Antagning
Antagningsavdelningen på Linnéuniversitetet har ett brett uppdrag som berör processerna fram till att en student blir antagen till sin utbildning. Vi hanterar även ansökningar som Studieuppehåll, Anstånd med studiestart och Reell kompetens. På denna sida får du information om vart du kan vända dig, hittar ansökningslänkar och formulär.
I Sverige används ett nationellt antagningssystem för all ansökan till högre utbildning. Det är där du som student gör din ansökan, laddar upp dina meriter och följer din anmälan. Du gör allt detta på hemsidan för antagning.se.
När en ansökan är gjord och meriterna är registrerade gör lärosätena en bedömning av din behörighet. Alla behöriga sökande får ett meritvärde som sedan används för att fördela platserna och reservplatserna.
Kontakta Antagningen på Linnéuniversitetet om du har frågor om behörighetsbeslut, meritvärdering eller urval.
Vem ska jag vända mig till?
Före en ansökan
Studievägledare
Har du frågor om vad du behöver läsa för att uppfylla ett behörighetskrav? Funderar du på om betygen räcker till eller om en särskild utbildning är rätt för dig? Då ska du kontakta en studievägledare. De centrala studievägledarna arbetar med allmänna frågor inför studierna och studievägledarna på fakulteterna är experter på frågor om de specifika utbildningar som ges av deras fakulteter.
Utbildningsadministratör
Letar du information om vilka kurser du ska söka inom ditt program eller hittar du inte kursen du ska söka? Då är det Studieadministratören på fakulteten som ger programmet eller kursen du ska vända dig till.
Under en ansökan
Webbplatsen antagning.se
För att söka till utbildningar på svenska universitet och högskolor behöver du skapa ett konto på webbplatsen antagning.se. På sidan finns också information om själva ansökningsprocessen, exempelvis hur du styrker behörighet, yrkeslivserfarenhet eller hur du skickar in utländska meriter. Här hittar du även viktiga datum att hålla koll på samt antagningsstatistik från tidigare terminer. De har även ett Contact center som du når via telefon eller ett kontaktformulär.
Antagningen på Linnéuniversitetet
När du gjort din ansökan är det Antagningen på Linnéuniversitetet som tar över hanteringen. Gäller din fråga en befintlig ansökan, exempelvis bedömning av behörighet, uträkning av meritvärde eller urvalsgrupper så kontaktar du oss. Du når antagningen på Linnéuniversitetet via mejladress antagning@lnu.se eller telefonnummer 0480-44 60 50.
Efter en ansökan
Studieadministratör
Har du fått ett villkor på din behörighet/antagning och vet inte varför? Undrar du när reserver blir kallade eller behöver du hjälp med att registrera eller omregistrera dig? Kanske hittar du inte ditt schema? Då är det studieadministratören som kan hjälpa dig. Studieadministratörerna når du via fakulteten som ger utbildningen.
Studievägledare
Är du redan student och funderar över dina studier? Varje program och kurs har en studievägledare som hjälper studenterna att exempelvis välja inriktning på program eller ger råd till studenter som av olika anledningar inte kan följa den planerade studiegången. Dessa studievägledare hittar du på fakulteten som ger utbildningen.
Lärare
Har du specifika frågor om innehållet i en kurs? Har du frågor om dina betyg på kursen? Då ska du vända dig till kursansvarig lärare eller kontaktpersonen för kursen. Lärare Kontaktuppgifter hittar du på kursens sida, här på Lnu.se, eller genom att kontakta Linnéuniversitetets Info-center.
Studenthälsan
Psykisk ohälsa och oro inverkar negativt på livet och studierna. Linnéuniversitetets studenthälsa erbjuder studenter enskilda samtal, kurser och utbildningar för att öka välmåendet. Personalen är utbildade och har tystnadsplikt. De finns i både Kalmar och Växjö, och även över nätet om du har svårt att ta dig till campus.
Studera med funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning och behöver pedagogiskt stöd under dina studier så kontaktar du våra samordnare redan när du blivit antagen. Kontaktuppgifter och mer information om de olika stödinsatserna hittar nedan.
IT-support
Har du problem med att skapa ett studentkonto eller kan du inte logga in på MyMoodle? Kontrollera att du läst och följt informationen för nya studenter på sidan Ny student. Om du fortsatt har problem finns kontaktar du IT-support genom mejladress it-support@lnu.se eller telefonnummer 0480-44 67 00.
Lokala ansökningar
Ibland blir det inte som man tänkt sig med utbildningen. Du kanske tillfälligt behöver avbryta dina studier eller skjuta upp din studiestart? Eller har du påbörjat dina studier i Växjö men vill hellre fortsätta studierna i Kalmar? Eller så kanske du känner att du borde valt en annan inriktning inom ditt program? Här hittar du våra lokala ansökningar och mer information. Och såklart, tycker du det är jobbigt eller svårt så kontaktar du oss så hjälper vi dig på vägen.
Här hittar du mer information kring lokala ansökningar
Studieuppehåll
Studieuppehåll beviljas normalt tidigast efter en termins studier på utbildningsprogram/fristående kurs. Studieuppehåll beviljas i högst två terminer med garanterad plats. Antagningen beslutar om studieuppehåll efter yttrande från berörd fakultet. Du söker studieuppehåll digitalt. Klicka nedan för mer information kring studieuppehåll eller använder du länken som går direkt till den digitala ansökan.
Anstånd med studiestart
En sökande som antagits till ett utbildningsprogram kan beviljas anstånd med studiestart. Detta innebär att de kan skjuta på sin antagning en eller två terminer beroende på när utbildningen startar nästa gång. Grundförutsättningen för att ett anstånd ska beviljas är att något inträffat efter det att man sökt utbildningen som man inte haft makt att påverka. När studenter med anstånd ska återuppta studierna söker de utbildningen via antagning.se. Anmälan märks sedan upp med platsgaranti av Antagningen och studenterna finns med som vanliga sökande till utbildningen. Du söker studieuppehåll digitalt. Klicka nedan för mer information kring anstånd eller använder du länken som går direkt till den digitala ansökan.
Programbyte/Studieortsbyte/Senare del av program
Sökande kan antas till program efter att programmet redan startat, förutsatt att det finns ledig plats samt då den grundläggande och särskilda behörigheten uppfyllts. Den sökande ska i huvudsak uppfylla de krav på kurser som ingår i programmet till den termin ansökan avser. Beslut tas i samråd med ansvarig fakultet/institution.
I de fall då det förekommer reserver till utbildningen, får antagning tidigast ske en termin efter utbildningen startat. Ansökan ska vara Linnéuniversitet tillhanda senast den 15 april inför en hösttermin och den 15 oktober inför en vårtermin. Mer information om programbyte hittar du nedan:
Studieavbrott
Formellt besked om studieavbrott meddelas av student direkt i Mitt Ladok på Studentwebben. Student som lämnar studierna i mer än en termin utan att ansöka om studieuppehåll eller på annat sätt meddela sig anses ha avbrutit studierna. Den som avbrutit studierna får återkomma endast om det finns ledig plats.
Särskilt urval
Sökande kan i undantagsfall antas genom särskilt urval. Detta innebär att en sökande kan beviljas platsgaranti till en sökt utbildning vid Linnéuniversitet.
För att detta ska beviljas så ska deras meriter inte kunna bedömas enligt våra angivna urvalsgrunder och de ska samtidigt inneha kunskaper som är särskilt betydelsefulla för den sökta utbildningen och/eller det yrkesområde som utbildningen förbereder för. Alternativt kan den sökande åberopa sociala eller medicinska skäl/funktionsnedsättning som begränsat deras möjlighet att konkurrera eller valet av utbildning. Dessutom förutsätter ett positivt beslut att den sökande är behörig samt att deras meritvärde inte skiljer sig för mycket från vad som krävs för att antas.
För att prövning ska ske krävs att man begär detta via en särskild blankett. Blanketten ihop med andra handlingar man vill åberopa måste ha inkommit till Antagningen vid Linnéuniversitetet senast sista anmälningsdag.
Reell kompetens
”Jag saknar betyg på Engelska B/6 från gymnasiet men tror att jag klarar av utbildningen ändå. Kan jag ansöka om prövning av Reell kompetens?”
Om du funderar på att ansöka om Reell kompetens så hittar du mer information här nedan. Läs mer om våra anvisningar och hur en ansökan går till.
Här hittar du mer information kring Reell kompetens
Reell kompetens är ett sätt att bli behörig om du saknar den formella behörigheten. Du kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. En sådan prövning kan göras både för grundläggande behörighet och för särskild behörighet. Dina kunskaper och erfarenheter värderas för att bedöma om du har motsvarande behörighet och om din samlade kompetens är tillräcklig i förhållande till de krav som Linnéuniversitetet och den sökta utbildningen ställer.
Reell kompetens grundar sig på erfarenheter som du har fått efter din gymnasieutbildning eller motsvarande. Det bör därför ha gått ett par år efter avslutad gymnasieutbildning om du ska ansöka om reell kompetens. Linnéuniversitetet bedömer inte bara dina skolkunskaper utan alla dina betydelsefulla kunskaper och erfarenheter.
Det kan till exempel vara:
- Erfarenhet från arbetsliv eller föreningsliv
- Utlandsstudier eller längre utlandsvistelse
- Personalutbildning eller andra typer av studier/kurser.
Observera att reell kompetens inte ger förtur till sökt utbildning och du får inte något meritvärde. Om du söker en utbildning på nybörjarnivå och saknar avgångs- eller slutbetyg från gymnasiet rekommenderar vi att du gör högskoleprovet. Du tillhör då en urvalsgrupp och kan konkurrera om en plats på den utbildning du vill läsa. Är du redan formellt behörig till den utbildning du söker kommer din ansökan om reell kompetens inte att beaktas.
Så här ansöker du:
- Anmäl dig till de kurser eller program du vill söka senast sista ansökningsdag på antagning.se
- Skriv ut och fyll i anmälningsblanketten för reell kompetens på antagning.se
- Fyll i Linnéuniversitetets kartläggningsformulär där du anger vilka kunskaper och erfarenheter som du vill ta med i bedömningen. Beskriv noggrant på vilket sätt du förvärvat din kunskap/kompetens och erfarenhet.
- Styrk dina uppgifter så långt som möjligt med tjänstgöringsintyg eller intyg från studier exempelvis betyg, kursförteckningar/transcript. Intyg av dokumenterad erfarenhet från föreningsliv, personalutbildning eller andra typer av erfarenhet. På dokumenten ska det tydligt framgå tidsperiod och omfattning. Observera att alla dokument måste vara vidimerade för att beaktas!
- Ladda upp dina dokument och blanketten på antagning.se eller skicka med post till: Antagningsservice, R 312, 106 53 STOCKHOLM.
Hur går vägen fram till beslut?
Antagningen förbereder och beslutar i ärendet, då behov föreligger inhämtas utlåtande från berörd institution. Beslut anges i antagningsbeskedet.
Inkommer din ansökan om reell kompetens efter sista anmälningsdag, eller om den är ofullständig kommer den inte att handläggas.
Beslut om behörighet kan överklagas skriftligen till Överklagandenämnden. En överklagandehänvisning anges på antagningsbeskedet.
Kontakta oss
Kontakta Antagningen om du har frågor om behörighetsbeslut eller meritvärdering.
Du når oss på: antagning@lnu.se eller på telefonnummer 0480-44 60 50 måndagar klockan 10:00-12:00 samt onsdagar klockan 13:00-14:30.
Besök Växjö: Enligt överenskommelse. Infodesken i Student lounge, rum H1313. Huvudbyggnaden, Universitetsplatsen 1.
Besök Kalmar: Enligt överenskommelse. Culmen, Universitetsplatsen 1.
Postadress: Studerandeavdelningen/Antagning, Linnéuniversitetet, 351 95 VÄXJÖ