Rättigheter och skyldigheter som student
Linnéuniversitetet är en statlig myndighet som lyder under regeringen. Verksamheten regleras därför av ett antal lagar och förordningar som Högskolelagen och Högskoleförordningen. På sidan hittar du de lagar och styrande dokument som reglerar din utbildning.
Här finns också information om hur du överklagar ett beslut, universitetets arbete med Lika villkor för alla som är verksamma vid Linnéuniversitetet samt hur du blir studentrepresentant eller studerandeskyddsombud.
I Studerandehandboken finns information om det ansvar som du som student har respektive det ansvar som vi som universitet har före, under och efter din utbildning.
Att överklaga ett beslut
Linnéuniversitetet tar varje dag olika typer av myndighetsbeslut. Om ett beslut är negativt, och man inte håller med om att Linnéuniversitetet har tagit rätt beslut, så finns det en möjlighet att överklaga vissa typer av beslut.
Endast den person som beslutet angår, kan överklaga beslutet, om det har gått denne emot (42 § Förvaltningslagen 2017:900). Man kan alltså inte överklaga ett beslut som berör en annan student.
När du får ett beslut av Linnéuniversitetet som kan överklagas, så ska du i beslutet, eller i direkt samband med beslutet även få en överklagandehänvisning. Detta är en kortare text som förklarar hur ett överklagande fungerar.
Här nedan kan du läsa mer om vilka beslut som kan överklagas och hur ett överklagande går till.
Vilka beslut får överklagas?
Följande studentrelaterade beslut kan överklagas till Överklagandenämnden för Högskolan:
- Beslut om att en sökande inte uppfyller kraven på behörighet för att bli antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå och beslut att inte göra undantag från behörighetsvillkoren i fall som avses i 7 kap. 3 § andra meningen eller 20 § andra stycket, Högskoleförordningen (1993:100)
- Beslut om tillgodoräknande av utbildning eller yrkesverksamhet
- Avslag på en students begäras om befrielse från ett obligatoriskt utbildningsmoment.
- Avslag på en students begäran att få examensbevis eller kursbevis
- Beslut att inte bevilja den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå anstånd med att påbörja studierna eller att få fortsätta sina studier efter studieuppehåll.
- Beslut att dra in resurser för en doktorands utbildning enligt 6 kap. 30 § och beslut att en doktorand inte ska få tillbaka resurserna enligt 6 kap. 31 §, Högskoleförordningen (1993:100).
Följande studentrelaterade beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten:
- Beslut om disciplinär åtgärd i form av avstängning eller varning av disciplinnämnden.
Andra studentrelaterade beslut än de ovan, får endast överklagas om det är tillåtet enligt en annan författning är förvaltningslagen (2017:900).
Ovan regleras i 12 kap. Högskoleförordningen (1993:100)
Hur överklagar jag?
Ett överklagande måste vara skriftligt och ställs till Överklagandenämnden för Högskolan (eller Förvaltningsrätten gällande disciplinära åtgärder), men skall ges in till den myndighet som har fattat beslutet, dvs till Linnéuniversitetet. Överklagandet skall ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt man vill att beslutet ska ändras (43 § Förvaltningslagen 2017:900). För överklaganden gällande disciplinära åtgärder ska ett överklagande även innehålla personnummer, postadress, telefonnummer och e-postadress (3 § 2 st Förvaltningsprocesslagen 1971:291).
Ett överklagande av ett beslut ska ha inkommit till Linnéuniversitetet inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet från lärosätet (44 § Förvaltningslagen 2017:900).
Vad händer efter att mitt överklagande inkommit till Linnéuniversitetet?
Det första som görs är en så kallad rättidsprövning. Linnéuniversitetet prövar då om beslutet inkommit inom de tre veckor sedan du fick del av beslutet. Om överklagandet har inkommit för sent, så avisas det och tas därmed inte upp för prövning (45 § 1 st Förvaltningslagen 2017:900).
Om överklagandet har kommit in i rätt tid, så överlämnas det skyndsamt (inom en arbetsvecka) till Överklagandenämnden för Högskolan, eller till Förvaltningsrätten i fråga om beslut om disciplinära åtgärder. Om Linnéuniversitetet har beslutat att ändra beslutet så överlämnas överklagandet i sin helhet, tillsammans med det nya beslutet (46 § Förvaltningslagen 2017:900).
När överklagandet är inlämnat till Överklagandenämnden för Högskolan/Förvaltningsrätten, så är ärendet överfört till den myndigheten och därav därifrån beslutet på ditt överklagande kommer att skickas från. Beslutet på överklagandet kommer dels att skickas till dig, och dels till Linnéuniversitetet. Får du bifall på ditt överklagande, så åligger det Linnéuniversitetet att skyndsamt verkställa det nya beslutet.
Observera att Linnéuniversitetet därmed endast handlägger ditt överklagande den första veckan efter att det inkommit. Frågor om handläggningstider osv hos andra myndigheter, kan Linnéuniversitetet tyvärr inte besvara.
Hantering av överklaganden vid studerandeavdelningen
Diskriminering och sexuella trakasserier
Linnéuniversitetet har nolltelerans mot diskriminering och trakasserier och arbetar aktivt mot att det ska förekomma för att du som student ska känna dig säker under din utbildning. Om du blivit utsatt för sexuella trakasserier eller diskriminering är det viktigt att du får det stöd du behöver.
Läs mer om diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier här.
Lagar och styrande dokument
Här hittar du lag, förordning och Linnéuniversitetets egna styrande policydokument med övergripande avsikter för olika områden som berör dig som student. Ibland behöver du också känna till de våra lokala regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå som finns som ett komplement för hur vi exempelvis behandlar examinationer, tillgodoräknande samt innehållet i kurs- och utbildningsplaner.
Lokala regler
- Hantering av studenters synpunkter, klagomål och uppkomna problem i utbildningen
- Lokal antagningsordning för grund och avancerad nivå
- Lokal examensordning för Linnéuniversitetet
- Lokala regler för program på grundnivå och avancerad nivå
- Lokala regler för kurs och examination på grundnivå och avancerad nivå 230901.pdf
- Lokala regler för studentrepresentation
- Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet.pdf
- Lokala riktlinjer och villkor för anmälningsavgifter och studieavgifter vid Linnéuniversitetet
- Särskilda regler för salstentamen
Lika villkor för dig som student
Linnéuniversitetet arbetar för en hållbar framtid genom att sträva efter att alla studenter och medarbetare ska ha lika rättigheter och möjligheter. Paraply begreppet för detta arbete är lika villkor som inkluderar arbete för jämställdhet, mångfald, jämlikhet, tillgänglighet och likabehandling.
Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering och trakasserier. Alla studenter, oavsett social bakgrund eller grupptillhörighet ska ges lika rättigheter och möjligheter att kunna delta i högre utbildning. För att Linnéuniversitetet ska vara en öppen, välkomnande och inkluderande verksamhet, måste alla studenter och anställda känna ett ansvar för att bidra till en god studie- och arbetsmiljö.
Studerandeskyddsombud
Studerandeskyddsombudet företräder studenterna i olika sammanhang som rör den fysiska och psykosociala studiemiljön.
Mer information och kontaktuppgifter finns på Linnékårens hemsida
Universitetets respektive ditt ansvar som student
För att din studietid ska bli så bra som möjligt så är det viktigt att veta vad som krävs och förväntas av dig som student. Här beskrivs såväl ditt som universitetets ansvar före, under och efter utbildningen.
I ansöknings- & antagnings- förfarandet exp
Universitetet/ansvarig lärare
- tillgängliggör schemat senast en månad före kursstart
- tillser att kursplan är korrekt och tillgänglig
- informerar antagna studenter om program- eller kursintroduktion samt eventuella
- förväntningar på studentens förberedelser
- genomför eventuella revideringar av kurslitteraturen senast åtta veckor före kursstart
Du som student
- tackar ja eller nej till erbjuden utbildningsplats inom angiven tid
- påtalar behov av särskilt pedagogiskt stöd och har de eventuella intyg som krävs
- läser kursplan/utbildningsplan
Vid program- eller kursstart
Universitetet/ansvarig lärare
- öppnar kursrum i Moodle senast en vecka före kursstart
- kommunicerar grunderna för bedömning senast vid kursstart
- erbjuder kursöversikt och kommunicerar förväntningar i en studiehandledning eller motsvarande
- informerar om tidigare synpunkter på kursens upplägg och hur det hanteras i aktuell version
- finns från och med kursstart tillgänglig via e-post och i kursrummet i MyMoodle
Du som student
- har förberett dig i enlighet med eventuella instruktioner
- registrerar dig veckan innan kursstart alternativt under kursstartveckan och ser till att kurskoden du registrerar dig på motsvarar kurstillfället (program respektive kurs). Registrering är nödvändigt för att bland annat få studiemedel och resultat inrapporterat. Det behövs också för att behålla tillgången till kursrummet i Moodle, och för att kunna se och göra allt en student ska kunna göra där. Om du inte har registrerat sig på kursen senast under kursstartsdagen blir du bortkopplad från kursrummet, men kopplas automatiskt tillbaka så fort du har registrerat sig.
- deltar på kursintroduktionen
- läser och tillägnar dig kursens schema, examinationstillfällen och studiehandledning eller motsvarande
- har tillgång till kurslitteraturen
- kontaktar i första hand studentsupport IT vid problem med tillgång till kursrummet i Moodle, därefter kursansvarig
- besöker kursrummet i Moodle före kursstart
- bevakar regelbundet e-postadressen, @student.lnu.se som är en av universitetets officiella kontaktvägar till dig som student.
Under utbildningen
Universitetet/ansvarig lärare
- gör sig regelbundet tillgänglig på lärplattformen för ev. otydligheter eller handledning
- kommunicerar korrekt information om utbildningstillfällenas genomförande, mål, examinationsformer och bedömningsgrunder
- informerar studenten vid behov om hur denne kan påverka sin utbildning genom t.ex. utvärderingar, studentrepresentation, studerandeskyddsombud, utbildningsföreningar och studentkåren
- informerar vid behov om vilka stödresurser universitetet tillhandahåller
Du som student
- deltar på såväl ordinarie undervisning som studiebesök, gästföreläsningar, etc.
- utnyttjar resurser som stödjer lärande i olika lärmiljöer och aktiviteter om akademiskt skrivande, studieteknik, informationssökning samt studievägledning och studenthälsa.
- reflekterar över din egen roll i olika undervisningsformer och bidrar konstruktivt efter bästa förmåga
- reflekterar över hur tillgängliga hjälpmedel som generativ AI kan stödja lärande men även hur lärandet kan bli lidande då uppgifter utförs med generativ AI
Examinationer
Universitetet/ansvarig lärare
- informerar senast i samband med ordinarie tentamen när omexamination sker
- tillhandahåller efter önskemål exempel på tidigare examinationsuppgifter
- rättar och kommunicerar resultat från examination inom reglerad tid (15 arbetsdagar)
- rapporterar resultat i LADOK
- schemalägger omexamination tidigast tio arbetsdagar efter det att resultaten från ordinarie examination har kommunicerats
- arkiverar examinationsuppgifter, schema, deltagarförteckning samt sammanställd och kommenterad kursvärdering
- ansvarar för att examinationsuppgiften är tydligt formulerad i till exempel studiehandledningen samt anger vilka hjälpmedel som är tillåtna att använda vid den specifika examinationen
Du som student
- anmäler dig till examinationstillfället
- läser och sätter dig in i examinationsuppgifterna och deras bedömningsgrunder
- informerar lärare eller studievägledare om specifika behov eller funktionsvariationer i god tid
- känner till universitetets regler om fusk och plagiat
- följer angivna deadlines
- skickar in fullständiga examinationsuppgifter/ redovisningar i enlighet med uppgiftsbeskrivningen
- deltar i kurs- eller programvärdering
Återkoppling
Universitetet/ansvarig lärare
- gör sig tillgänglig på lärplattformen för handledning eller för att reda ut eventuella otydligheter
- kommunicerar tydligt vilken typ av återkoppling som kommer att användas vid olika examinerande moment
- svarar på mejl i rimlig tid
Studenten
- beaktar och värderar given återkoppling i förhållande till ditt eget lärandet
Examen
Universitetet/ansvarig lärare
- kommunicerar hur avslutningsceremonin fungerar och hur man anmäler sig
- bjuder in samtliga studenter som avslutar sina studier, inte bara de som läst ett program
Du som student
- ansöker om examensbevis
Information om ansvarsfördelningen finns även som Pdf: