Tillgodoräknande
Du som är student vid Linnéuniversitetet och har tidigare studier från svenskt eller utländskt lärosäte kan ansöka om att få dessa tillgodoräknade. Även annan utbildning samt yrkesverksamhet kan vara aktuella kunskaper och färdigheter som kan tillgodoräknas. Ofta kan tidigare studier tas med direkt i examen, men ibland måste dessa tillgodoräknas för att kunna ingå i den examen du studerar mot.
För att kunna få kunskaper tillgodoräknande krävs att du är antagen till och registrerad på minst en kurs vid Linnéuniversitetet. Din första termin vid Linnéuniversitetet måste har startat innan du kan ansöka om tillgodoräknande.
Betyg ges ej på tillgodoräknad kurs eller på del av kurs som har tillgodoräknats. Högskolepoäng kan inte tillgodoräknas inom samma kurs som de kommer ifrån.
Tillgodoräknande av tidigare studier
Exempel på när ett tillgodoräknande behövs:
- När du inte vill läsa en obligatorisk kurs inom ditt program eftersom du har läst en kurs tidigare med samma innehåll.
- När du vill ta med yrkesverksamhet eller studier som inte är högskolestudier i din examen.
Exempel på när ett tillgodoräknande inte behövs:
- När du "bygger" din egen examen och vill ta med studier från en annan svensk högskola eller universitet.
- När du "bygger" din egen examen och dina studier är från ett utländskt lärosäte som är ackrediterat (statligt erkänt).
- När du läser program och kursen du vill ersätta inte är obligatorisk i programmets utbildningsplan.
- När du tidigare har läst en kurs vid Linnéuniversitetet och du nu går ett program där samma kurs är obligatorisk. Observera att kursnamnen måste vara desamma, annars behövs tillgodoräknande.
- När det gäller valfria kurser inom programmet. Vill du däremot byta ut valbara kurser i program, ska du i första hand kontakta programansvarig lärare.
Om du är osäker på vad som gäller just dig kontakta examen@lnu.se.
Tillgodoräknande av yrkesverksamhet
Har du tidigare yrkesverksamhet som du önskar ska ingå i din examen måste du alltid ansöka om att få detta tillgodoräknat.
Det kan röra sig om exempelvis en kurs som innehåller verksamhetsförlagd utbildning, där du redan kan ha fått kunskapen genom yrkesverksamhet från samma verksamhet.
Har du frågor om validering för tillgodoräknande av yrkesverksamhet kontakta validering@lnu.se.
När du ansöker om att få kunskaper från yrkesverksamhet prövad för tillgodoräknande är det särskilt viktigt att du bifogar en tydlig skriftlig beskrivning av din tidigare yrkesverksamhet.
I beskrivningen ska du utförligt redogöra för:
- vad du har arbetat med,
- vilka kunskaper och färdigheter som du har skaffat dig under din yrkesverksamhet,
- på vilket sätt som du har inhämtat kunskapen samt
- under vilken tidsperiod du har arbetat.
I din självvärdering ska du kunna motivera på vilket sätt de kunskaper och färdigheter som du har skaffat dig motsvarar kursmål och innehåll i den kurs som du vill tillgodoräkna. Du hittar målen i kursplanen för respektive kurs.
Innan du ansöker om tillgodoräknande
Börja med att ta fram kursplanen för den kurs du vill tillgodoräkna. Gå igenom innehåll och kursmål och jämför din kunskap i förhållande till innehåll och lärandemål i kursplanen.
Svara sedan på följande frågor:
- Är du student vid Linnéuniversitetet, det vill säga antagen och registrerad på en kurs där terminen har börjat?
- Har du godkänt resultat på dina tidigare studier? (Endast studier med minst betyget godkänt kan tillgodoräknas.)
- Har du samtliga bilagor som behöver skickas med ansökan? (Läs mer om vilka dokument som behövs här nedanför under rubriken "Ansöka om tillgodoräknande".)
Om du har svarat "ja" på samtliga tre frågor är du redo att lämna in en ansökan om tillgodoräknande. Om du har svarat "nej" på någon av frågorna ovan och ändå lämnat in en ansökan om tillgodoräknande kan din ansökan komma att avslås.
Utöver detta är det bra om du vet ifall ett tillgodoräknande verkligen behövs eller inte, för att undvika onödig väntan på beslutet. Läs mer ovan under respektive rubrik för tidigare studier och tidigare yrkesverksamhet.
Ansöka om tillgodoräknande
Vid tillgodoräknande prövas mål, innehåll och omfattning på dina tidigare studier/yrkesverksamhet gentemot aktuell kurs vid Linnéuniversitetet. Det är alltså viktigt att du har dessa delar dokumenterade och skickar med rätt bilagor som påvisar detta i din ansökan.
- När du ansöker om tillgodoräknande gentemot flera kurser vid Linnéuniversitetet, ska du göra en ansökan per kurs.
- Dokument som behövs måste bifogas som filer i pdf-format. Det underlättar handläggningen av din ansökan om du namnger dokumenten så det framgår vad de innehåller.
- Kontrollera att dina skannade dokument har tillräcklig skärpa/upplösning.
- Gör gärna själv en jämförelse mellan kursplan för läst kurs med kursplan för aktuell kurs vid Linnéuniversitetet (den kurs du inte vill läsa), för att se om mål, innehåll och omfattning stämmer överens. Linnéuniversitetets kursplaner kan du hitta online.
Ansökan om tillgodoräknande görs enklast genom att logga in på "Ladok för studenter", tryck här för att komma till inloggningsidan för "Ladok för studenter". När du loggat in väljer du "Tillgodoräknande" i menyn och läser instruktionerna noga innan du går vidare till "Ansök". Handläggningen påbörjas först när ansökan är komplett med samtliga dokument som efterfrågas.
Har du problem att skicka in ansökan via "Ladok för studenter", är du välkommen att kontakta tillgodo@lnu.se.
Dokument som ska bifogas en ansökan om tillgodoräknande av tidigare studier:
- Formell kursplan som var aktuell när du läste kursen. Det fungerar inte med kursplan som är inrättad eller reviderad efter det att du läste kursen. Kursplaner finns ofta tillgängliga på respektive lärosätes hemsida eller kan beställas genom att kontakta lärosätets registrator.
- Litteraturlista som var aktuell när du läste kursen.
- Resultatintyg/kursbevis (vidimerade kopior krävs vid utlandsstudier) som visar att du har klarat kursen med godkänt resultat. Detta behövs dock inte om du åberopar meriter som redan finns i Ladok.
Originalhandlingar ska uppvisas om det efterfrågas av Linnéuniversitetet.
Dokument som ska bifogas en ansökan om tillgodoräknande av yrkesverksamhet:
Beskrivningarna av tidigare yrkeserfarenhet ska så långt som det är möjligt styrkas med skriftlig dokumentation som ska innehålla tjänstgöringsintyg, arbetsbeskrivning, övriga intyg, diplom eller liknande.
Intygen bör innehålla uppgifter om:
- arbetsgivare och kontaktuppgifter till närmaste chef,
- anställningens längd,
- arbetets omfattning (heltid eller deltid),
- beskrivning av arbetsuppgifter, verksamhet och anställning,
- tjänstgöringsintyg/anställningsavtal samt
- övriga intyg eller diplom som kan vara relevanta för ansökan
Originalhandlingar ska uppvisas om det efterfrågas av Linnéuniversitetet.
För förskollärarprogrammet, grundlärarprogrammet, ämneslärarprogrammet och kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) krävs alltid tjänstgöringsintyg, intyg från rektor/lärare samt en självvärdering. Ytterligare anvisningar till ansökan om tillgodoräknande av yrkesverksamhet finns på Lärarutbildningsportalen.
Ansökan om tillgodoräknande
Om du av någon anledning inte vill eller kan använda ansökan via Ladok för studenter, vänligen kontakta oss på tillgodo@lnu.se för information om hur du kan lämna in din ansökan.
Beslut på din ansökan
När du har ansökt om tillgodoräknande och ansökan är komplett så är handläggningstiden cirka en månad. Beroende på examinatorernas arbetsbelastning kan det dock i vissa fall ta längre tid än så. När ett beslut har tagits får du det skickat till dig via Ladok för studenter (avisering skickas också via e-post). Det finns tre olika beslut på ansökan om tillgodoräknande som du kan läsa mer om nedan.
Bifall, delvis avslag, avslag
Bifall/godkänt
Bifall betyder att du har fått din ansökan godkänd. I beslutet framgår även vilka av dina tidigare studier/yrkesverksamhet som ligger till grund för beslutet.
Ditt tillgodoräknande kommer att läggas in i Ladok så att du även ser det när du loggar in på Studenttjänster (www.student.ladok.se).
Delvis avslag
Om inte hela din ansökan har blivit godkänd, men en del, så får du ett delvis avslag. Beslutet innehåller då information om vilken del av kursen som har godkänts, hur många högskolepoäng du har fått tillgodoräknat och en motivering till varför resterande del inte kunde tillgodoräknas.
Ditt tillgodoräknande kommer att läggas in i Ladok så att du även ser det när du loggar in på Studenttjänster (www.student.ladok.se).
Avslag
Avslag betyder att din ansökan inte kunde godkännas, varken i sin helhet eller till viss del.
Överklaga
Om du inte är nöjd med det beslut som du har fått kan du överklaga det. En överklagan ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH), men skickas in till Linnéuniversitetet. Du har tre veckor på dig att skicka in ditt överklagande, räknat från den dag du tog del av beslutet.
Mer information om hur du överklagar ett beslut får du när beslutet skickas till dig.
Mer information om dina rättigheter och skyldigheter som student.
FAQ-vanliga frågor och svar
FAQ - vanliga frågor och svar
Jag har kommit in på en utbildning, när räknas jag som student så att jag kan ansöka om tillgodoräknande?
Du måste även tacka ja till din utbildningsplats, registrera dig och terminen måste ha börjat innan du skickar in din ansökan om tillgodoräknande.
Vart skickar jag min ansökan?
Ansökan om tillgodoräknande bör göras via "Ladok för studenter" (se ovan). Om du av någon anledning inte vill eller kan lämna in din ansökan via "Ladok för studenter", vänligen kontakta tillgodo@lnu.se
Hur hanteras min ansökan?
Studerandeavdelningen granskar din ansökan så att den är komplett. Om ansökan inte är komplett kommer du att ges möjlighet att komplettera den. Kompletteringsbegäran skickas till dig via Ladok för studenter (avisering skickas också via e-post). När ansökan är komplett skickas den ut till berörd fakultet där examinatorn för kursen fattar beslut. Beslutet skickas sedan till dig via Ladok för studenter (avisering skickas också via e-post) från studerandeavdelningen.
Blev något fel i din ansökan, eller vill du ändra något i din ansökan?
Om du vill ändra något i din inskickade ansökan ska du inte skicka in en ny ansökan. Kontakta i stället oss via e-post på tillgodo@lnu.se och meddela vad som ska ändras.
Hur dokumenteras ett beviljat tillgodoräknande?
Alla beviljade tillgodoräknanden dokumenteras i Ladok.
Kan jag skicka in kompletterande handlingar/dokument till en ansökan som jag fått beslut på?
Det går inte att komplettera en redan beslutad ansökan, eftersom det ärendet är avslutat. Däremot går det bra att skicka in ny ansökan om tillgodoräknande för kursen och till den bifoga de nya (kompletterande) handlingarna.
Hur fungerar det med studiemedel vid tillgodoräknande?
Du får inte studiemedel från CSN för tillgodoräknade högskolepoäng. Du meddelar själv alla förändringar till CSN ifall ditt tillgodoräknande gör att du läser färre högskolepoäng en termin än vad du har ansökt om studiemedel för.
Kan jag senare läsa en kurs som jag fått tillgodoräknad?
Nej, när en kurs har avslutats genom ett tillgodoräknande så kan du inte registrera dig på kursen och alltså inte läsa den vid ett senare tillfälle.
Jag går en uppdragsutbildning, kan jag tillgodoräkna mig tidigare studier eller yrkesverksamhet inom denna?
Högskoleförordningen hanterar endast tillgodoräknanden inom högskoleutbildning. Uppdragsutbildning räknas inte som högskoleutbildning och det går inte att tillgodoräkna sig något inom en uppdragsutbildning. Du är inte heller student enligt högskoleförordningens definition och har därför inte rätt till tillgodoräknande. Det finns dock ett par undantag gällande tillgodoräknande inom uppdragsutbildning. Undantaget gäller så kallade ”Lärarlyftskurser” som Linnéuniversitetet ger på uppdrag av Skolverket, vilka regleras av Förordning (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och förskollärare samt Förordning (2011:183) om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem.
Kan jag överklaga ett beslut om tillgodoräknande?
Ja, alla typer av beslut på din ansökan kan överklagas. Information om hur man överklagar får du i samband med beslutet. Läs mer om dina rättigheter och skyldigheter som student.
Kontakt
E-post: tillgodo@lnu.se