Disciplinnämnden
Disciplinnämnden är enligt Högskoleförordning (1993:100, 10 kap.) det organ som fattar beslut om disciplinära åtgärder ska vidtas mot studenter som har blivit anmälda för en av följande punkter:
- Studenten har med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när studieprestation annars ska bedömas
- Studenten stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan
- Studenten stör verksamheten vid högskolans bibliotek eller annan särskild inrättning inom högskolan, eller
- Studenten utsätter en annan student eller arbetstagare vid högskolan för sådana trakasserier eller sexuella trakasserier som avses i 1 kap. 4 § diskrimineringslagen (2008:567).
Om det finns grundad misstanke om förseelse enligt ovan, ska det skyndsamt skriftligt anmälas till rektor. Anmälan registreras som en offentlig handling. Rektor låter utreda anmälan. Under utredningen så ges studenten tillfälle att yttra sig över anmälan. Därefter avgör rektor efter samråd med den lagfarna ledamoten om ärendet ska lämnas utan åtgärd, föranleda varning eller föras vidare till disciplinnämnden för prövning.
Disciplinnämnden sammanträder en gång per månad. Till nämndens sammanträde kallas den som står för anmälan, den anmälda studenten och eventuella vittnen. Både anmälare och anmäld får inför nämnden redogöra för det inträffade samt svara på eventuella frågor. Därefter har nämnden enskild överläggning och fattar sitt beslut.
Om anmälan går vidare till disciplinnämnden så prövas om studenten ska tilldelas en varning, stängas av från Linnéuniversitetet under en period, eller om ärendet ska lämnas utan vidare åtgärd.
Den som anser sig felaktigt bedömd av disciplinnämnden kan överklaga nämndens beslut genom att skriva till förvaltningsrätten inom tre veckor från den dagen vederbörande har fått del av beslutet. Överklagandehänvisning återfinns alltid i beslutsprotokollet. Du kan även läsa mer om överklaganden under rubriken Överklagande av Linnéuniversitetets beslut längre ner på denna sida.
Polisstudenter hanteras inte av Linnéuniversitetets disciplinnämnd. Disciplinära åtgärder mot en student vid polisprogrammet hanteras av Polismyndigheten enligt Förordning (2014:1105) om utbildning till polisman.
Disciplinnämndens sammansättning
Disciplinnämndens ordförande är rektor eller dennes ersättare. De övriga ledamöterna är en lärarrepresentant, två studentrepresentanter, samt en lagfaren ledamot som skall vara eller ha varit ordinarie domare.
Vid Linnéuniversitetet är det studentkåren Linnékåren som tillsätter studentrepresentanterna. Dessa utses för en period av ett år. Den lagfarna ledamoten och lärarrepresentanten tillsätts av universitetet för en period på tre år.
Ärenden till disciplinnämnden hanteras av handläggare. Student och personal kan kontakta dessa på disciplinarenden@lnu.se
Information till dig som är anmäld till disciplinnämnden
När en anmälan till disciplinnämnden riktas mot dig, så kommer du att bli kontaktad av handläggarna för disciplinärenden. Du får tillgång till anmälan, samt möjlighet att lämna in ett skriftligt yttrande.
Rektor går igenom anmälan och kan, i samråd med den lagfarna ledamoten, avgöra om ärendet ska lämnas utan vidare åtgärd, leda till en varning, eller tas upp i disciplinnämnden.
Om rektor lämnar ditt ärende utan vidare åtgärd så händer ingenting, du är berättigad att fortsätta dina studier som vanligt.
Om rektor utdelar en varning, så kan du fortsätta dina studier som vanligt. Men om en ny anmälan upprättas mot dig i senare skede, så kommer disciplinnämnden ha varningen i åtanke. Om rektor själv utfärdar en varning, så kan du begära att ärendet prövas av disciplinnämnden. Detta anmäler du då till handläggarna för disciplinärenden.
Om rektor istället beslutar att ditt ärende ska tas upp i disciplinnämnden, så kallas du till disciplinnämndens sammanträde med utsatt dag, tid och plats. Sammanträden hålls en gång i månaden i Växjö. Du har rätt att närvara och uttala dig inför nämnden. Du har även rätt att närvara när andra uttalar sig inför nämnden, om inte särskilda skäl talar mot det. Kan du inte närvara i person så kan du lämna ett telefonnummer, vilket du rings upp på ifall nämnden har frågor.
Om du har närvarat på sammanträdet, kan du vänta utanför medan disciplinnämnden överlägger och därav få reda på beslutet direkt. Oavsett om du närvarar eller inte, så kommer protokollet att mailas till dig. Beslutet innehåller även en överklagandehänvisning om du vill överklaga beslutet. Då ett överklagande inkommer ska disciplinnämndens ledamöter avgöra om det finns anledning att ändra beslutet. Om disciplinnämnden inte finner skäl att ändra beslutet, skickas ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Växjö för prövning.
Observera att under utredningen så ska du fortsätta dina studier som vanligt. Först om anmälan leder till en avstängning är du inte berättigad till att bedriva studier och då enligt den tidsperiod som uppges i protokollet som skickas till dig efter disciplinnämndens sammanträde.
Information till dig som har blivit avstängd
En avstängning innebär att du inte får delta i undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid Linnéuniversitetet. En avstängning kan avse en eller flera perioder, dock sammanlagt högst sex månader. En avstängning vinner kraft på måndagen efter disciplinnämndens beslut. Vid Linnéuniversitetet följer en avstängning de fastslagna terminstiderna. Det innebär att om du till exempel blir avstängd i 8 veckor, men i slutet av vårterminen, så tar din avstängning paus under sommaren, och fortsätter vid terminsstart igen på höstterminen.
För att veta de exakta datumen som gäller för dig, så ska du titta på beslutsprotokollet som du har fått skickat till dig via mail efter disciplinnämndens sammanträde.
Följande gäller under perioden du är avstängd:
- du får inte delta i undervisning
- du får inte delta i handledning
- du får inte delta på någon typ av examination (tentamen)
- du får inte delta på praktik som sker i Linnéuniversitetets regi
- du kan inte registrera dig på kurs
- du kan inte anmäla dig till tentamen
- ditt studentkonto stängs av, vilket innebär att du inte kan använda de tjänster som kräver studentinlogg.
- du kan inte använda datasalar och andra faciliteter som endast är för studenter vid Linnéuniversitetet
- du är inte berättigad till studiemedel från CSN under avstängningen
Vid en avstängning kan du fortfarande:
- ta kontakt med Linnéuniversitetets studenthälsa. Du finner mer information om hur du kontaktar dem här: https://lnu.se/utbildning/under-studierna/studenthalsan/
- ta kontakt med studievägledare. Du finner mer information om studievägledning här: https://lnu.se/utbildning/under-studierna/studievagledning/
- besöka universitetsbiblioteket och låna böcker (dock ej använda datorer, databaser, mm som är kopplat till studentkontots inloggningsuppgifter)
- bedriva hemstudier
- fortsätta eventuella kurser vid andra lärosäten
- anmäla dig till tentamen som äger rum efter avstängningsperioden
Överklagande
Ett beslut om avstängning kan överklagas. En överklagan ska ställas till Förvaltningsrätten i Växjö, men alltid skickas in till Linnéuniversitetet. Du har tre veckor på dig att skicka in ditt överklagande, från den dag du tog del av beslutet.
Mer information om hur du överklagar ett beslut får du när beslutet skickas till dig. Du kan även läsa mer under rubriken Överklagande av Linnéuniversitetets beslut här nedanför.
Råd och stöd i disciplinärenden
Studentkåren
Du som har blivit anmäld till disciplinnämnden kan få hjälp och stöd av Linnékårens studentombud. De kan stötta dig genom processen och även följa med dig på sammanträdet när ditt ärende behandlas. Ombuden har tystnadsplikt. Du är välkommen att kontakta dem, du hittar deras kontaktinformation på deras hemsida https://linnek.se/
Studenthälsan
Behöver du prata med någon finns studenthälsan till för dig. Studenthälsan finns tillgänglig för dig både innan och efter disciplinnämndens möte. Kuratorerna har tystnadsplikt. Du kan kontakta studenthälsan på studenthalsan@lnu.se eller en kurator direkt, kontaktuppgifter finner du på https://lnu.se/utbildning/under-studierna/studenthalsan/
Kontakt
Om du har frågor om disciplinära åtgärder eller om disciplinnämnden är du välkommen att kontakta handläggarna för disciplinärenden på disciplinarenden@lnu.se