i skogssektorn, var mentorskapet en värdefull möjlighet att få insikt i branchen och få hjälp att integreras i arbetslivet. Programmet löper över sex månader och inkluderar regelbundna möten där mentor och adept diskuterar mål, framsteg och utmaningar.

- Min mentor har delat med sig av sin erfarenhet, väglett mig i yrkeslivet och hjälpt mig med praktiska saker som att skriva CV och personligt brev. Det har varit ovärderligt, berättar Anu.

Mentorskapet skapar inte bara kunskapsutbyte utan ger också nya perspektiv.

- Att få inblick i hur unga människor tänker kring sina yrkesval vidgar ens vyer, säger Jerker och uppmuntrar fler att bli mentorer.

För den som funderar på att delta i programmet är budskapet tydligt: det är en möjlighet att utvecklas, få vägledning och knyta värdefulla kontakter för framtiden.

Tidigare deltagare

"Tack för möjligheten! Det har varit lärorikt på många sätt att få komma i kontakt med en sådan stark it-kompetens som min mentor. Jag kan definitivt rekommendera de kommande treorna till nästa mentorprogram. Detta är ett utmärkt sätt att lära sig mer om arbetsmarknaden"
Johan Lundberg, student och adept

"För mig handlar ledarskap mycket om att vara människa i sitt ledarskap och att tycka om att arbeta med människor. Genom våra samtal får jag perspektiv på mig själv och jag får inspiration från någon som är betydligt yngre och har andra referensramar.
Helena Nilsson, mentor

"Hela detta konceptet tycker jag är mycket bra. Jag tycker det blev en bra matchning och har fått ut mycket utav det. Att jag fick göra en riktig intervju och att få feedback på CV och personligt brev var mycket nyttigt"
Michael Wangberg, student och adept

"Mentorskapsprogrammet har gett mig nya insikter i hur jag kan hjälpa en individ i sin utveckling samtidigt som jag även fått med mig nya kunskaper in i min yrkesroll. Att vara mentor är berikande eftersom man får se en person växa samtidigt som man själv utmanas."
Natasha Asimiadis, Information engineer, Sigma Technology, mentor