Laptop som visar en bild på Library Access

Tillgång till artiklar och e-böcker utanför campus

Med hjälp av webbläsartillägg/plugin kan du snabbt få reda på om en artikel finns tillgänglig i fulltext när du sitter utanför campus. Lean Library Access och LibKey Nomad är exempel på webbläsartillägg/plugin som du kan ladda hem till din webbläsare, så leds du direkt till hela artikeln, hela e-boken eller annat licensierat material som universitetet har tillgång till.

Pluginet Lean Library Access känner av när du kommer till material som Linnéuniversitetet ger dig tillgång till - databaser, uppslagsverk, ordböcker, tidskriftsartiklar, e-böcker m.m. Du leds, via inloggning med ditt Lnu-konto, till fulltexten även när du sitter utanför campus och oavsett om du kommer via t.ex. en Google-sökning eller Google Scholar.

Du kan ladda hem pluginet Lean Library Access från den här länken:

https://www.leanlibrary.com/download/ (klicka bara på Download och följ instruktionerna)

Fungerar för Google Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge och Opera.

Extra funktioner:

  • Lean Library Access lägger på ett ID på sökningar i Google Scholar och PubMed som gör att du får direkt tillgång till fulltexter från databaser som universitetsbiblioteket betalar för.
  • Lean Library Access lägger i Google Scholar till en möjlighet att få e-post när en ny artikel publiceras i en tidskrift du är intresserad av (Subscribe to TOC alert). Google Scholar berikas också genom pluginet av länkar till utvalda citeringar (supporting citations).  
  • Pluginet Lean Library Access ger dig också möjlighet att när som helst, och från vilken sida som helst, slå upp en titel i OneSearch. Markera t.ex. en titel och högerklicka, så kan du sedan välja "Search OneSearch" i menyn. 

---

LibKey Nomad från Third Iron är ett plugin som fungerar på liknande sätt som Lean Library Access och finns för Chrome, Edge, Firefox, Brave, Vivaldi och Safari. LibKey Nomad visar en ikon med en grön droppe längst ner till vänster när du hamnar på en artikel som biblioteket har prenumeration på eller som är öppet tillgänglig.

Gör så här för att installera LibKey Nomad:

Klart! Nu kommer du att se ikonen på sidor där du har åtkomst till artikeln.