Så lyckas du med dina studier - Föreläsningar
Goda studievanor är en förutsättning för framgångsrika studier. Våra föreläsningar hjälper dig att planera, läsa effektivt, utveckla goda skrivstrategier, hantera stress och bli trygg som talare.
Föreläsningarna sänds online via e-mötesverktyget Zoom och riktar sig till dig som är ny student, men även andra studenter vid Linnéuniversitetet är välkomna att delta. Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Studenthälsan och Studieverkstaden.
Program vårterminen 2021
Tid 16.00–16.45 (där inget annat anges)
Vecka 4
Tisdag 26 januari - Sluta skjuta upp
Torsdag 28 januari - Våga tala
Vecka 5
Tisdag 2 februari - Akademiskt skrivande: struktur, språk och stil
Onsdag 3 februari - Akademiskt skrivande: referat, citat och plagiat
Vecka 6
Måndag 8 februari - Kickstarta dina studier
Tisdag 9 februari - Stresshantering (Stress management)
Onsdag 10 februari - Studieteknik
Vecka 7
Tisdag 16 februari - Tekniken som underlättar dina studier
Onsdag 17 februari - Muntlig presentationsteknik
Läs mer om föreläsningarna
Sluta skjuta upp (prokrastinering)
Föreläsningen vänder sig till dig som fastnat i ett uppskjutarbeteende som gör att du har svårt att ta tag i studierna. Du får kunskaper så du lär dig känna igen ditt uppskjutarbeteende och hur du kan ta första steget mot en förändring.
Våga tala
Tycker du det är obehagligt att tala inför andra – att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller att vara aktiv vid seminarier? Föreläsningen är till för dig som vill förstå, utmana och hantera din talängslan. Du får veta mer om vad talängslan är och tips på hur du kan börja tänka och göra annorlunda i din vardag som student.
Akademiskt skrivande: struktur, språk och stil
Vad menas med att skriva akademiskt? Hur ska jag strukturera min text på bästa sätt? Hur skapar jag röd tråd och sammanhang i texten? Hur ska jag uttrycka mig för att texten ska bli så tydlig som möjligt? Föreläsningen ger dig grundläggande kunskaper om den akademiska textens uppbyggnad och typiska språkliga uttryckssätt.
Akademiskt skrivande: referat, citat och plagiat
Hur refererar man korrekt? Föreläsningen ger en introduktion i referenshantering.
Kickstarta dina studier
Föreläsning, seminarium och tentamen – många nya ord och sammanhang och lätt att ibland känna sig vilsen. Efter den här föreläsningen kommer du ha lite mer koll på vad det innebär att studera på ett universitet och vilka stödfunktioner som erbjuds under din studietid. Missa inte chansen att träffa studievägledare för att få tips på hur du kan komma igång med dina studier på bästa sätt!
Stresshantering
Varför stressar du? Vill du bli bättre på att hantera din stress? Efter den här föreläsningen kommer du förstå mer om dig själv och dina stressreaktioner, men framför allt kommer du att få lära dig hur du kan hantera din stress för att må bättre.
Studieteknik
Vill du förbättra din studieteknik för att lyckas med dina studier? Föreläsningen ger dig en introduktion i lästeknik, anteckningsstrategier och studieplanering.
Tekniken som underlättar dina studier
Att låta tekniken hjälpa dig läsa och skriva texter kan vara nyckeln till att orka med studierna och lyckas på universitetet. Detta är en kort genomgång av de språkstödsprogram som Linnéuniversitetet erbjuder. Ansvarig för programmen är Rikard Björkman, som talar om programmen utifrån sina erfarenheter som dyslektiker.
Muntlig presentationsteknik
Behöver du förbättra din presentationsteknik? Föreläsningen ger en introduktion till att muntligt presentera något för åhörare. Hur väljer du innehåll? Hur strukturerar du din presentation på ett bra sätt? Hur kan du använda ett presentationsmaterial effektivt? Du får också konkreta råd om hur du skapar kontakt med den som lyssnar.