Tystnad tagning - student med hörlurar

Lyssna på webbplatsens innehåll

Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3 och ger dig möjlighet att använda läslinjal eller skärma av för att hålla fokus på det du läser. Talande Webb kostar inget för dig som användare.

Kom igång med Talande webb

Aktivera talande webb

Så fungerar Talande Webb Plus
När du startar Talande Webb Plus öppnas ett verktygsfält som följer med när du klickar runt på de olika sidorna på webbplatsen. Det finns två läslägen i Talande Webb Plus: ”Peka och Läs” och ”Markera och läs”. 
När du klickar på den röda ikonen växlar Talande Webb Plus över till det andra läsläget/grön ikon. 

Peka och läs. När ikonen är röd läser Talande Webb Plus upp texten du pekar på, samtidigt som texten markeras och du får en visuell återkoppling. Talande Webb kan läsa all text, inklusive puffar, menyer och länkar.

Markera och läs. När ikonen är grön markerar du först den text du vill få uppläst. Den här funktionen funkar bäst vid långa texter.

Play. Med denna ikon startar du uppläsningen av den text du markerat.

Stopp. Vill du sluta läsa trycker du på stoppknappen. Talande Webb Plus slutar läsa upp den markerade texten.

Spara till mp3. Du kan välja att spara text som en mp3 (ljudfil). Markera den text du vill spara och klicka på ikonen. Du får då döpa filen och spara den på datorn. Den här funktionen är praktisk när du vill läsa en längre text på bussen på vägen hem eller repetera informationen flera gånger utan att vara uppkopplad mot internet.

Textremsa. Men denna funktion får du texten förstorad högst upp på sidan.

Fokus/Nedtoning. Den här funktionen hjälper dig att hålla koncentrationen på det du läser. Skärmen tonas ner och bara en smal remsa precis där du läser syns tydligt.