Examensceremoni

Examen

När du är klar med dina studier kan du ansöka om examensbevis. Du ansöker själv om examen och därefter prövas din ansökan utifrån nationella och lokala examensregler. Handläggningstiden är upp till två månader, och förtur ges inte.

Examensbevis

Examensbeviset redovisar de kurser som ingår i examen samt information om kursernas omfattning i högskolepoäng, betyg och betygsdatum. Examensbeviset är tvåspråkigt, svenska och engelska. 

Examensbevis från Linnéuniversitetet utfärdas sedan december 2017 digitalt. Det elektroniska examensbeviset är en originalhandling och skrivs därmed inte ut på papper. Beviset är en PDF, skyddad och verifierbar med en e-stämpel. När din ansökan är färdigbehandlad får du en avisering om detta till den e-postadress du har uppgett i din ansökan. Om din ansökan har beviljats så kan du därefter ladda ner ditt examensbevis i ”Ladok för studenter”, för att komma till ”Ladok för studenter” tryck här. Examensbeviset kan laddas ner hur många gånger som helst. Beviset kan du maila iväg till potentiella arbetsgivare, eller ladda upp i portaler där du söker anställning. Har du eller någon annan frågor om det digitala examensbeviset, vänligen kontakta examen@lnu.se.

Du kan också välja att dela information om din utfärdade examen med till exempel, en potentiell arbetsgivare genom att använda funktionen ”Dela examen” som finns på ”Ladok för studenter”, för att komma till ”Ladok för studenter” tryck här. Du hittar funktionen "Dela examen" i menyn under ”Examen och bevis”. När du delar examen så kommer du få en kontrollkod och en länk till en hemsida där din examen kan veriferas. Delningskoden är giltig i ett halvår, vilket gör att du kan lägga in den i ditt CV och dela den med flera olika personer samtidigt.  

Diploma Supplement

Samtliga examensbevis som utfärdas av svenska universitet och högskolor åtföljs av en bilaga på engelska – Diploma Supplement. Bilagan beskriver utbildningen samt visar dess plats i det svenska utbildningssystemet. Diploma Supplement ska användas tillsammans med examensbeviset och blir särskilt viktigt vid ansökningar till utbildningar och/eller arbeten utanför Sverige.

Både examensbeviset och Diploma Supplement är kostnadsfria.

FAQ - vanliga frågor och svar