student skriver

Universitetsbibliotekets distansservice

Universitetsbiblioteket ger dig som läser på distans vid Linnéuniversitetet goda förutsättningar att söka information, ta del av e-resurser och låna litteratur.

Ansök om distansservice

För att kunna få böcker och artiklar hemskickade behöver du göra en ansökan om distansservice (detta gäller även om du redan har ett lånekonto). Bibliotekets distansservice är endast tillgänglig för dig som registrerat dig på en distanskurs vid Linnéuniversitetet och inte bor inom Växjö eller Kalmar kommun. Om vi behöver kompletterande uppgifter hör vi under terminstid av oss till dig, hör du inget från oss är ditt konto godkänt.

Om du har registrerat dig som distansstudent och redan har ett lånekonto som student eller allmänhet kan du skicka en e-post till distans.ub@lnu.se för att få rätt behörighet på ditt konto. Kontakta även distans.ub@lnu.se om du behöver få lånekortets giltighetstid förlängt.

 

E-böcker och annat digitalt material

Studenter och anställda vid Linnéuniversitetet kan nå databaser och fulltextmaterial även utanför universitetet genom inloggning via proxyserver. Du loggar in med ditt Lnu-konto.

I OneSearch kan du göra en gemensam sökning i bibliotekskatalogen och de flesta av universitetsbibliotekets databaser.

 

Böcker och artiklar hemskickade

Tryckta böcker och artiklar som finns på Linnéuniversitets bibliotek kan skickas hem till dig som läser på distans vid Linnéuniversitet och inte bor inom Kalmar eller Växjö kommun.

Du får även ta del av distansservicen om du läser:

  • Linnéuniversitets utbildningar vid CIL i Ljungby, på campus i Hultsfred, Oskarshamn eller Västervik.
  • Förskollärarprogrammet på deltid (75%) i Kalmar och Växjö

Vi skickar böcker och artiklar inom Norden. Du står för returportot när det gäller böcker.

Du kan beställa böcker direkt i söktjänsten OneSearch. Sök upp boken och klicka på "Beställ/köa". Välj sedan hämtställe ”Distansservice”. Är boken utlånad kan du välja att ställa dig i kö. På sidan Låneregler och avgifter hittar du även information om lånetider.

Behöver du en artikel från någon av bibliotekets tryckta tidskrifter kan vi skicka hem en kopia till dig. Beställ genom att söka upp tidskriften i OneSearch. När du loggat in kan du via ett formulär ange vilken artikel det gäller.

Går det inte att beställa/köa kan det bero på att du har förseningsavgifter, kontrollera detta i Mina lån. Du betalar på biblioteket (belopp upp till 300 kronor) eller via bankgiro 454-4383 (Danske Bank). I meddelandefältet anger du namn och personnummer för den person som inbetalningen gäller, vad inbetalningen avser samt referenskod 1500.

Har du frågor kontakta distansservice distans.ub@lnu.se.

 

Låna från andra bibliotek

Behöver du litteratur som inte finns i vårt bibliotek kan du beställa fjärrlån.

Böcker: Observera att vi inte skickar hem fjärrlånade böcker till dig. Du måste kunna hämta själv eller läsa dem på plats på biblioteket i Kalmar eller Växjö. Ett annat alternativ är att du vänder dig till ditt kommunala bibliotek och frågar om de kan hjälpa dig med fjärrlån.

Artikelkopior som vi beställer från andra bibliotek kan vi skicka till dig mot en avgift. Enklast gör du en sådan beställning via Fjärrlån - beställ artikelkopia.