Studera med funktionsnedsättning
Studenter och doktorander med funktionsnedsättning har möjlighet att använda riktat pedagogiskt stöd under studier och forskning. Stödet är individuellt och planeras tillsammans med dig och din samordnare. Ansök i god tid, gärna redan när du blivit antagen.
Så här ansöker du om riktat pedagogiskt stöd
- Gå till ansökan på Nais hemsida. I ansökan kommer du få bifoga dokumentation som styrker en varaktig funktionsnedsättning. Om du har frågor eller behöver hjälp med ansökan, kontaktar du en samordnare för studenter med funktionsnedsättning.
- När du gjort din digitala ansökan i Nais, kommer du kontaktas av samordnarna för studenter med funktionsnedsättning inom tre veckor (15 arbetsdagar) från det att din ansökan inkom.
- Efter samtalet med samordnaren, där ni tillsammans diskuterat och planerat för det pedagogiska stödet, får du ett besked om pedagogiskt stöd.
Om din ansökan inte kan beviljas, kommer ett avslag att göras. Du får alltid veta varför ett avslag görs.
Om du är student och har ett besked om pedagogiskt stöd, är det ditt ansvar att se till att det är giltigt. Giltighetstiden står på ditt besked. Om du behöver förlänga giltighetstiden, kontakta din samordnare. Gör bara en ny ansökan om beskedet har gått ut.
Vem kan ansöka
Du som är registrerad eller antagen som student på Linnéuniversitetet samt har en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka via Nais hemsida om riktat pedagogiskt stöd.
När ska jag ansöka
Om du ska studera vid Linnéuniversitetet kan du göra en ansökan via Nais hemsida i samband med att du får ditt antagningsbesked eller när du är registrerad student på Linnéuniversitetet.
Vi kan planera för ditt stöd även om du inte är registrerad på din kurs/program, men beslutet om riktat pedagogiskt stöd fattas först när du är registrerad på utbildningen.
Ansökan kan göras när som helst under dina pågående studier. Det är bra om du är ute i god tid då det under vissa perioder är längre handläggningstid.
Dokumentationen/intyg
Du ska kunna styrka din funktionsnedsättning i ansökan med intyg/dokumentation från till exempel läkare, psykolog, logoped eller annan profession som är kunnig inom området.
Det som ska framgå av dokumentationen/intyget är:
- ditt namn och personnummer
- datum för utredningen eller sjukvårdskontakten
- namn och befattning på den som utfärdat dokumentationen
- bedömning eller beskrivning av funktionsnedsättningen.
Funktionsnedsättningen ska vara varaktig. Därför krävs det i vissa fall att det framgår av dokumentationen hur länge funktionsnedsättningen förväntas bestå och hur länge du haft funktionsnedsättningen eller sjukvårdskontakten.
Med varaktig funktionsnedsättning menas att nedsättningen har funnits 6 månader bakåt i tiden och förväntas kvarstå minst 6 månader framåt i tiden.
Pedagogiska stödåtgärder
Här kan du läsa mer om de vanligaste formerna av pedagogiskt stöd som finns för studenter med funktionsnedsättning. Om du behöver andra former av stöd, som hjälpmedel i hemmet eller personlig assistans, är det kommunen och/eller Regionen som du ska kontakta.
Exempel på pedagogiska stödåtgärder
-
Anpassad/alternativ examination. En anpassad/alternativ examination kan till exempel vara att få längre tid vid tentamen, möjlighet att skriva svaren på dator eller att tentera enskilt. Examinator beslutar om stöd vid examinationer, utifrån samordnarens rekommendation.
-
Anteckningsstöd. Du kan få hjälp av en kurskamrat som antecknar åt dig vid föreläsningar/seminarium/andra utbildningsmoment och sedan mailar anteckningarna till dig (utan att de ska renskrivas eller redigeras) . Anteckningsstödet utses av dig och får ersättning av Studerandeavdelningen. Anteckningsstödet ersätter inte din närvaro.
-
Mentor. Mentorstödet ges till studenter med neuropsykiatriska- och psykiska nedsättningar. Mentorerna ger stöd med att planera, strukturera och organisera studierna. Mentorerna rekryteras av vår mentorskoordinator och får ersättning av Studerandeavdelningen.
-
Tolk. Om du är i behov av teckenspråks- eller skrivtolk under din studietid kan du få detta. Förberedelsetiden är dock lång, så kontakta en samordnare i god tid, gärna redan när du söker en utbildning hos Linnéuniversitetet.
Vad är funktionsnedsättning?
Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd under din studietid på universitetet. Det kan till exempel vara läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, hörselnedsättning, synnedsättning, rörelsenedsättning eller kroniska sjukdomar. Du ska kunna styrka din funktionsnedsättning med intyg från till exempel läkare, psykolog eller logoped.
Funktionsnedsättning är enligt Diskrimineringslagen (SFS 2008:567):
”varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns från födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå.”
Vilket stöd du har behov av beror på vilka begränsningar du upplever och hur du hanterar de olika studiesituationerna. Det pedagogiska stödet planeras och utformas i samråd med dig som student.
Har du en tillfällig skada eller sjukdom så omfattas du inte av det här stödet eftersom den inte är varaktig. Behöver du tillfälligt stöd ska du istället vända dig till kursansvarige eller studievägledaren på din institution.
Länkar till andra former av stöd
-
Arbeta som mentor eller anteckningsstöd Som anteckningstöd och/eller mentor är du anställd av Linnéuniversitetet och du får arvode för ditt arbete. Jobben handlar om att hjälpa en annan student med…
-
Talboksstöd Om du har svårigheter med att läsa på grund av en funktionsnedsättning, kan du få tillgång till talböcker från Legimus via universitetsbiblioteket. Därmed kan du lyssna på din…
-
Studieverkstaden I Studieverkstaden kan du som är student på grund- och avancerad nivå få handledning i frågor som rör akademiskt skrivande och studieteknik, både på svenska och engelska.
-
Stödprogram Linnéuniversitetet erbjuder alla studenter och personal att fritt ladda hem och använda ett antal stödprogram. Programmen kan till exempel hjälpa dig att få texter upplästa med hjälp av…
-
Studenthälsan Vi jobbar för och med dig som är student och/eller doktorand vid Linnéuniversitetet. Vi verkar för att öka ditt välmående. Vi tror på tidiga insatser, hög tillgänglighet och låg tröskel…
-
SI-PASS, Samverkansinlärning Samverkansinlärning, SI-PASS (Supplemental Instruction-Peer Assisted Study Sessions) är en pedagogisk metod som bygger på lärande tillsammans med andra, där studenter…
-
Studievägledning under studierna Vid våra fakulteter finns specialiserade studievägledare som kan svara på detaljerade frågor om en specifik utbildning. De är kunniga inom just sitt utbildningsområde…
-
Så lyckas du med dina studier Goda studievanor är en förutsättning för framgångsrika studier. Föreläsningsserien "Så lyckas du med dina studier" hjälper dig att planera, läsa effektivt, utveckla goda…
-
Att tentera vid Linnéuniversitetet Det finns flera olika sätt att genomföra en tentamen. På denna sida beskrivs vad som gäller vid en tentamen som genomförs i sal. Det finns flera regler och…
-
Växjö Campus
-
Universitetskajen Kalmar