Söktips
Att hitta litteratur som är relevant för det egna arbetet kan vara knepigt i praktiken. Här får du tips på hur du förbättrar dina sökningar.
Var söker jag?
När du söker litteratur till en rapport eller uppsats är det smart att fundera över var man söker material som passar akademiska arbeten. I OneSearch kan du söka efter böcker och avhandlingar som finns på vårt bibliotek. Här finns också artiklar, tidskrifter, konferensmaterial, rapporter och mycket mer från merparten av de databaser som biblioteket prenumererar på.
Vill du bara söka litteratur i ett särskilt ämne och avgränsa din sökning till vetenskapligt material rekommenderas våra databaser och ämnesresurser.
Libris är de svenska högskolebibliotekens gemensamma katalog. Här hittar du böcker men också avhandlingar i fulltext. Du kan beställa fjärrlån på böcker som vi inte har här. I SwePub söker du vetenskaplig publicering vid svenska lärosäten.
Filmer - Var söker jag?
Hur hittar jag sökord?
Hur hittar jag sökord?
När du söker litteratur om ett ämne gäller det att hitta bra sökord. Utgå från ditt ämne och skriv ner viktiga ord och lämpliga synonymer, även engelska motsvarigheter. Detta söksätt kallas för fritextsökning och innebär att du använder sig av sökord som du själv anser passar bra in på ämnet. Många databaser har förutbestämda ämnesord så kallade subjects som används för att beskriva dokumentens innehåll. Ämnesord har ungefär samma funktion som taggar i sociala medier. De beskriver ett innehåll.
Ämnesorden kan användas till nya sökningar. Se efter om den databas du ska använda har en egen ämnesordslista, en så kallad tesaurus. Då kan du kontrollera de egna sökorden mot databasens ämnesord. Tesaurus finns ofta tillgänglig via databasens meny under rubriker som Thesaurus, Subject Terms, CINAHL Headings.
Film - Hur hittar jag sökord?
Jag hittar inte det jag behöver
Jag hittar inte det jag behöver
Fundera över vilka olika delar ditt uppsatsämne består av. Att söka på ett par aspekter av ämnet i taget ökar möjligheten att hitta relevant litteratur.
Exempel på ämne:
cyklingens betydelse för unga vuxnas hälsa
Testa att söka på olika kombinationer av dessa begrepp istället för att göra en sökning på samtliga begrepp.
Exempel på olika sökkombinationer:
- cykling hälsa motion
- ”unga vuxna” hälsa motion
- ”unga vuxna” cykling
Texterna/litteraturen du refererar till i uppsatsen visar vilken forskning som redan publicerats inom ämnesområdet, men alla texter behöver inte motsvara hela ditt uppsatsämne. Kanske har ingen forskat på det. Det är en styrka att undersöka något som inte redan är gjort – så tänker forskare.
För många träffar?
För många träffar?
Frassökning
Begränsa din sökning genom att sätta citattecken runt dina sökord. Det innebär att du söker två eller flera ord tillsammans i en viss ordning.
Se exempel i OneSearch: "hållbar utveckling"
Fältsökning
Begränsa din sökning genom att avgränsa till titel, författare, abstract, ämne eller nyckelord.
Kombinationssökning
Använd fler sökord. Ju fler sökord du använder desto färre träffar får du eftersom alla sökorden ska finnas med i informationen om varje publikation. Ofta läggs ordet AND in mellan begreppen automatiskt och behöver inte skrivas ut.
Se exempel i OneSearch: "hållbar utveckling" miljö Sverige
Du kan också pröva med mer specifika sökord.
Se exempel i OneSearch: miljöteknik
Filmer - För många träffar?
För få träffar?
För få träffar?
Trunkering
Lägg till en asterisk (*) för att söka på olika former av ett ord.
Se exempel i OneSearch: elev* läs*
Det ger träffar på ord som elever, elevernas med flera. tillsammans med läsning, läsförmåga, läsförståelse etc.
Kombinationssökning
Du kan få fler träffar genom att kombinera flera liknande ord. Med hjälp av OR mellan sökorden söker du på flera begrepp samtidigt. Då behöver bara ett av sökorden finnas med, men båda kan förekomma. Det ger fler träffar än en sökning på ett av orden.
Se exempel i OneSearch: läsförmåga OR läsförståelse
Om du vill veta mer om hur du kan kombinera sökord, se vår film om kombinationssökning.