Fjärrlån och inköpsförslag

Om du behöver material som inte finns tillgängligt på biblioteket kan du beställa fjärrlån eller lämna inköpsförslag.

Använd dig av något av formulären nedan för att skicka in ditt förslag eller din beställning. Kontrollera först i OneSearch så att det du vill beställa inte redan finns på biblioteket.

Fjärrlånebeställningar av böcker betraktas i första hand som inköpsförslag, därför lämnas sådana och inköpsförslag i samma formulär.

Eftersom både fjärrlån och inköp ibland kan ta tid så är det bra om du är ute i god tid med din beställning.

Lämna inköpsförslag/beställ fjärrlån

Fjärrlån - beställ artikelkopia

Tjänsten är till för dig som studerar vid en högskola eller ett universitet i Sverige eller är anställd på Linnéuniversitet. Allmänheten hänvisas till kommunbiblioteket.

Mer om inköpsförslag

Mer om inköpsförslag

Medier som förvärvas till universitetsbiblioteket ska ha relevans för undervisning, forskning eller övrig verksamhet vid Linnéuniversitetet. E-medier prioriteras. Vi bedömer ditt inköpsförslag utifrån vår medieplan.

Om du har frågor om inköp kan du kontakta oss via forvarv@lnu.se

Mer om fjärrlån

Mer om fjärrlån

Behöver du böcker eller kopior ur material som inte finns tillgängligt på biblioteket eller bibliotekets webbplats kan du beställa fjärrlån. Medier som lånas in till universitetsbiblioteket ska ha relevans för undervisning, forskning eller övrig verksamhet vid Linnéuniversitetet.

Observera att artikelkopior kostar. Det gör även lån från bibliotek utanför Norden.

Fjärrlånade böcker hämtas på universitetsbiblioteket i Kalmar eller Växjö, detta gäller även för dig som är distansstudent.

Du kan beställa via formulären, våra databaser eller LIBRIS. I LIBRIS letar du upp titeln du vill låna, klickar på länken "Fjärrlåna/beställ" och därefter på "Beställningsformulär". E-böcker kan inte fjärrlånas.

Priser för fjärrlån till studenter och Linnéuniversitetets personal

  • Artikel från bibliotek inom Norden samt Tyskland - 60 kr
  • Artikel från bibliotek utom Norden, ej Tyskland - 100 kr
  • Lån från bibliotek inom Norden - Gratis
  • Lån från bibliotek utanför Norden - 200 kr
  • Mikrofilm - Gratis

Kontakta fjärrlåneavdelningen

E-post: ill.order@lnu.se

När kommer det beställda materialet?

När kommer det beställda materialet?

Leveranstiden kan variera. Räkna med upp till två veckor för lån inom Sverige. Artikelkopior brukar komma snabbare. Du blir alltid meddelad, genom e-post eller brev, när ditt fjärrlån finns att hämta. Artiklar till personal vid Linnéuniversitetet skickas med internpost.

Lånetid och regler

Lånetid och regler

Vi tillämpar öppen lånetid vilket betyder att fjärrlån inte behöver lånas om utan du får istället ett mail när boken ska återlämnas. Lånereglerna bestäms av det utlånande biblioteket, lånetiden kan därför variera. Du ser alla dina lån och lånetider på Mina lån.

Distansstudent

Distansstudent

Behöver du litteratur som inte finns i vårt bibliotek så rekommenderar vi fjärrlån. Vi skickar dock inte hem fjärrlånade böcker till dig. Om du inte har möjlighet att hämta dem hos oss får du vända dig till ditt kommunala bibliotek. Artikelkopior som vi beställer från andra bibliotek kan vi skicka till dig.

Läsesalslån/ Ej hemlån

Läsesalslån/ Ej hemlån

Mikrofilmer får inte lånas hem, de läser du i en mikrofilmsläsare på biblioteket. Du bokar mikrofilmsutrustning i TimeEdit. Ibland får även annat fjärrlånat material inte lånas hem. Om det du har beställt inte får lånas hem meddelar vi dig om det när vi kontaktar dig om att ditt fjärrlån har kommit.

Externa kunder

Externa kunder

Utlån och kopiering till andra bibliotek, företag och organisationer.

Linnéuniversitetets bibliotek lånar ut böcker och kopierar artiklar till andra bibliotek, företag och organisationer. Linnéuniversitetets bibliotek har rätt att avgöra vad som ska lånas ut.

Svenska och nordiska bibliotek hänvisas i första hand till att beställa via LIBRIS. Vi tillämpar öppen lånetid, 30 - 180 dagar.

Beställning av artikelkopia eller bok.

För företag, organisationer och bibliotek som ej beställer via LIBRIS:
ill.order@lnu.s

Priser för fjärrlån till bibliotek/externa kunder

Artiklar

  • Offentligt finansierade bibliotek inom Norden 80 kr
  • Nordiska bibliotek tillhörande NORFRI Gratis
  • Företagsbibliotek, företag och organisationer 300 kr

Lån

  • Offentlig finansierade bibliotek inom Norden Gratis
  • Företagsbibliotek, företag och organisationer 300 kr