Student som läser en e-bok på surfplatta på universitetsbiblioteket

Böcker

På universitetsbiblioteket kan du låna både tryckta böcker och e-böcker.

Universitetsbibliotekets böcker (både tryckta böcker och e-böcker) hittar du i OneSearch. Välj materialtyp Böcker om du inte vill ha träffar på något annat.

Tryckta böcker

Du ser i OneSearch om boken finns i Växjö och/eller Kalmar, på vilken hylla den är placerad och om den finns inne eller är utlånad. En karta hjälper dig att hitta till boken. Mer information om att Låna, reservera och beställa.

Om boken du behöver inte finns i OneSearch så kan du söka i Libris som är en gemensam katalog för bibliotek i Sverige. Där går det direkt från en titel att lämna önskemål om att vi fjärrlånar eller köper in boken. Mer information om Fjärrlån och inköpsförslag.

E-böcker

Universitetsbiblioteket köper e-böcker från flera olika leverantörer. Lånetider och utskriftsmöjligheter kan variera för olika e-böcker beroende på vilken leverantör boken kommer från.

Alla våra e-böcker kan läsas online och många går även att ladda hem en viss tid till din egen dator, surfplatta eller mobil. De flesta titlar kan läsas av ett obegränsat antal användare samtidigt, men en del kan bara läsas av en till tre personer i taget.

Nedladdning

Lånetiden för titlar som kan laddas ner kan variera. I anslutning till titeln kan du se vilka begränsningar som finns.

För att läsa en nedladdad bok krävs programmet Adobe Digital Editions för datorer och Aldiko eller Bluefire reader för mobil eller surfplatta.

En del leverantörer, som tex Ebook Central och Ebsco, kräver att du skaffar ett konto hos dem för att kunna ladda hem böcker. Detta kostar ingenting. Kontot krävs också om du t.ex. vill kunna lägga till bokmärken och markeringar i boken om du läser online.

Utskrift

Möjligheten att skriva ut eller spara som pdf kan vara begränsad till ett visst antal sidor eller en viss procent av boken. I anslutning till titeln kan du se vilka begränsningar som finns.