Studieverkstaden
I Studieverkstaden kan du som är student på grund- och avancerad nivå få handledning i frågor som rör akademiskt skrivande, muntlig presentationsteknik och studieteknik, både på svenska och engelska.
Studieverkstaden är tillgänglig på distans med anledning av Corona/COVID-19. Vi erbjuder e-möten via Zoom, textrespons i form av elektroniska kommentarer samt telefonmöten.
Om du har en mindre fråga går det även bra att mejla studieverkstaden.
Akademiskt skrivande
Du kan kontakta oss när som helst i skrivprocessen: inför en skrivuppgift, under skrivandets gång eller innan du ska lämna in en text.
Exempel på frågor som vi ofta diskuterar:
• Hur ska texten struktureras?
• Hur kan texten bli tydligare?
• Hur använder man referenser?
Boka handledning i akademiskt skrivande
Om du skriver på engelska ber vi dig fylla i det engelska bokningsformuläret.
Så här går en texthandledning till
Vårt mål är att du ska utveckla ditt skrivande. Vi hjälper dig med allt från att tyda uppgiften till att visa på vad som kan göra din text bättre ur ett akademiskt perspektiv. Däremot gör vi ingen korrekturläsning av texten. Tänk på att ju tidigare i skrivprocessen du kommer till oss, desto större nytta kommer du att ha av handledningen.
Generellt kan man säga att ju mer information vi får av dig, desto bättre blir vår handledning. Det är naturligtvis en förutsättning att vi får läsa din text, men vi vill också gärna ta del av de anvisningar och instruktioner som ligger till grund för ditt arbete. Eventuella kommentarer från lärare eller handledare är också nyttig information.
Inför handledningen
Använd rättstavningsfunktionen i din ordbehandlare för att korrigera enkla stavfel. Läs därefter igenom texten noggrant och fundera över vad du har mest behov av att få hjälp med. Ta gärna med dig din egen dator till handledningstillfället. Det är också bra om du före handledningen går igenom vår checklista för akademiskt skrivande.
Under handledningen
Handledningen varar ca 60 minuter. I vanliga fall hinner vi bara jobba med ett fåtal sidor av texten så var noga med att välja ut de delar du är mest osäker på. Under mötet tittar vi gemensamt på de delar av texten du vill ha hjälp med och diskuterar de frågor du har tagit med dig. Detta kan gälla sådant som att tolka uppgiften, planera skrivprocessen, hitta en struktur som passar uppgiften, använda källor på ett korrekt sätt, hitta en ton och stil som stämmer överens med kraven på vetenskaplighet, referera korrekt, upptäcka grammatiska fel, undvika plagiering, skriva mottagaranpassat och intresseväckande, tolka kommentarer från lärare och andra handledare, och mycket mer. Notera att Studieverkstaden inte korrekturläser dina texter.
Efter handledningen
Använd dig av de generella kommenterar och exempel du fått med dig under handledningen när du förbättrar din text. Eventuell uppföljande handledning på samma uppgift sker enligt överenskommelse med handledaren.
Studieteknik
Vi erbjuder vägledning och stöd i studieteknik:
• Studieplanering
• Lässtrategier
• Anteckningsteknik
Så här går en handledning i studieteknik till
Vårt mål är att du ska hitta goda studievanor och en väl fungerande studieteknik. Hos oss får du hjälp att sätta upp realistiska mål för och planera dina studier, utveckla din läs- och skrivkompetens samt skapa utrymme för repetition och reflektion.
Inför handledningen
Förbered dig genom att ta med dig exempel på kurslitteratur, anteckningar (såväl analoga som digitala) och ev. studieguide till vårt samtal. Ta gärna med egen dator.
Under handledningen
Handledningen varar ca 60 minuter. Inledningsvis vill vi att du berättar om din studiesituation i stora drag, dvs. vilken utbildning du går, hur din vardag ser ut och vad du främst önskar diskutera med oss. För att kunna hjälpa dig på bästa sätt utgår vi i största möjliga utsträckning ifrån din unika studiesituation. Det innebär att vi tar din kurslitteratur som utgångspunkt för vårt resonemang om lästeknik, och att vårt samtal om planering ofta inleds med att vi tittar igenom kursplanen och din studieguide. När det gäller anteckningsteknik utgår vi gärna från exempel som du visar oss, både för att identifiera vad som redan fungerar bra och för att hitta nya stimulerande strategier.
Handledningen utmynnar i att vi gemensamt formulerar några punkter som du ska fokusera på i dina fortsatta studier. Det kan exempelvis handla om hur du kan lägga upp din planering, förändra ditt sätt att lyssna och anteckna vid föreläsningar, hitta mer effektiva och motiverande lässtrategier och reflektera över ditt eget lärande.
Efter handledningen
Arbeta vidare utifrån de punkter som du fick med dig vid handledningen. Eventuell uppföljande handledning bokas i samråd med handledaren.
Muntlig presentationsteknik
Du kan kontakta oss när som helst i förberedelsen för en muntlig
presentation: inför planeringen, halvvägs in i processen eller innan du ska
genomföra presentationen.
Exempel på frågor som vi ofta diskuterar:
• Hur ska presentationen struktureras?
• Hur kan du tydligare få fram ditt budskap?
• Hur kan du skapa kontakt med de som lyssnar?
Så här går en handledning i muntlig presentationsteknik till
Hos oss kan du få hjälp med olika delar av din presentation, t.ex. att skapa struktur, att välja och ordna information, att disponera tiden, att skapa kontakt med publiken och att framföra din presentation. Ju tidigare i processen du kommer till oss, desto större nytta kommer du att ha av handledningen.
Notera att Studieverkstaden inte erbjuder stöd vid talängslan. Om du känner stor rädsla för att tala inför andra bör du vända dig till Studenthälsan. Studenthälsan erbjuder bland annat Våga tala-kurser.
Handledning
I Studieverkstaden kan du få handledning i olika faser av din arbetsprocess, vilket innebär både övergripande råd om vad som är bra att tänka på i planeringsfasen och konkret respons på ditt framförande.
Inledningsvis går vi igenom din uppgift och stämmer av vad du behöver hjälp med. Det är viktigt att vi får möjlighet att ta del av uppgiftsinstruktionen och/eller annan vägledning som du har fått från din lärare.
Om du redan har kommit igång vill vi att du mejlar oss din planering, ditt manus, din bildpresentation eller en inspelning av din muntliga presentation ett par dagar före handledningssamtalet. Ett handledningssamtal tar ca 60 minuter. Vid handledningen får du direkt återkoppling på det material du har delat. Du får också allmänna råd om hur du kan förbättra din presentation eller ditt presentationsmaterial. Samtalet kan exempelvis handla om att planera och välja innehåll, att skapa en logisk struktur i berättandet, att prata utan att fastna i manus, att skapa och behålla kontakt med publiken eller att använda visuellt stöd på ett effektivt sätt.
Notera att Studieverkstaden inte korrekturläser texter och inte heller presentationsmaterial eller manus.
Efter handledningen
Använd dig av de kommentarer och exempel du har fått med dig från handledningen när du förbättrar din presentation. Eventuell uppföljande handledning på samma uppgift sker enligt överenskommelse med handledaren.
Kontakt
Kalmar: studieverkstaden.kalmar@lnu.se
Växjö: studieverkstaden.vaxjo@lnu.se
Drop- in Sök- och skrivhjälp via Zoom
På grund av Corona/COVID-19 erbjuder biblioteket Drop-in Sök- och skrivhjälp online via e-mötesverktyget Zoom istället för på plats i biblioteket. Här finns länk och mer information om Drop- in Sök- och skrivhjälp.
Vi som arbetar i Studieverkstaden
-
Skriva akademiskt Det akademiska skrivandet ställer särskilda krav som du behöver känna till för att klara dina studier på bästa sätt. På denna sida får du en introduktion till grunderna i akademiskt…
-
Skriva referenser En viktig del i skrivandet av akademiska texter är hantering av referenser. Det finns många referensstilar att välja mellan. Här hittar du guider och manualer till de flesta. Här…
-
Studieteknik Studieteknik kan beskrivas som aktiviteter som leder till ett meningsfullt lärande. Det handlar med andra ord om att utveckla personliga inlärningsrutiner och goda studievanor, vilket kan…
-
Muntlig presentationsteknik En muntlig presentation är inte en talad text utan har sin egen logik och erbjuder andra medel att nå ut med budskapet i den talade situationen. Det är därför viktigt att…