Skriva referenser
Här samlar vi information om källhantering, plagiat och upphovsrätt. Titta i våra referensguider när du inte vet hur du ska skriva en källhänvisning.
Referensguider
Olika discipliner använder olika referensstilar som anger hur referenserna ska se ut inne i texten och i referenslistan. Vissa stilar kan även finnas i flera varianter. Fråga din lärare om du är osäker på vilken referensguide du ska använda.
Nedan hittar du guider till flera av de vanligaste referensstilarna.
APA
APA är framtagen av American Psychological Association och är en vidareutveckling av Harvardsystemet. APA används främst inom naturvetenskap, samhälls- och beteendevetenskap samt medicin.
Röda korsets guide till APA (pdf)
Göteborgs universitet - APA-lathund (pdf)
Karolinska Institutet - Referensguide för APA
Harvard
Harvard är kanske den allra vanligaste referensstilen och används inom en rad olika discipliner. Harvardstilen är inget enhetligt system, utan det finns en mängd varianter.
Oxford
Oxfordsystemet, eller fotnotssystemet, används inom historia, juridik och teologi och andra vetenskaper, som utnyttjar många opublicerade källor.
Zotero
Zotero är ett referenshanteringsprogram som är gratis att använda. Programmet har ett flertal funktioner såsom webbläsarintegration, online-synkronisering, enkel generering av textcitat, fotnoter och bibliografier, gemensamma referensbibliotek samt integration med ordbehandlare.
Guider
Guide till Zotero - Utförlig textguide om Zotero producerad av Karlstads universitetsbibliotek.
Så använder du Zotero - Instruktionsfilmer producerade av Karlstads universitetsbibliotek.
Guide till Zotero från Uppsala universitetsbibliotek
Zotero - introduktionsfilm
Zotero - kontakt
Kontakta universitetsbiblioteket om du har frågor om Zotero.
Undvik plagiat
Att plagiera innebär att presentera någon annans arbete utan att ge erkännande. Det kan gälla en text, ett diagram, en programkod, en bild eller annan media. Också s.k. självplagiat räknas som plagiat.
Refero
I guiden Refero får du veta mer om plagiat och hur du undviker det. Det finns även ett quiz där du kan testa dina kunskaper om plagiering och hur du undviker det.
Några olika former av plagiat är
- Att använda någon annans text som sin egen utan att ange källan.
- Att använda någon annans text som sin egen med obetydliga ändringar i texten (t.ex. att man byter ut några ord eller ändrar på ordföljden).
- Att ordagrant skriva av fraser, meningar eller stycken från källan, utan att märka ut att det är ett direkt citat (s.k. copy-paste-metoden).
- Att använda en obetydligt ändrad text och ange källan (dvs. att ligga för nära källans ursprungliga formulering).
- Självplagiat, dvs. att i en studieprestation använda ett eget, tidigare arbete som om det vore nytt, utan att ange att det har använts i en annan studieprestation tidigare.
Observera att det inte är tillåtet att använda upphovsrättsligt skyddade bilder i egna arbeten. För att hitta bilder som får användas enligt Creative Commons kan du använda söktjänsten CC Search.
Undvik plagiat
Ange referens
När du hämtar information från andra texter måste detta alltid anges med en referens. Detta görs på olika sätt beroende på vilket referenssystem du använder. Huvudsaken är att det klart och tydligt framgår vad i texten som är hämtat från dina källor och vad som är dina egna resonemang eller resultat. Referenser ska både sättas ut i den löpande texten i form av källhänvisningar och finnas i en referenslista i slutet av texten.
Kontrollera att
- dina referenser är korrekt utformade
- din referenslista är komplett och inte innehåller några fel.
Citera
Ibland kan du använda dig av citat, vilket innebär att du ordagrant skriver av en formulering från din källa, markerar detta med citationstecken och sätter ut en referens.
Kontrollera att
- dina citat är korrekt avskrivna
- dina citat är försedda med korrekt referens med sidhänvisning.
Parafrasera
När du återger information från en källa är det viktigt att du inte ligger för nära originaltexten. Det räcker inte att byta ut några få ord mot synonymer eller att ändra lite i ordföljden. Då kan du anklagas för plagiat. Försök istället så långt som möjligt att frigöra dig ifrån dina källor och själv formulera den information du vill återge. Detta kallas för att parafrasera, det vill säga att du med egna ord uttrycker hur du förstår innehållet i originaltexten.
Kontrollera att
- din text inte ligger för nära originaltexten
- du har angett referens.
Exempel på plagiat hittar du i Urkunds plagiathandbok.
Upphovsrätt
Upphovsrätt
Upphovsrätt handlar om att den som skapat ett verk har rätt att bestämma över hur det används. Ett verk ska ha verkshöjd, dvs. vara så originellt att ingen annan skulle komma på samma sak.
Introduktion till upphovsrätt:
Upphovsrättslagen
Upphovsrätten regleras i Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (SFS 1960:729) och brukar förkortas URL.
Vad är skyddat och hur länge?
Skydd ges åt både litterära och konstnärliga verk. Litterära verk innefattar skönlitteratur och beskrivande framställningar som facklitteratur, vetenskapliga skrifter, föredrag och datorprogram. Till konstnärliga verk hör olika typer såsom musik, teaterstycken, film, fotografier, målningar, grafik och brukskonst. Upphovsrätten gäller däremot inte för författningar och myndigheters beslut och yttranden.
Observera att upphovsrätten även omfattar verk som finns utlagda på Internet, oavsett om det är fritt tillgängliga verk som t.ex. myndigheters rapporter eller kommersiella e-böcker som erbjuds via bibliotek.
Om du vill använda något som någon annan skapat är du skyldig att först be om tillstånd från upphovsmannen. Undantag gäller för kopiering och citat (se nedan). Upphovsrätten gäller i 70 år efter upphovsmannens död.
Kopiering och utskrift (URL 12 §)
Det är tillåtet att för privat bruk kopiera "ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk". Kopiering får inte ske i kommersiellt syfte. Det är inte heller tillåtet att kopiera datorprogram.
När det gäller litterära verk får man kopiera "begränsade delar av verk eller sådana verk som är av begränsat omfång". Kopiering av hela böcker är förbjudet, men ett kapitel ur en bok, artiklar ur tidningar och tidskrifter, en dikt eller novell är okej.
Observera att utskrift från Internet räknas som digital kopiering. Samma begränsningar vad gäller antal exemplar och omfattning gäller som för kopiering i kopieringsapparat.
Citat (URL 22-23 §§)
Du får citera ur offentliggjorda verk, såsom litteratur, musik, datorprogram, film och teaterstycken "i enlighet med god sed" och "i den omfattning som motiveras av ändamålet". Ett citat ska återge ursprungstexten exakt, vara markerat t.ex. med citattecken, källan ska anges och citatet ska inte vara för långt.
Observera att du inte kan citera konstverk, bilder och fotografier.
Offentliggjorda konstverk får dock återges "i anslutning till texten i en vetenskaplig framställning som inte framställts i förvärvssyfte" eller "i anslutning till texten i en kritisk framställning, dock inte i digital form".
En studentuppsats kan ses som en kritisk framställning och får innehålla ett konstnärligt verk, förutsatt att den enbart publiceras i tryckt form. Dock
ska det finnas en text som citatet eller konstverket belyser. Möjligheten kan användas för att diskutera verket eller understryka ett eget ställningstagande.