Skriva akademiskt
Forskningsfält har olika skrivtraditioner men det finns gemensamma nämnare, och skrivkompetenserna från universitetet är till nytta även i ditt framtida yrkesliv.
Om skrivkompetenser
Skriva akademiskt – en introduktion
Skrivprocessen
Ditt läsande är del av din skrivprocess, inte ett valfritt tillägg. Är du inte förtrogen med din kurslitteratur eller med relevant forskning kommer det att bli svårt att själv skriva en text inom ämnet. Du kan spara mycket tid genom att sätta dig in i kursmaterialet, använda lämpliga strategier för att läsa vetenskaplig text och fundera på uppgiftens struktur innan du börjar med själva skrivandet. Läs gärna mer om att planera din tid, använda lässtrategier och anteckna effektivt på våra sidor om studieteknik.
Tänk även på att skrivande, oavsett genre, är ett hantverk och en process. Ingen skriver ett bra första utkast. En stor del av skrivandet utgörs av redigering på olika nivåer. Fokusera på att skapa tydlig struktur och göra innehållet relevant och begripligt innan du tar tag i stilnivå.
Struktur
Oavsett vilken typ av text du skriver är det viktigt att den har en genomtänkt struktur. Planera och organisera innehållet så att det blir lätt för läsaren att följa de tankar och resonemang som du presenterar i texten.
En vetenskaplig text ska alltid ha en inledning som presenterar textens ämnesområde eller frågeställning, en huvuddel som avhandlar ämnet, och en avslutning som rundar av med dina centrala slutsatser och reflektioner. Läs mer om struktur på Skrivguiden och i vårt baspaket om att skriva i högre utbildning.
Samband
På mer lokal nivå skapar vi sammanhang i text på flera sätt, till exempel genom att ha genomtänkt styckeindelning. Det ger ett välstrukturerat intryck och det hjälper såväl skribent som läsare att se vad som är viktigt och hur olika delar hänger ihop. Varje styckes budskap uttrycks i en så kallad kärnmening, och styckets övriga meningar förklarar och underbygger det kärnmeningen säger.
Vi skapar dessutom starkare textbindning med hjälp av sambandsmarkörer som vägleder läsaren genom arbetet och sätter koncept och poänger tydligt i relation till varandra. Sådana markörer är lika viktiga att behärska som de ämnesspecifika begreppen. Läs mer om samband på Skrivguiden och i vårt baspaket om att skriva i högre utbildning.
Språk och stil
Vetenskaplig text ska vara saklig, korrekt och faktainriktad. Välj formuleringar med omsorg och förklara de begrepp som behövs för att läsaren ska förstå texten. Du intar ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt, dvs. ställer frågor och formulerar problem för bidra med nya perspektiv. Läs mer om språk och stil på Skrivguiden och i vårt baspaket om att skriva i högre utbildning.
Skriva hemtenta eller uppsats
-
Dags för hemtenta Inför en hemtenta förväntas du läsa en större mängd litteratur. Du behöver skaffa dig överblick över litteraturen för att kunna se samband och skillnader samt dra slutsatser. Ibland…
-
Dags för uppsats I alla akademiska utbildningar skriver du förr eller senare uppsats. I en del ämnen skriver du både B- och C-uppsats samt examensarbete, men i andra endast examensarbete. I uppsatsen…
-
Dags för paper/rapport I en del kurser måste du skriva ett paper eller en rapport och ibland krävs det då att du söker fram eget material utöver kurslitteraturen. Ofta förväntas du formulera ett…
Är du student på Linnéuniversitetet, anslut till texthandledarnas kursrum som samlar resurser till stöd för ditt lärande. Är du extern användare, klicka på direktlänken till baspaketet om skrivande.
Linnéuniversitetet är även del av det redaktionella samarbetet med Skrivguiden vars resurser ger ytterligare stöd i skrivande.