Svenskans beskrivning 39
Välkommen till den trettionionde sammankomsten inom konferensserien Svenskans beskrivning, som arrangeras den 4-6 oktober 2023 av Institutionen för svenska språket vid Linnéuniversitetet. Anmälan är nu öppen.
Temat är Hållbar svenska. Konferenstemat inbjuder till ett brett perspektiv på hållbarhetsfrågor, exempelvis teoretisk, metodisk och praktisk tillämpning av forskning med svenska språket i fokus, men också språkets hållbarhet i samhälleliga förändringar och strömningar.
Viktiga datum
- 15 december 2022: Systemet för inlämning av abstract öppnar
- 1 mars 2023: Sista dag för inlämning av abstract
- 2 maj 2023: Besked om antaget abstract
- 8 maj 2023: Anmälan till konferensen öppnar
- 4 september 2023: Sista dag för anmälan till konferensen
- 4–6 oktober 2023: Svenskans beskrivning 39
Inlämning av abstract
Vi inbjuder intresserade att skicka in abstract för sektionsföredrag och posterpresentationer som ansluter till konferensens tema Hållbar svenska. Även bidrag som inte direkt knyter an till temat är välkomna.
Mall för abstract
Ditt abstract ska vara max 250 ord (exklusive eventuella referenser) och få plats på 1 A4-sida. Var noga med att följa instruktionerna och formateringarna i den anvisade wordmallen när du skriver ditt abstract:
Här få du tillgång till wordmallen för abstract.
Vi välkomnar abstract för sektionsföredrag och posterpresentationer.
Sektionsföredrag
En sektion består i typfallet av 3–4 muntliga föredrag. Varje föredrag ges totalt 25 minuter, varav 20 minuter för presentationen följt av 5 minuter för frågor och diskussion.
Posterpresentation
Det kommer att finnas möjlighet att sätta upp postrar i anslutning till konferensens fikaområde. Postrarna sitter uppe under hela konferensen. I programmet avsätts tid för intresserade att besöka postrarna, och presentatören förväntas vara tillgänglig vid sin poster under dessa schemalagda tider.
Urvalsprocess
Samtliga bidrag kommer att genomgå en kollegial granskning med fokus på teoretisk, metodologisk och empirisk tydlighet. Bidrag som ansluter till konferensens tema ges företräde om abstracten i övrigt bedöms vara likvärdiga.
Antagna abstract publiceras i en abstractbok under licensen Creative Commons Erkännande-4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) som tillåter användning, distribuering och reproduktion under förutsättning att abstractet citeras korrekt (Open Access).
Skicka in ditt abstract
Systemet för inlämning av abstract är öppet från 15 december 2022 till 1 mars 2023.
Plenarföreläsare
Jan Lindström
Jan Lindström är professor i nordiska språk vid Helsingfors universitet. Han arbetar framför allt inom interaktionell lingvistik och intresserar sig bland annat för samtal, grammatik och språklig variation, men även språkpolicyfrågor. Dessa forskningsspår har fördjupats bland annat i programmet ”Interaktion och variation i pluricentriska språk – kommunikativa mönster i sverigesvenska och finlandssvenska” (finansierat av Riksbankens Jubileumsfond 2013–2020) och projektet ”Emergent syntax för samtalsspråk – svenska i en tvärspråklig jämförelse (finansierat av Finlands Akademi 2018–2022).
Tanya Karoli Christensen
Tanya Karoli Christensen er professor i dansk sprog ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Hendes forskning kombinerer teorier og metoder fra funktionel lingvistik med dem fra sociolingvistik, og hun har fx lavet indgående undersøgelser af ledstillingsvariation i ledsætninger og af generelle udvidere (fx og sådan noget, eller den slags).
I de senere år har hun specialiseret sig inden for retslingvistikken, tydeligst repræsenteret ved forskningsprojektet Truslers sprog og genre (finansieret af Carlsbergfondet, 2018–2021). Hun underviser i retslingvistik både i Norden og USA; i 2023 har hun blandt andet et kursus på LSA’s Summer Institute sammen med professor Robert Leonard (Hofstra University) samt et tredageskursus på Copenhagen Summer University. Hun bistår desuden jævnligt politi og advokater i Danmark med analyser af sprogligt bevismateriale i straffe- og civilsager.
Anders Björkvall
Anders Björkvall är professor i svenska vid Örebro universitet. Hans huvudsakliga forskningsfält är genre- och diskursanalys samt multimodalitets- och literacy-forskning. Lite mer konkret så har han under senare år intresserat sig för exempelvis affekt som diskursiv praktik (i relation till bl.a. flygskam och hälsokommunikation), värdeskapande och förstörelse som semiotisk praktik (t.ex. vid demonstrationer och protester), och digitala och analoga resurser för literacy i skola och utbildning (t.ex. digitala pennor för textskapande i mellanstadiet).
Abstractbok
Anmälan
Anmälan är nu stängd
Boende
Vi har förbokat ett antal rum på en rad olika hotell enligt listan nedan. Vänligen ring eller e-posta bokning till respektive hotell med bokningskoden "SVB 39" för att få våra specialpriser för konferensen. Specialpriserna gäller vid bokning innan det datum som anges under respektive hotell.
Observera att de förbokade rummen inte kan bokas via hotellets egen hemsida eller via andra bokningssajter.
Teleborgs Slott
(enkelrum från 1227:-/natt)
Slottsallén
352 56 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: info@teleborgsslott.com
Eller ringa 0470 – 34 89 80
Specialpriser gäller fram till: 5 september 2023
Elite Stadshotellet Växjö
(enkelrum från 1150 SEK/natt)
Kungsgatan 6, Box 198
352 33 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: reservation.vaxjo@elite.se
Eller ringa 0470 - 134 00
Specialpriser gäller fram till: 5 september 2023
Elite Park Hotel
(enkelrum från 1150 SEK/natt)
Västra Esplanaden 10–14
Box 434
351 06 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: reservation.vaxjo@elite.se
Eller ringa 0470-70 22 00
Specialpriser gäller fram till: 5 september 2023
Quality Hotel Royal Corner
(enkelrum från 1092:-/natt)
Liedbergsgatan 11
352 32 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: q.royalcorner@choice.se
Eller ringa 0470-70 10 00
Specialpriser gäller fram till: 5 augusti 2023
Hotell Esplanad
(enkelrum från 995:-/natt)
Norra Esplanaden 21 A
352 31 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: info@hotelesplanad.com
Eller ringa 0470 – 70 22 00
Specialpriser gäller fram till: 5 september 2023
Övriga (inga hotellrum förbokade)
Clarion Collection Hotel Cardinal – uppge statliga avtalet
Bäckgatan 10
352 30 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: cc.cardinal@choice.se
Eller ringa 0470 – 72 28 00
Bed & Breakfast Södra Lycke
Hagagatan 10
352 35 Växjö
Webbsida: http://www.sodralycke.se/
Hållbart evenemang
Svenskans beskrivning 39 är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.