Att tentera vid Linnéuniversitetet
Det finns flera olika sätt att genomföra en tentamen. På denna sida beskrivs vad som gäller vid en tentamen som genomförs i sal. Det finns flera regler och anvisningar som gäller vid en salstentamen.
Anmälan till tentamen sker via Studentwebben. Du måste vara registrerad på kursen för att kunna anmäla dig. Du anmäler dig till din tentamen så snart anmälan öppnar och den är öppen i cirka 30 dagar. Anmälningsperioden stänger alltid 9 helgfria vardagar före det aktuella tentamensdatumet.
För att kunna tentera måste alltid uppvisa en giltig fysisk ID-handling. Du ska även ta med dig blyerts- och kulspetspenna (blå/svart) och suddgummi samt din anonymiseringskod. Om du inte har möjlighet att skriva en tentamen som du har anmält dig till ska du alltid avanmäla dig.
Efteranmälan är inte möjlig.
OBS! Under resterande del av VT-2023 kommer inga ytterligare externa tentander att tas emot på Linnéuniversitetet.
Anmälan till tentamen
Tentamensschema
Studentguide för Salstentamen
Kontakta Tentamen
Skapa nytt ärende, se dina ärenden eller gör en beställning i Easit Självservice.
Telefon: 0480-44 61 40
Anonyma tentamina
En salstentamen genomförs anonymt, vilket innebär att ditt namn och personnummer ersätts med en anonymiseringskod. Koden skapas när du anmäler dig till tentamen i Ladok. Du kan alltid se din kod på anmälningssidan i Ladok.
Anonymiseringen släpps först när resultatet är inlagt.
Du ska alltid ta med dig din anonymiseringskod till tentamenstillfället och du skriver koden på samtliga inlämnade blad.
Tentamensregler
Följande regler ska du känna till och följa när du tenterar.
Anmälan
Du måste vara registrerad på den kurs som du vill tentera av. Du anmäler dig till tentamenstillfället via studentwebben. Vänd dig till din institution om det uppstår problem med anmälan.
Var observant när du anmäler dig så att du anmäler dig till rätt ort då vissa tentamenstillfällen ges på flera orter.
Du tenterar på den ort som du är antagen på.
Sista anmälningsdagen är alltid nio arbetsdagar före tentamensdagen, så kallad efteranmälan är inte möjlig.
Du får din salsplacering senast fyra arbetsdagar före tentamensdagen. Din tentamen kan vara delad och placerad i flera salar.
Rättningen av tentamen är anonym vilket innebär att du vid din anmälan får en anonymiseringskod som du måste ha med dig till tentamen. Koden är synlig på sidan för anmälan till tentamen.
Det är viktigt att du avanmäler dig om du inte tänker tentera.
Tentamenstillfället
För att få tentera måste du uppvisa en giltig fysisk id-handling.
Giltiga id-handlingar är svenskt EU-pass, svenskt nationellt id-kort, svenskt körkort, svenskt SIS-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket.
Utländska medborgare utan svenskt personnummer kan legitimera sig med pass om det är tydligt och inplastat samt har text på engelska, franska eller spanska.
När du kommer in i tentamenssalen gör du en markering på deltagarlistan vid ditt namn. Tentamensvärden hänvisar dig till din plats.
Endast angivna tentamenshjälpmedel får förekomma på bänken eller i dess närhet.
Elektronisk utrustning såsom ex mobiltelefon och smartklocka ska vara helt avstängda och placerade i väska eller jacka på avsedd plats.
Tentamenstillfället börjar vid utsatt tid och då stängs dörren till tentamenssalen.
Ingen får lämna tentamenssalen förrän efter 50 minuter.
Efter 45 minuter finns ett andra insläpp för dig som är anmäld och finns med på deltagarlistan men kommer försent.
Är du inte anmäld har du möjlighet att få tentera om någon som är anmäld på din tentamen inte kommer. Du kan då tidigast bli insläppt efter 45 minuter och du kan inte skriva med anonymiseringskod. När du kommer till andra insläppet, efter 45 minuter, gäller ordinarie sluttid för tentamen. Du får inte längre skrivtid.
I tentamenssalen ska lugn och ro råda och inga samtal får förekomma.
Du ska ha med dig egna pennor och suddgummi samt linjal om det behövs. Du får inte låna material/hjälpmedel från annan tentand.
Du fyller i din kurs- och anonymiseringskod på försättsblad och samtliga inlämnade blad. Dessa uppgifter ska skrivas med blå eller svart kulspetspenna och under tentamenstiden.
Du får ha med dig dricka och något enklare att äta som inte är störande för övriga tentander. Observera att det råder nötförbud inom universitetet.
Inga pauser förekommer och du får inte lämna byggnaden under tentamen. Du kan exempelvis inte ta rökpaus eller gå ut för att betala en parkeringsavgift.
Vid toalettbesök skriver du din anonymiseringskod och tiden för när du går ut/in på avsedd lista.
När du har skrivit klart
Vid inlämnandet av tentamen ska samtliga papper vara försedda med anonymiseringskod samt kurskod.
Det är inte tillåtet att ta med något tentamensmaterial ut från tentamenssalen.
Tillsammans med tentamensvärden räknar du dina inlämnade handlingar och signerar på deltagarlistan att du har lämnat in din tentamen. Efter inlämnad tentamen får du inte fortsätta skriva.
Visa hänsyn och lämna salen tyst.
Vilseledande och störande av ordning
Enligt högskoleförordningens 10:e kapitel får disciplinära åtgärder vidtas mot studerande som:
”med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas,
stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan”
Elektronisk utrustning såsom mobiltelefon och smartklocka räknas alltid som otillåtna hjälpmedel och ska vara helt avstängda och placerade i jacka eller väska på angiven plats.
Vid misstanke om vilseledande eller störande beteende kontaktas ansvarig lärare och en rapport skrivs. Disciplinnämnden kan besluta om varning eller avstängning från att delta på undervisning och examination i upp till sex månader.
Tentand från annat lärosäte
När du vill tentera vid Linnéuniversitetet måste du skicka in en förfrågan via formuläret "Förfrågan om att tentera vid Linnéuniversitetet".
Vi tar endast emot förfrågningar som skickas in 3-4 veckor före aktuellt tentamensdatum.
Vi hanterar din förfrågan och återkommer till dig med besked. Kan vi erbjuda dig en plats ska du själv kontakta oss tidigast 4 arbetsdagar före tentamensdagen för att få veta din salsplacering.
Observera att det Linnéuniversitetets tentamensregler som gäller.
I dagsläget har Linnéuniversitetet ingen möjlighet att erbjuda digitala tentamensplatser för externa studenter.
Tentamensutlämning
Beställning av egen tentamen och/eller exempeltenta sker via länken nedan.
Observera att tentamen skrivna i Kalmar med tentamensdatum 1 mars 2021 eller senare skannas efter beställning från lärare och distribueras digital till dig. Samma gäller för tentamen skrivna i Växjö from HT 2021. Skannade tentor distribueras automatiskt till dig som student och du hittar din tenta på Mina sidor via studentwebben. Beställning av tentamen som inte finns tillgänglig i Infocenter skickas vidare till aktuell lärare/administratör för hantering.
Beställning av exempeltenta kan göras tidigast 15 arbetsdagar efter tentamensdatum.
Har du inget lnu-konto beställer du exempeltenta via denna länk:
Skanning av tentor
Från och med höstterminen -21 erbjuder vi skanning av tentamen efter beställning från lärare. Tänk på att alla tentor inte skannas, fråga din lärare vad som gäller för din kurs.
Hur hittar du som student dina skannade och rättade tentor?
- Logga in på ”Min sida” via lnu.se/student
- Gå till sidan ”Dina rättade tentor”
För att öppna, spara eller skriva ut en tenta behöver du ha Adobe Acrobat Reader nerladdat på din dator. Observera att det som regel inte går att öppna tentorna korrekt varken på telefon eller iPad/motsvarande.
Du kan ladda ner Adobe kostnadsfritt till din dator här vid behov:
Se sedan till att filen öppnas med Adobe. Om filen inte öppnas fullständigt så kan det bero på att datorn väljer att öppna filen med annat program än Adobe. Ställ in Adobe Acrobat till standardprogram för att öppna PDF-filer. Följ denna manual:
Ställ in Adobe Acrobat som standardprogram
Använder du dig av en Mac behöver du ladda ner pdf-filen till din dator innan du kan öppna den.
Har du frågor så vänder du dig till info@lnu.se