Diskriminering, trakasserier och kränkningar
Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier
och andra typer av kränkningar. Alla studenter, oavsett social bakgrund eller grupptillhörighet, ska ges lika rättigheter och möjligheter. Den här informationen riktar sig till dig som är student och vill få koll på dina rättigheter eller upplever att du utsatts för diskriminering, trakasserier och andra typer av kränkningar.
Diskriminering
Diskriminering
Diskriminering är ett komplext fenomen, eftersom det ofta sker i mer subtila former. Förenklat kan diskriminering förklaras i termer av att någon missgynnas eller kränks och att missgynnandet har ett samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna;
- kön
- könsöverskridande identitet eller uttryck
- etnisk tillhörighet
- religion eller annan trosuppfattning
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- ålder
Det finns sex olika former av diskriminering enligt lagen
- direkt diskriminering
- indirekt diskriminering
- bristande tillgänglighet
- trakasserier
- sexuella trakasserier
- instruktioner att diskriminera
Trakasserier och sexuella trakasserier
Trakasserier och sexuella trakasserier
Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet och har ett samband med en eller flera av diskrimineringsgrunderna. Trakasserier kan till exempel vara att ge uttryck för förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar.
Sexuella trakasserier är trakasserier av sexuell natur. Förutom kommentarer och ord kan det vara ovälkommen beröring eller tafsande, komplimanger, skämt, inbjudningar eller förslag, blickar eller bilder med sexuella anspelningar.
Läs mer om diskriminering och trakasserier.
Anmälan
Som student kan du vända dig till prefekten på din institution för att anmäla händelser som inträffat. Prefekten har då ansvar för att utreda vad som hänt och dokumentera arbetet. Om det är prefekten du känner dig missgynnad av kan du kontakta dekan på din fakultet.
Som student kan du också göra en anmälan som skickas till registrator (registrator@lnu.se) på universitetet. Anmälan kan också göras muntligen till koordinator för lika villkor som i sin tur skriver ner händelsen och skickar till registrator. Anmälan ska innehålla;
- en redogörelse över vad som inträffat
- när den ägt rum
- namn på den som utsatts och hens institution, program eller kurs
- namn på den som anmäls och hens institution, program eller kurs
- eventuella vittnen till händelsen
Både den som blivit utsatt för någon form av diskriminering och en annan person som sett missförhållanden kan göra en anmälan. Anmälan kan dock inte göras anonymt. Detta för att inblandade och vittnen ska kunna höras. Efter att anmälan kommit in utser chef för universitetsledningens kansli utredare som har i uppgift att skyndsamt, sakligt och rättssäkert utreda vad som hänt.
Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier
Utsatt under din praktik?
Utsatt under din praktik?
Har du arbetsplatsförlagd utbildning och misstänker att du blivit utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande särbehandling? När händelsen ägt rum i en annan organisation har Linnéuniversitetet ingen möjlighet att utreda händelsen men kan stötta dig i att göra en anmälan till din praktikplats. För stöd kan du kontakta din kurs- eller programansvarige lärare eller koordinator för lika villkor.
Förbud mot repressalier
Förbud mot repressalier
På Linnéuniversitetet råder repressalieförbud, vilket innebär att du som anmält inte ska bli utsatt för någon form av bestraffning eller dålig behandling som en reaktion på din anmälan. Du som medverkar i en utredning som vittne, det vill säga den som för sin egen eller någon annans räkning lämnar uppgifter är också skyddad av repressalieförbud. Förbud mot repressalier finns också reglerat i diskrimineringslagen.
Om du upplever dig utsatt för någon form av negativ behandling ska du anmäla det till personerna som utreder anmälan. Den negativa behandlingen ska upphöra samt en ny utredning kring om repressalieförbudet har bryts ska startas.
Stöd och råd
Om du har utsatts för sexuella trakasserier kan det vara bra att prata med någon om dina upplevelser. Som student på Linnéuniversitetet erbjuds du råd och stöd inom följande verksamheter:
Studentkåren Linnéstudenterna
Som student och doktorand kan du vända dig till Linnéstudenterna för att få råd och stöd i kontakterna med universitetet. Du kan be ditt studentombud om hjälp i att skriva din anmälan och som kan vara med dig i anmälningsprocessen. Studentombuden har tystnadsplikt och för inte vidare någon information, namn eller driver vidare ett ärende om inte studenten eller doktoranden själv önskar det.
Kalmar:
Kinka Barvestad
Student- och doktorandombud
Mail: ombud@linnestudenterna.se
Telefon: 072-3180026
Besök: Hus Stella
Växjö:
Nicholas Pagden
Student-och doktorandombud
Mail: ombud@linnestudenterna.se
Telefon: 070-4819957
Besök: Tuvanäsvägen 12 Växjö
Studenthälsan
Studenthälsan finns både i Kalmar och i Växjö för dig som är student vid Linnéuniversitetet. De arbetar förebyggande med livsstilsfrågor och erbjuder samtalsstöd. Just nu arbetar studenthälsan i Kalmar och i Växjö med digitala möten.
Koordinator för lika villkor
Du kan höra av dig till koordinator för lika villkor om du har tankar kring att göra en anmälan, om du vill ha stöd i din anmälan och om du har andra frågor kring trakasserier eller sexuella trakasserier. Kom dock ihåg att det inte går att vara anonym i din anmälan.
Stöd utanför Linnéuniversitetets verksamhet
Om du vill söka stöd och råd utanför Linnéuniversitetets verksamhet finns det flera organisationer som du kan kontakta.
- Kvinnojouren i Kalmar – 0480-191 55
- Kvinnojouren Blenda i Växjö – 0470-488 08
- Terrafem erbjuder kvinnor stöd via jourtelefon. Samtalet är gratis och du kan vara anonym. Journummer: 020- 52 10 10.
- Kvinnofridlinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Deras telefon är öppen dygnet runt och nås på nummer 020-50 50 50.
- Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd till människor i kris. Telefon 0771-22 00 60
- Jourhavande medmänniska är en telefonlinje du kan ringa till på natten. Telefon 08-702 16 80
Om du känner dig orolig över att du utsätter andra för sexuella övergrepp:
- Preventell är en organisation till för dig som känner att du tappat kontrollen över din sexualitet och är rädd att du kan göra dig själv eller andra illa. Telefon 020-66 77 88