mikrofon

Våga tala

Att tala inför andra är en av våra vanligaste rädslor och denna kurs är till för dig som vill göra något åt saken.

Kurs i att våga tala


Det har blivit din tur att redovisa. På darriga ben och med en klump i magen ställer du dig längst fram, känner allas blickar som är riktade mot dig. Munnen känns torr, svetten rinner och plötsligt känns det som om du glömt alltihop du ska säga.

Att tala inför andra är en av våra vanligaste rädslor och det är fullt mänskligt att känna såhär. Många av oss tycker det är jobbigt att tala inför andra, att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller att vara aktiv på seminarier. Det kan medföra att vi har svårt att göra oss själva rättvisa i studierna. Men det här kan man göra något åt!

Ett första steg i rätt riktning för att hantera och på sikt minska vår oro kan vara:
* kunskap, att förstå vad som händer
* acceptans, det är ok att det känns såhär
* öva ofta och stanna kvar i situationen – istället för att undvika den.
Vill du veta mer om talängslan eller få möjlighet att öva mer?

Studenthälsan håller i kurs för dig med talängslan, sen eftermiddagstid. Kursen vänder sig till dig som är student och som har så svårt att tala i eller inför en grupp att det hindrar dig i dina studier och/eller i din vardag. I Våga tala-kursen arbetar vi med att möta rädslan och obehaget som uppkommer i talsituationer. Tillsammans utforskar vi upplevelsen och varvar praktiska övningar med teori och samtal. 

För dig som är intresserad av Våga tala ges en föreläsning via zoom som en del av föreläsningsserien "Så lyckas du med dina studier" nästa tillfället planerat till september.

Under våren 2024 ges Våga tala-kurs digitalt över zoom med fem träffar kl 16.00-18.00 med start 20 februari. Kursen är öppen för alla studenter vid Linnéuniversitetet. Anmäl dig till Kristina Ekegren. Kursen är nu avslutad, men du kan höra av dig om du är intresserad inför hösten 2024.

Individuellt samtalsstöd Våga tala
För dig som vill hantera din talängslan men inte känner dig riktig redo, inte har möjlighet att delta i Våga tala-kursen eller önskar stöd i väntan på att nästa kurs startar. Välkommen att höra av dig till:
elin.k.petersson@lnu.se om du studerar i Kalmar.
kristina.ekegren@lnu.se om du studerar i Växjö.