Studenter på UB

Välkommen som student vid Linnéuniversitetet

Vad roligt att du har valt att studera på Linnéuniversitetet. Vi hoppas att dina universitetsstudier ska bli en spännande resa både kunskapsmässigt och socialt. Hos oss finns förutsättningarna, allt är möjligt!

Att tänka på innan du börjar

När du har blivit antagen till en utbildning vid Linnéuniversitetet är det några saker du behöver göra innan utbildningen börjar.

1. Läs antagningsbeskedet - Tacka ja till din plats

Om du har blivit antagen till en kurs eller ett program i urval 1, så behöver du svara på antagningsbeskedet. Du tackar ja till din plats på antagning.se

Observera att det framgår av ditt antagningsbesked om du behöver tacka ja för att behålla din plats. 

2. Hämta ditt studentkonto

Du behöver ett studentkonto för att kunna logga in på Lnu.se/student/min-sida. På sidan kan du sedan registrera dig, komma åt kursmaterial, få tillgång till din e-post och övriga IT-tjänster. Upplever du problem med studentkontot, kontakta IT-support.  Hämta studentkonto.

Observera att du bara kan hämta ut studentkontot från ett visst datum och det beror på vilken antagningsomgång du har blivit antagen till. Datum som du tidigast kan hämta ut studentkonto

3. Registrera dig

Du måste registrera dig på den kurs eller det program som du är antagen till. När du registrerat dig visar du att du är aktiv som student, och då kan också studiebidrag och studielån betalas ut. Du registrerar dig på Lnu.se/student/min-sida, där du klickar på "Mitt Ladok". På registreringssidan kommer programmet och/eller kursen du kommit in på visas som tillgängliga för registrering, liksom mellan vilka datum du kan registrera dig. När du registrerat dig får du tillgång till allt kursmaterial i lärplattformen MyMoodle. 

Observera att du kan registrera dig en vecka innan kursstart samt under kursstartsveckan (alltså inte tidigare). Registrering är nödvändigt för att bland annat få studiemedel och resultat inrapporterat. 

4. Introduktionstillfälle och välkomstbrev

Sök fram din kurs eller program på nedanstående länk och hitta ditt introduktionstillfälle och välkomstbrev i högerspalten på utbildningens webbsida.

Observera att välkomstbrev eller specifik information inte finns tillgänglig för alla program/kurser. Du kan även söka fram kurs- och programstart via vårt schemasystem TimeEdit.

Kursplan och litteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. Här hittar du också den litteratur du behöver. Program- och kursplan hittar du på respektive utbildningssida.

Coronaviruset och Covid-19: Information till studenter

Linnéuniversitetet följer Folkhälsomyndighetens och utrikesdepartementets rekommendationer och har en krisledningsgrupp som arbetar med frågorna och noga följer händelseutvecklingen. 

Vanliga frågor och svar kring coronaviruset och sjukdomen Covid-19

Praktisk information

Utöver informationen ovan finns även en del praktisk information som kan vara bra att känna till inför terminsstart.

Studentwebben

På Studentwebben Lnu.se/student får du övergripande information om vad som händer på Linnéuniversitetet så som driftstörningar, nyheter, evenemang, jobbmöjligheter från MyCareer. Via studentwebben hittar du också länk till "Min sida". Där finner du viktig personlig information som ger en samlad bild av dina studier. För att logga in behöver du ett studentkonto. På "Min sida" hittar du även ditt personliga schema. 

E-post

Glöm inte att kolla dina kontaktuppgifter i ”Mitt Ladok". För att inte missa information är det viktigt att du anger vilken e-postadress du vill att Linnéuniversitetet ska kontakta dig via.

Uppdatera dina kontaktuppgifter

Lnu-appen

Genom lnu-appen kan du få notiser i mobilen som ett komplement till studentwebben. Du hittar våra lokaler och om du vill nå någon i personalen kan du enkelt söka i appen. Förutom att du får upp ditt schema när du loggar in så får du även pling i mobilen och notis på Lnu.se/Student bland annat när: du har en bok att hämta på biblioteket, det är ändringar i schemat, du behöver registrera dig på en kurs som du är antagen till. Du kan ladda ner appen på Apple Store eller Google Play.

 

Passerkort

Låna på universitetsbiblioteket

Som student har du tillgång till både digitala och tryckta resurser, som kurslitteratur och andra böcker, databaser, uppslagsverk m.m. Du når resurserna via bibliotekets webbsida och loggar in med ditt studentkonto. För att kunna låna på biblioteket behöver du ansöka om ett lånekonto.

Skaffa Wifi

Som student vid Linnéuniversitetet ansluter du till det trådlösa nätverket som heter eduroam (educational roaming) som är ett krypterat och säkert nätverk. Här finner du information om hur du ansluter till Wifi.

Skriv ut, kopiera och skanna

För att kunna skriva ut, kopiera eller skanna på Linnéuniversitetet behöver du sätta in pengar på ditt studentkonto via Pcounter EasyPay. Kom igång med Pcounter EasyPay för utskrifter och kopiering. Behöver du hjälp, finner du guiden för utskrift på Serviceportalen.

Ladda ner gratis programvaror

Linnéuniversitetet tillhandahåller ett antal programvaror som du som student har tillgång till under dina studier, till exempel Office 365 och SPSS. Läs mer i Serviceportalen om hur du får tillgång till bland annat Office 365 och andra applikationer.

Boende

För dig som behöver en bostad under din tid som student vid Linnéuniversitetet finns det några olika saker att tänka på. Här tipsar vi om olika typer av boende, vilka du kan kontakta för att hitta en bostad och hur ett akutboende kan vara en lösning till en början om du inte hittar en egen bostad direkt

Folkbokför dig där du bor

Glöm inte att skriva dig på din nya adress i Kalmar eller Växjö och eftersända din post. Det vill säga om du flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska du vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, nämligen där du sover flest nätter.

Studera med funktionsnedsättning

Om du är student och har en funktionsnedsättning, finns det möjlighet att använda pedagogiskt stöd under studietiden. Till exempel anteckningshjälp, teckenspråkstolk eller förlängd tid vid examinationer. Stödet diskuteras och planeras tillsammans med en samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Allt stöd är individuellt och anpassas efter dina behov i studiesituationen.

Introduktionsveckan

Introduktionsveckan, som tidigare kallades "nollning", är en vecka fylld av roliga, blandade aktiviteter. Under introduktionsveckan lär du känna andra studenter och din nya stad. De flesta aktiviteterna startar veckan innan terminsstart. Du kommer att få information om var och när din introduktionsvecka börjar när du har blivit antagen till ditt program. Aktiviteterna anordnas främst av studentföreningarna. Det finns flera olika studentföreningar, beroende på vilken utbildning du kommer att läsa.

Bli medlem i studentkåren

Studentkåren Linnéstudenterna arbetar för att ge dig ett bättre studentliv och en bättre utbildning. De ser till att studenterna har inflytande på universitetet, och hjälper dig om du hamnar i kläm. Medlemskapet ger dig också rabatter och förmåner. För att besöka studentpubarna och studentnattklubbarna behöver du vara medlem. Medlemskapet är frivilligt. Se Linnéstudenternas webbsida.