Publicera din uppsats i DiVA

I DiVA registrerar studenter vid Linnéuniversitetet sina uppsatser och examensarbeten efter examinators godkännande. Elektronisk registrering i DiVA samt fulltextlagring av examensarbetet som en PDF-fil är ett krav för att arbetet ska kunna registreras som godkänt. Här hittar du instruktioner för hur du publicerar i DiVA.

Instruktioner

Logga in i DiVA med ditt studentkonto.

Använd dig av DiVA-checklistan för att hålla koll på vilka uppgifter som ska fyllas i vid publicering i DiVA.

Tips: Öppna ett till webbläsarfönster bredvid detta och ha din DiVA-uppladdning i det ena, och checklistan i det andra.

Håll muspekaren över de röda frågetecknen i DiVA för mer information om respektive fält som ska fyllas i.

Film - publicera din uppsats i DiVA

Publicera din uppsats i DiVA

Vanliga frågor

Hjälp! Min uppsats syns inte när jag söker i DiVA!

Det kan ta upp till tre veckor för din uppsats att bli publicerad i DiVA efter att du registrerat den. DiVA-administratören på din institution kontrollerar att uppsatsen blivit godkänd av examinator samt att det är rätt PDF-fil som laddats upp. Därefter publiceras uppsatsen och blir sökbar i DiVA. Om din uppsats inte syns efter tre veckor, kontakta DiVA-administratören på din institution.

Var kommer min uppsats att synas?

Din uppsats kommer att synas både i Linnéuniversitetets DiVA och i nationella DiVA. Uppsatsen kommer även att synas i de nationella söktjänsterna Uppsök och Uppsatser.se, samt i internationella söktjänster, till exempel Google och Google Scholar.

Kan jag själv ändra något i uppsatstexten efter att jag skickat in den till DiVA?

Nej. Innehållet i själva uppsatstexten ska alltid överensstämma med den av examinator godkända versionen och kan därför inte ändras. Kontakta DiVA-administratören på din institution om du vill rätta stavfel i titel, om pdf-filen blivit korrupt etc.

Hur skapar jag en PDF-fil?

I Word klickar du på Arkiv > Spara som och väljer formatet PDF, eller klickar direkt på Arkiv > Spara som Adobe PDF.

I OpenOffice klickar du på Arkiv > Exportera som PDF.

I Pages för Mac klickar du på Arkiv > Exportera till > PDF.
I webbversionen av Pages klickar du på skiftnyckeln > Hämta en kopia > PDF.

Kan jag bifoga bild- och ljudfiler till posten i DiVA?

Ja, på samma ställe där du laddar upp uppsatsfilen. Se till att välja rätt filtyp i formuläret innan du laddar upp filen. Du kan döpa om filerna efter uppladdningen genom att klicka på ikonen "Redigera filinformation" i formuläret.

Får även gamla uppsatser registreras i DiVA?

Ja, om du har skrivit en uppsats vid Högskolan i Kalmar, Växjö universitet eller Linnéuniversitetet, fått den godkänd samt har ett fungerande studentkonto. Logga in i DiVA och följ instruktionerna ovan. Tänk på att ange den institution du var aktiv vid när uppsatsen godkändes.

Vad gäller för publicering av bilder, diagram etc. i uppsatsen?

För information om upphovsrätt och plagiering, se sidan Skriva referenser.

Saknar du studentkonto?

Bakgrund

Elektronisk registrering i DiVA samt fulltextlagring av examensarbetet som en PDF-fil är ett krav för att arbetet ska kunna registreras som godkänt.

Mer information om riktlinjer för elektronisk publicering

Alla examensarbeten (yrkesexamen) samt självständiga arbeten (kandidatnivå/magisternivå/masternivå) utförda av studenter vid Linnéuniversitetet skall registreras elektroniskt, samt fulltexten bifogas i sin helhet i Linnéuniversitetets publiceringssystem (DiVA) för vidare lagring.

Examensarbeten skall i möjligaste mån även publiceras i fulltext. Om författaren, med hänvisning till lagen om upphovsrätt, motsätter sig elektronisk fulltextpublicering, skall registrering ändå ske, samt fulltexten lagras elektroniskt, men ej publiceras.
Ur Rektorsbeslut 2011-10-24.

Om du överväger att publicera uppsatsen i en tidskrift, kan det vara bra att endast arkivera PDF-filen. Det finns tidskrifter som motsätter sig publicering om materialet redan har publicerats i fulltext någon annanstans.

Kontakta oss

Vid frågor, kontakta i första hand DiVA-administratören på din institution.

Om din DiVA-administratör inte är tillgänglig, kontakta universitetsbibliotekets DiVA-support.