Examen
När du är klar med dina studier kan du ansöka om examensbevis. Du ansöker själv om examen och därefter prövas din ansökan utifrån nationella och lokala examensregler. Handläggningstiden är upp till två månader, och förtur ges inte.
Examensbevis
Examensbeviset redovisar de kurser som ingår i examen samt information om kursernas omfattning i högskolepoäng, betyg och betygsdatum. Examensbeviset är tvåspråkigt, svenska och engelska.
Examensbevis från Linnéuniversitetet utfärdas sedan december 2017 digitalt. Det elektroniska examensbeviset är en originalhandling och skrivs därmed inte ut på papper. Beviset är en PDF, skyddad och verifierbar med en e-signatur. När ett examensbevis har utfärdats åt dig så får du detta via den e-postadress du har uppgett i din ansökan. Då får du också mer information om hur man hanterar ett digitalt examensbevis. Beviset kan du maila iväg till potentiella arbetsgivare, eller ladda upp i portaler där du söker anställning. Har du eller någon annan frågor om det digitala examensbeviset, vänligen kontakta examen@lnu.se.
Du kan också dela information om din utfärdade examen med till exempel, en potentiell arbetsgivare genom att använda funktionen ”Dela examen” som finns på ”Mitt Ladok”, för att komma till ”Mitt ladok” tryck här. Du hittar funktionen i menyn under ”Examen och bevis”. När du delar examen så kommer du få en kontrollkod och en länk till en hemsida där din examen kan veriferas. Delningskoden är giltig i ett halvår, vilket gör att du kan lägga in den i ditt CV och dela den med flera olika personer samtidigt.
Diploma Supplement
Samtliga examensbevis som utfärdas av svenska universitet och högskolor åtföljs av en bilaga på engelska – Diploma Supplement. Bilagan beskriver utbildningen samt visar dess plats i det svenska utbildningssystemet. Diploma Supplement ska användas tillsammans med examensbeviset och blir särskilt viktigt vid ansökningar till utbildningar och/eller arbeten utanför Sverige.
Både examensbeviset och Diploma Supplement är kostnadsfria.
Innan du ansöker om examen
När du ansöker om examensbevis ska du vara helt klar med de kurser som ska ingå i din examen. Kurserna ska vara godkända och slutrapporterade i universitetets databaserade studiedokumentationssystem Ladok. Moment utan slutbetyg kan inte ingå i examen.
Du ansöker om examen vid den högskola eller det universitet där du har slutfört din utbildning.
Om du har varit utbytesstudent genom Linnéuniversitetet (gäller även Högskolan i Kalmar och Växjö universitet) ska dina utbytesstudier vara dokumenterade med tillgodoräknande i Ladok. Kontrollera att uppgifterna är införda innan du ansöker om examensbevis. Observera att du aktivt måste ansöka om tillgodoräknande, mer information kan du få av programansvarig.
Att ansöka om examen
Du ansöker genom att logga in på "Mitt Ladok", tryck här för att komma till inloggningsidan för "Mitt Ladok". När du loggat in väljer du "Examen och bevis" i menyn och läser instruktionerna noga innan du går vidare till "Ansök". Välj önskad examen, eventuell inriktning samt huvudområdet för din examen. I de följande stegen väljer du de kurser som du vill ska ingå i examen och laddar upp bilagor som eventuellt krävs för din ansökan. Läs nedan, under "Handlingar som ska bifogas", vilka bilagor det kan röra sig om. Vid behov kan du lämna ett meddelande till handläggaren. I sista steget kontrollerar du din ansökan och så länge du inte skickat in din ansökan kan du gå tillbaka i formuläret och ändra om det behövs. Avsluta din ansökan genom att klicka "Skicka in".
Var noga med att kontrollera att du har en aktiv e-postadress registrerad i filken ”Mina uppgifter”, eftersom det är dit beslutet på din ansökan kommer att skickas.
Om du inte har möjlighet att logga in på "Mitt Ladok" så kan du ansöka via blanketterna nedan. Det är två olika blanketter beroende på om du är student på grund- och avancerad nivå eller forskarstudent. Observera att blanketten måste sparas ner på din dator innan den fylls i, och sedan sparas igen innan du bifogar den i ett mail till examen@lnu.se.
Handlingar som ska bifogas
Om du har studerat på egen hand vid universitet eller högskola i annat land, ska du skicka med vidimerade kopior av betyg, official transcript of records, certifikat eller motsvarande. Handlingar på andra språk än svenska, engelska eller nordiska språk ska vara översatta till svenska eller engelska av en auktoriserad översättare.
Din handläggare kan också komma att begära in studieintyg/examensbevis för studier på grundnivå ifall de är relevanta för handläggningen av ansökan om examen på avancerad nivå.
Har du en utländsk examen som ska ligga till grund för din examen och Universitets- och Högskolerådet har värderat den, bör även denna värdering bifogas.
Om du ansöker om en examen på forskarnivå bör en kopia av första sidan av avhandlingen/vetenskapliga uppsatsen bifogas.
Dubblett av examensbevis
Fram till och med november 2017 utfärdades examensbevisen från Linnéuniversitetet i pappersform. Om du av någon anledning har blivit av med ditt original av detta examensbevis kan du få en dubblett från vårt arkiv. Du fyller då i blanketten "Begäran om dubblett av examensbevis". Blanketten är ifyllningsbar, så du kan spara den på din dator, fylla i den, stänga ner dokumentet och sedan skicka den med e-post till examen@lnu.se.
Om ditt bevis utfärdades december 2017 eller senare, så är ditt bevis digitalt. Om du har tappat bort det så kan du kontakta oss på examen@lnu.se, så skickar vi det digitala examensbeviset till dig på nytt till den e-postadress du har använt för att kontakta oss.
Du kan också dela information om din utfärdade examen med till exempel, en potentiell arbetsgivare genom att använda funktionen ”Dela examen” som finns på ”Mitt Ladok”, för att komma till ”Mitt ladok” tryck här. Du hittar funktionen i menyn under ”Examen och bevis”. När du delar examen så kommer du få en kontrollkod och en länk till en hemsida där din examen kan veriferas. Delningskoden är giltig i ett halvår, vilket gör att du kan lägga in den i ditt CV och dela den med flera olika personer samtidigt.
Examina vid Linnéuniversitetet
På Linnéuniversitetet finns examina på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Examina kan utfärdas med olika för- och/eller efterled.
Examen på grundnivå
Generella examina
Högskoleexamen, 120 hp
Kandidatexamen, 180 hp
Konstnärliga examina
Konstnärlig högskoleexamen, 120 hp
Konstnärlig kandidatexamen, 180 hp
Yrkesexamina
Biomedicinsk analytikerexamen, 180 hp
Förskollärarexamen, 210 hp
Högskoleingenjörsexamen, 180 hp
Optikerexamen, 180 hp
Receptarieexamen, 180 hp
Sjuksköterskeexamen, 180 hp
Sjöingenjörsexamen, 180 hp
Sjökaptensexamen, 180 hp
Socionomexamen, 210 hp
Yrkeslärarexamen, 90 hp
Examen på avancerad nivå
Generella examina
Magisterexamen, 60 hp
Masterexamen, 120 hp
Konstnärliga examina
Konstnärlig magisterexamen, 60 hp
Konstnärlig masterexamen, 120 hp
Yrkesexamina
Barnmorskeexamen, 90 hp
Civilekonomexamen, 240 hp
Civilingenjörsexamen, 300 hp
Psykologexamen, 300 hp
Specialistsjuksköterskeexamen, 60/75 hp
Speciallärarexamen, 90 hp
Specialpedagogexamen, 90 hp
Yrkesexamina på grundnivå/avancerad nivå
Grundlärarexamen, 180/240 hp
Ämneslärarexamen, 180/210/225/270/300/330 hp
Examen på forskarnivå
Licentiatexamen, 120 hp
Doktorsexamen, 240 hp
Förled och efterled
Kandidatexamen, Magister- och Masterexamen kan utfärdas med de olika förleden Filosofie, Ekonomie eller Teknologie. Du hittar vilka förled som är knutna till respektive ämnen i dokumentet "Huvudområden vid Linnéuniversitetet" under rubriken med samma namn här nedan. Information om vilka krav som ställs för de olika förleden hittar du i dokumentet "Lokal examensordning för Linnéuniversitetet" under rubriken med samma namn här nedan.
Förled till examina på forskarnivå specificeras i respektive forskarämnes Allmänna Studieplan.
Med termen Efterled avses de olika inriktningar en utbildning kan leda till. På Linnéuniversitetet finns många programspecifika inriktningar och utbildningsplanen som gällde vid antagningstillfälle är avgörande vid bedömningen. Information om eventuell inriktning hittar du i respektive utbildningsplan.
Huvudområden vid Linnéuniversitetet
Huvudområde är det "ämne" du ska ta ut din examen i. Observera att universitetets examensrätt i ett huvudområde är knuten till en examensnivå: högskole-, kandidat-, magister- eller masternivå. Du hittar information om examensrätten inom ditt huvudområde i listan över universitetets huvudområden. Där kan du även se vilka förled som är knutna till ditt huvudområde.
Lokal examensordning
Den lokala examensordningen hänvisar dels till nationella regler, men lyfter även fram de lokala regler som gäller vid just Linnéuniversitetet när det kommer till examen.
Om du som student har påbörjat dina studier vid Högskolan i Kalmar eller Växjö universitet, kan du prövas mot de dåvarande lokala examensordningar som var i kraft vid respektive lärosäte när du antogs. Observera att examensbeviset utfärdas av Linnéuniversitetet.
Den lokala examensordningen regleras av Högskoleförordningen (1993:100).
Kontakta oss
Handläggare
Kristina Anschütz
Telefon: 0470-70 87 21
E-post: examen@lnu.se
Johannes Widegren
Telefon: 0470-708311
E-post: examen@lnu.se
Britt-Marie J Widén
Telefon: 0480- 44 60 60
E-post: examen@lnu.se
Martin Willander
Telefon: 0470-70 84 51
E-post: examen@lnu.se
Funktionsansvarig Examen/Tillgodoräknande
Desirée Persson
Telefon: 0470-70 87 45
E-post: desiree.persson@lnu.se
Sektionschef för tillgodoräknande, examen, validering och systemstöd
Katarina Holm
Telefon: 0470-70 89 46
E-post: Katarina.holm@lnu.se
FAQ - vanliga frågor och svar
Att ansöka
Måste jag ansöka om examen?
Ja, examensbevis skickas inte ut per automatik när du avslutat dina studier. För att få en examen måste du skicka in en examensansökan och få examen utfärdad, varefter ett examensbevis skickas till dig.
Hur ser ärendegången ut?
När alla kurser som du önskar ha med i examen är slutrapporterade i Ladok kan du ansöka om din examen. När examensavdelningen har mottagit din ansökan så tilldelas ditt ärende en handläggare. Handläggaren bedömer din ansökan när den står på tur. Ansökningarna behandlas i kronologisk ordning efter ansökningsdatum.
Skulle det vara något som behöver kompletteras så kontaktar din handläggare dig. Handläggningstiden är upp till två månader, inom den tiden får du antingen ett examensbevis skickat till dig eller ett officiellt avslag om du inte uppfyller kraven för den examen du har sökt.
Se till att den e-postadress som du har uppgett i ansökan är aktiv, det är via den adressen alla förfrågningar kommer att skickas. Har du inte uppgett någon e-postadress i ansökan så kommer förfrågningar och beslut på din ansökan skickas till den e-postadress som är registrerad på dig i Ladok.
Hur får jag mitt examensbevis?
Från och med i december 2017 så utfärdar Linnéuniversitetet digitala examensbevis. Det innebär att du kommer att få ditt bevis levererat till den e-postadress som du har angett i ansökan. Har du inte uppgett någon e-postadress i ansökan så kommer examensbeviset skickas till den e-postadress som är registrerad på dig i Ladok.
Hur vet jag vilken examen jag ska söka?
Om du söker en programexamen, så ska du titta på den utbildningsplan som var i bruk när du blev antagen till programmet. Under rubriken "Examen" i utbildningsplanen är det beskrivet vilken examensbenämning du har rätt till, under förutsättning att du har följt utbildningsplanen. Utbildningsplanerna kan du hitta via sökfunktionen nedan, både nuvarande och före detta gällande.
Om du däremot söker en examen med fristående kurser, så kan du i den lokala examensordningen läsa vad som krävs för respektive examina, du hittar den under rubriken "Lokal examensordning".
Jag hittar inte min examen i rullistan när jag ska ansöka via LNU Student, vad gör jag?
Om du inte hittar din examen i listan, väljer du en som mest liknar den du söker och specificera sedan i meddelandefältet vilken examen det är du ansöker om egentligen.
Hur ansöker jag om fler än en examen?
Om du ansöker om flera examina på samma gång så lämnar du in en ansökan per examen.
När jag ska välja kurser att ta med i min ansökan via LNU-student så hittar jag inte alla kurser. Varför inte?
Endast slutrapporterade kurser går att välja med i en examen. Om din kurs inte är slutrapporterad så syns den fortfarande i menyn under "Min utbildning". Kontakta din institution om du anser att den borde ha blivit slutrapporterad redan. Notera dock att efter att ett examinationstillfälle har ägt rum, så kan det ta upp till tre veckor innan en kurs blir slutrapporterad. Inte förrän alla kurser är slutrapporterade kan vi påbörja bedömningen av din ansökan.
Om jag läst min sista kurs vid annan högskola eller universitetet, kan jag ändå ansöka om examen från Linnéuniversitetet?
Ja, det kan du göra. Den högskola eller det universitet där du har läst din sista kurs kan överlåta examensrätten till Linnéuniversitetet. Detta görs på förfrågan av oss i samband med att vi handlägger din ansökan om examen.
Jag har slutat studera för längesedan men tog aldrig ut en examen. Kan jag göra det nu?
Eftersom Linnéuniversitetet inte längre utfärdar examina enligt de gamla reglerna som gällde innan juli 2007, så kan du inte få ut någon examen om du inte har avslutat några studier efter juni 2007. Är du osäker vad som gäller just dina studier så kan du ansöka om examen så handlägger vi den och återkommer med ett beslut.
Jag har inget student-inloggning längre. Hur söker jag examen?
Du är välkommen att söka examen med hjälp av vår blankett, du hittar den under rubriken "Att ansöka om examen".
Under handläggning
Hur lång är handläggningstiden?
Handläggningstiden är upp till två månader. Det betyder inte alltid att det tar så lång tid, men det är så lång tid vi har på oss att bedöma en ansökan. Observera att handläggningstiden startar när ansökan är komplett, det vill säga att alla högskolepoäng är inrapporterade i Ladok och vår handläggare har allt underlag som behövs för att bedöma ansökan.
Jag behöver mitt examensbevis snabbt, kan ni prioritera min ansökan?
Huvudregeln är att ansökningar om examen behandlas i turordning efter ansökningsdatum. Om särskilda föreligger kan ansökningar prioriteras, det är då upp till studenten själv att styrka behovet för att kunna få ansökan prioriterad. Notera att möjlighet att få en högre lön, en tillsvidareanställning eller att betalning av avgift vid ansökan om legitimation gjorts bedöms inte utgöra giltiga skäl för förtur.
Jag ansökte om examen för ett tag sedan men har inte hört något från er. Är det normalt?
Vi skickar inte ut bekräftelser på mottagen ansökan så det kan vara helt normalt att inte höra någonting från våra handläggare. Vi har en handläggningstid på upp till två månader. Det betyder att du borde ha hört någonting inom de två månaderna. Om du inte gjort det kan det vara så att meddelande eller besked från oss har hamnat i skräppostinkorgen för den e-postadress som du uppgett i ansökan eller som är registrerad på dig i Mitt Ladok. Har du sökt via Mitt Ladok så kan du logga in (www.student.ladok.se) och se vem som är din handläggare och kontakta denna. Har du sökt via blankett så kan du kontakta oss på examen@lnu.se. Ange ditt personnummer så hittar vi din ansökan lättare.
Examensbeviset
Jag har läst extra kurser och undrar om de kan vara med på beviset?
Både ja och nej. En examen kan varken bestå av fler eller färre högskolepoäng än det som examen anger. Till exempel omfattar en kandidatexamen 180 högskolepoäng och ska då innehålla exakt den omfattningen. Har ditt program utrymme för valfria kurser, så kan du byta ut en kurs mot en annan. Om ditt program har detta utrymme kan du se i programmets utbildningsplan,
Kan jag ta med en kurs från min Kandidatexamen i min examen på avancerad nivå?
Nej, en och samma kurs kan inte ingå i både en examen på grundnivå och en examen på avancerad nivå.
Jag har nyligen fått mitt examensbevis och det innehåller en felaktighet. Vad gör jag?
Skriv direkt till oss på examen@lnu.se. Ange vad du anser har blivit fel samt ditt personnummer så hittar vi din ansökan lättare.
Jag har upptäckt ett fel i mitt examensbevis från Högskolan i Kalmar/Växjö Universitet, går det att ändra nu?
Nej, vi kan tyvärr inte hjälpa dig. Högskolan i Kalmar och Växjö Universitet har upphört att existera. Myndighetsutövningar i deras namn kan alltså inte göras.
Jag har bytt efternamn. Kan jag få ett nytt examensbevis i det nya namnet?
Nej, Linnéuniversitetet utfärdar inte ett nytt examensbevis när en redan utexaminerad person har bytt namn på grund av giftermål.
Jag har bytt juridiskt kön och skulle därför vilja ha ett nytt examensbevis, går det att ordna?
Om ditt bevis är från Högskolan i Kalmar eller Växjö Universitet, så kan vi tyvärr inte hjälpa dig eftersom Högskolan i Kalmar och Växjö Universitet har upphört att existera. Myndighetsutövningar i deras namn kan alltså inte göras. Om ditt bevis är från Linnéuniversitetet så kan eventuella lösningar diskuteras med en examenshandläggare. Kontakta examen@lnu.se.
Jag har tappat bort mitt examensbevis, vad gör jag?
Om beviset utfärdades i december 2017 eller senare, så kan en ny fil innehållandes ditt bevisoriginal skickas till dig via mail. Om ditt bevis utfärdades i november 2017 eller tidigare, så kan du få en dubblett av examensbeviset skickad till dig. Kontakta oss på examen@lnu.se så hjälper vi dig. Använd gärna vår blankett för dubblettansökningar så missar du inte att ge oss den informationen vi behöver.
Även om du inte har tillgång till ditt examensbevis så kan du dela information om din utfärdade examen med till exempel, en potentiell arbetsgivare genom att använda funktionen ”Dela examen” som finns på ”Mitt Ladok”, för att komma till ”Mitt ladok” tryck här. Du hittar funktionen i menyn under ”Examen och bevis”. När du delar examen så kommer du få en kontrollkod och en länk till en hemsida där din examen kan veriferas. Delningskoden är giltig i ett halvår, vilket gör att du kan lägga in den i ditt CV och dela den med flera olika personer samtidigt.
Kan jag få ett sammanfattande betyg (ibland kallat GPA) för min examen?
I svensk högre utbildning ges inte något sammanfattande betyg eller ”GPA” (Grade Point Avarage) på examina. Därför så kommer du inte heller finna något sådant i ditt examensbevis. Lärosätet kan inte heller ge detta på beställning. Om du ansöker om tillgång till högre utbildning i ett annat land där du ombeds att uppge ett GPA eller ett sammanfattande betyg på din examen, är alltså svaret att sådant inte ges vid svenska högskolor/universitetet.
Avslag och överklagande
Jag har fått avslag, vad ska jag göra nu?
Ditt avslagsbeslut uppger vilket eller vilka krav du inte uppfyller för den examen du har ansökt om. Vill du ha hjälp att hitta lämpliga kurser för att uppnå kraven som saknas så kan du kontakta en studievägledare.
Kan jag överklaga ett beslut om examensansökan?
Ja, du kan överklaga ett belsut om du har fått avslag på din examensansökan. Information om hur man överklagar får du i samband med beslutet. Du kan även läsa mer på följande sida: Rättigheter och skyldigheter som student
Avslutningshögtider
Examensenheten arbetar inte med avslutningshögtiderna. Om du har frågor om avslutningshögtider, så ska du vända dig till din fakultet om du går ett program på grundnivå, eller till avslutningshogtid@lnu.se om du går ett program på avancerad nivå. Om du går ett lärarprogram, så är det Nämnden för Lärarutbildning som du ska kontakta via lararutbildning@lnu.se.