Arkivsamlingar
Universitetsbibliotekets arkivsamlingar är en del av vårt kulturarv. Materialet är unikt och det finns bara ett enda exemplar av varje handling. Du som är låntagare hos oss har möjlighet att ta del av det fysiska arkivmaterialet genom läsesalslån. Våra olika arkivsamlingar beskrivs nedan. Arkivförteckningar och formulär för beställning av framtagning av arkivmaterial finner du nedan.
Information om arkivsamlingarna
Husebyarkiven
Huseby är beläget i hjärtat av Kronobergs län och på 1600-talet grundlades ett järnbruk vid godset. Det kom att bli ett centrum för kanontillverkning och annan industriell verksamhet.
Husebyarkiven utgörs av sex olika arkivbildare, dels det stora bruks- och godsarkivet på Huseby och dels fem privatarkiv som innehåller handlingar ifrån familjen Stephens.
Godsarkivet speglar bruksdriften och tillverkningen ifrån 1700-talets början och fram till 1900-talet. Fastighetshandlingar för godset och dess underliggande egendomar återfinns också i detta arkiv. Privatarkiven består av framförallt korrespondens av George Stephens och sonen Joseph, brukspatron på Huseby, samt Josephs hustru Elisabeth och deras tre döttrar Florence, Maggie och Mary Stephens.
Sven Fagerbergs arkiv
Sven Fagerberg (1918-2006) var en av svenska efterkrigstidens mest mångsidiga författare. Han var Växjöbon som gjorde toppkarriär inom näringslivet men som plötsligt sadlade om till att bli författare. Genomslagsverket var "Höknatt" ifrån 1957 som följdes av flera modernistiska romaner med samtidsskildringar och ekosofiska inslag. Han inte bara skrev romaner utan deltog även i svensk samhällsdebatt, där han försvarade individen och den fria anden i kamp mot teknifieringen och masskulturen. Hans efterlämnade handlingar speglar hela hans intellektuella liv. Arkivet innehåller bland annat manus till såväl publicerade som outgivna verk och en stor brevväxling, där korrespondens finns med bland annat Olof Lagercrantz, Per Wästberg, Bertil Torekull, PO Enquist, Ingemar Hedenius, Jan Myrdal m.fl.
David Lindquists arkiv
Biskop David Lindquist (1905-1973) i Växjö efterlämnade personarkiv finns deponerat vid universitetsbiblioteket. Materialet består främst av tidningsartiklar och brev som rör stiftsverksamheten, men även brev av mer privat karaktär. Det spänner sig över ett stort fält och innehåller handlingar som rör den "kyrkostrid" som drabbade Växjö stift efter att domkapitlet 1966 beslutade om en första kvinnlig prästvigning. Kvinnoprästfrågan tangerar även flera andra konflikter inom kyrkan på 1960-talet såsom kollektfrågan. I samlingen finns även åtskilligt om diakoniverksamhet, bland annat om Ersta diakoniverksamhet där Lindquist före biskopstjänsten var verksam. Åtskillig personhistoria för Växjö stift återfinns i samlingen.
Johan Alfred Göths arkiv
Den småländske författaren och folkminnesupptecknaren, f.d. rallare och knekt, Johan Alfred Göth (1869-1952) efterlämnade handlingar som nu återfinns på universitetsbiblioteket i Växjö. De består bland annat av dagböcker förda under krigsåren, av bevarade brev i slutet av 1910-talet och ett stort klipparkiv upplagt mellan 1924 och 1951. En källa för den som är intresserad av folklivsskildringar.
De nya högskolornas rektorskonvents arkiv
Arkivet berör framväxten och samarbetet mellan rektorerna på de högskolor som inrättades 1977 i Karlstad, Växjö och Örebro. Materialet speglar en organisationsdel i Sverige som spelat stor roll i den högre utbildningens utveckling sedan 1970-talet.
Ragnar Thoursies arkiv
Ragnar Thoursie (1919-2010), författare och statstjänsteman, en av den svenska modernistiska lyrikens främsta, mest egenartade och stilbildande skribent. Ragnar Thoursie donerade 2007 sitt forskningsmaterial till Växjö universitet. Det består främst av arbetsmaterial och manusutkast till hans utgivna verk, men även av självbiografiskt upplevda händelser alltifrån det frireligiösa föräldrahemmet i sörmländska Katrineholm till den svenska byråkratins innersta väsen.
Beställning av arkivmaterial
Digitaliserat arkivmaterial
Det material som digitaliseras ur universitetsbibliotekets arkivsamlingar, företrädesvis Husebyarkiven, finns att se i Alvin, en katalog över digitala samlingar och digitalt kulturarvsmaterial. Här samsas material från flera universitetsbibliotek och andra kulturarvsinstitutioner. Digitalisering sker fortlöpande.
Nästan allt digitalt material som du hittar i Alvin får användas helt fritt. Var dock uppmärksam på att en del modernare material kan vara upphovsrättsskyddat. Rättighetsmärkningen i varje post talar om vad som gäller.
Kontakta oss
Har du frågor som rör arkivsamlingarna? Hör av dig till ub-arkiv@lnu.se.