studenter vid Linnéuniversitetet

Stödprogram

Linnéuniversitetet erbjuder alla studenter och personal att fritt ladda hem och använda ett antal stödprogram. Programmen kan till exempel hjälpa dig att få texter upplästa med hjälp av talsyntes. Det finns också program som kontrollerar stavning och viss grammatik.

Utöver nedan nämnda kan du som student få lite extra stöd. Du hittar mer information och tips på FAQ - Stödprogram

AppWriter

(Windows/macOS/Chromebook m.m.)

AppWriter är en talsyntes som har stöd för de flesta plattformarna. Programmet erbjuder även ordförslag när man skriver, ordbok och OCR (för att komma åt text som inte går att markera på vanligt sätt).

För att ladda ner programmet loggar man in på https://account.wizkids.dk/account med alternativet Google som står en bit ner på sidan. Där skriver man in sin studentadress användarnamn@student.lnu.se. Guide hittar du nedan under rubriken mer information. 

För Windows- och macOS-användare rekommenderar vi att man laddar hem programmet då det kan läsa all text på datorn.

Office 365

I Office 365 finns rättstavningsstöd, visst grammatikstöd, verktyg för att underlätta läsning, tal till text och synonymer som kan vara till hjälp när man studerar.

Instruktioner för att skaffa Office 365 

StavaRex och SpellRight

(Windows/macOS/Google dokument)

StavaRex och SpellRight är rättstavningsprogram för texter skrivna på svenska respektive engelska. Programmen fungerar bäst som tilläggsprogram till MS Word, men kan även användas i andra ordbehandlare. Licensen för StavaRex och Spellright gäller t o m juni 2024.

StavaRex och SpellRight för Windows

När du har installerat StavaRex eller SpellRight lägger de sig automatiskt som en egen flik (Oribi) i Words meny. Använder du en annan ordbehandlare gömmer sig programmet i aktivitetsfältet och måste startas därifrån.

StavaRex och SpellRight för macOS
Använder du Word för macOS startar du StavaRex separat. Om du använder Pages kräver det att du gör några inställningar. Se hur du går tillväga här.

StavaRex och SpellRight för Google Dokument

Är du inloggad med ditt studentkonto på Googlesidor och öppnar Google Dokument så har du tillgång till StavaRex och SpellRight under menyn ”Tillägg” när du har ett dokument öppet.