Registrera din uppsats i DiVA
I DiVA registrerar du som student vid Linnéuniversitetet din uppsats eller examensarbete efter examinators godkännande. Du kan välja att publicera uppsatsen så att den blir öppet tillgänglig för alla att läsa eller om den ska vara dold. Här hittar du instruktioner för hur du registrerar i DiVA.
Instruktioner
Logga in i DiVA med ditt studentkonto.
Använd dig av DiVA-checklistan för att hålla koll på vilka uppgifter som ska fyllas i vid registrering i DiVA.
Håll muspekaren över de röda frågetecknen i DiVA för mer information om respektive fält som ska fyllas i.
Film - registrera din uppsats i DiVA
Vanliga frågor
Hjälp! Min uppsats syns inte när jag söker i DiVA!
Det kan ta upp till tre veckor för din uppsats att bli publicerad i DiVA efter att du registrerat den. DiVA-administratören på din institution kontrollerar att uppsatsen blivit godkänd av examinator samt att det är rätt PDF-fil som laddats upp. Därefter publiceras uppsatsen och blir sökbar i DiVA. Om din uppsats inte syns efter tre veckor, kontakta DiVA-administratören på din institution.
Måste jag ha en engelsk version av titeln på min uppsats?
Ja, det rekommenderas eftersom det kommer att se snyggare ut på ditt examensbevis. Både "Titel" och "Alternativ titel" hämtas från DiVA till ditt examensbevis. Har du inte fyllt i "Alternativ titel" kommer originaltitel att visas två gånger i examensbeviset.
Var kommer min uppsats att synas?
Din uppsats kommer att synas både i Linnéuniversitetets DiVA och i nationella DiVA. Uppsatsen kommer även att synas i de nationella söktjänsterna Uppsök och Uppsatser.se, samt i internationella söktjänster, till exempel Google och Google Scholar.
Kan jag själv ändra något i uppsatstexten efter att jag skickat in den till DiVA?
Nej. Innehållet i själva uppsatstexten ska alltid överensstämma med den av examinator godkända versionen och kan därför inte ändras. Kontakta DiVA-administratören på din institution om du vill rätta stavfel i titel, om pdf-filen blivit korrupt etc.
Hur skapar jag en PDF-fil?
Word: Arkiv > Exportera > Skapa PDF-/XPS-dokument
Google Dokument: Arkiv > Ladda ned som > PDF-dokument
OpenOffice: Arkiv > Exportera som PDF
Pages för Mac: Arkiv > Exportera till > PDF
Kan jag bifoga bild- och ljudfiler till posten i DiVA?
Ja, på samma ställe där du laddar upp uppsatsfilen. Se till att välja rätt filtyp i formuläret innan du laddar upp filen. Du kan döpa om filerna efter uppladdningen genom att klicka på ikonen "Redigera filinformation" i formuläret.
Får även gamla uppsatser registreras i DiVA?
Ja, om du har skrivit en uppsats vid Högskolan i Kalmar, Växjö universitet eller Linnéuniversitetet, fått den godkänd samt har ett fungerande studentkonto. Logga in i DiVA och följ instruktionerna ovan. Tänk på att ange den institution du var aktiv vid när uppsatsen godkändes.
Vad gäller för publicering av bilder, diagram etc. i uppsatsen?
För information om upphovsrätt och plagiering, se sidan Skriva referenser.
Saknar du studentkonto?
IT-support kan vid behov öppna upp ett inaktiverat studentkonto under en vecka.
Vilka publiceringsalternativ finns?
I samband med registrering av din uppsats kan du välja mellan tre publiceringsalternativ:
- Alla registrerade uppgifter om uppsatsen är tillgängliga. Detta innebär att alla uppgifter som registrerats i DiVA samt den uppladdade fulltexten kommer att publiceras.
- Fulltext undantas men övriga uppgifter görs tillgängliga. Detta innebär att alla uppgifter som anges vid registreringen förutom fulltext (uppsatsen i PDF-format) kommer att publiceras.
- Uppgifterna är dolda. Detta innebär att alla uppgifter som har angetts vid registreringen samt fulltext kommer att döljas, dvs uppgifter som titel, abstract, författare, fulltext mm. Detta val medför att hela registreringen kommer att döljas. Uppsatsen kan då enbart sökas ut av behörig DiVA-administratör vid lärosätet.
Alternativ 3 ska främst användas i de fall det uppsatsens innehåll kan medföra en hotbild, innehålla sekretessbelagda uppgifter eller om du av personliga skäl inte vill synliggöra din uppsats.
Alternativ 3 innebär också att uppsatsen inte blir sökbar via Google eller andra sökmotorer.
Om uppsatsen innehåller sekretessbelagda uppgifter ska informationen om uppsatsen registreras i DiVA, men fulltexten laddas inte upp. Vid sekretess följs processen som beskrivs under rubriken "Hur gör jag om min uppsats innehåller sekretessbelagda uppgifter?"
Hur gör jag om min uppsats innehåller sekretessbelagda uppgifter?
Uppsatser som innehåller sekretessbelagd information registreras i DiVA med en bock i rutan Sekretess under sektionen Ladda upp filer. Fulltext-fil i Pdf-format laddas inte upp. I stället skickas filen till registrator. För mer information om hur du skickar din uppsats som innehåller sekretessbelagd information till registrator, se dokumentet Hantering av uppsatser med sekretessbelagda uppgifter.
Om två versioner av uppsatsen har skrivits, en som innehåller sekretessbelagd information och en som inte gör det, registreras versionen utan sekretessbelagd information i DiVA enligt instruktionerna högst upp på den här sidan.
Se sidan Samarbete med företag och organisationer för information om att börja arbeta med en uppsats som kan komma att innehålla sekretessbelagda uppgifter.
Bakgrund
DiVA tillhandahåller en portal med söktjänst och ett öppet arkiv för studenters självständiga arbeten, doktorsavhandlingar och forskningspublikationer producerade vid svenska lärosäten och forskningsinstitutioner. Via DiVA kan de inlagda publikationerna bli sökbara och tillgängliggöras för andra. Efter att ett självständigt arbete examinerats är det en allmän handling som kan begäras ut av utomstående. Universitetet är skyldigt att förvara och ordna de självständiga arbetena så att de kan tillgängliggöras vid förfrågan. Genom att använda DiVA-portalen kan detta säkerställas.
Alla studentuppsatser och examensarbeten skrivna vid universitetet är allmänna handlingar och huvudregeln är att allmänna handlingar är offentliga, men det finns undantag. Uppsatser som innehåller sekretessbelagda uppgifter är ett sådant undantag. Se rubriken Hur gör jag om min uppsats innehåller sekretessbelagda uppgifter? ovan för mer information.
Riktlinjer för elektronisk registrering
Studenten är central i processen att lägga in/registrera uppgifter om sig och det självständiga arbetet. Studenten har även ansvar för att lägga in det godkända arbetet i DiVA. Fakulteten har ansvar för att publicera arbetet enligt studentens önskemål. Arkivfunktionen vid universitetsledningens kansli ger stöd i de fall det självständiga arbetet innehåller sekretessbelagda uppgifter. För att denna process ska fungera krävs att studenten erhåller information om processen och att studenten själv ansvarar för att registrera arbetet i DiVA. I dokumentet nedan beskrivs processen för att registrera och publicera det självständiga arbetet.
Om du överväger att publicera uppsatsen i en tidskrift, kan det vara bra att endast arkivera PDF-filen. Det finns tidskrifter som motsätter sig publicering om materialet redan har publicerats i fulltext någon annanstans.
För uppsatser som är föremål för sekretess laddas inte någon fulltextfil upp i DiVA. Se mer information ovan, under rubriken Hur gör jag om min uppsats innehåller sekretessbelagda uppgifter?
Kontakta oss
Vid frågor, kontakta i första hand DiVA-administratören på din institution.
Om din DiVA-administratör inte är tillgänglig, kontakta universitetsbibliotekets DiVA-support.