studenter med dator

Stödprogram

Linnéuniversitetet erbjuder alla studenter och personal att fritt ladda hem och använda ett antal stödprogram. Programmen kan till exempel hjälpa dig att få texter upplästa med hjälp av talsyntes. Det finns också program som kontrollerar stavning och viss grammatik.

Claro Studieverktyg

Claro Studieverktyg erbjuder flera program som förenklar och underlättar dina studier. 

Claro Studieverktyg för PC

Claro Studieverktyg för Mac

Claro Read Plus (PC/Mac)

ClaroRead Plus är ett heltäckande talsyntesprogram som låter dig lyssna på all text du kan se på skärmen. Programmet har en inbyggd skanningsfunktion som gör att även låsta dokument och text som är sparad som bilder blir tillgängligt. Förutom ClaroRead finns det ett antal inbyggda extraprogram som underlättar läsningen på skärmen och som hjälper dig att samla material från webben på ett och samma ställe.

ClaroRead Plus – instruktionsfilmer

ClaroRead – en introduktion
Läsa på webben med ClaroRead

Fler program i Claro Studieverktyg

Claro BookReader (PC)

Claro BookReader är en pdf-läsare med inbyggd talsyntes. Med programmet kan du öppna och läsa alla filer i pdf-format. Om filen består av inskannat material eller är låst som bild behöver du skanna filen digitalt med ClaroReads inbyggda skanningsfunktion.

I Claro BookReader kan du föra anteckningar och göra understrykningar direkt i dokumentet utan att uppläsningen avbryts. Alla egna markeringar och anteckningar går sedan att spara tills nästa gång du vill använda dokumentet.

Claro BookReader laddas ner från Skolon.

Claro Ideas (PC)

Claro Ideas är ett mind map-verktyg som låter dig skapa egna tankekartor på ett enkelt sätt. Du kan också exportera dina tankekartor till Word- eller Power Point-dokument.

Claro Ideas laddas ner från Skolon.

StavaRex och SpellRight (PC/Mac)

StavaRex och SpellRight är rättstavningsprogram för texter skrivna på svenska respektive engelska. Programmen fungerar bäst som tilläggsprogram till MS Word, men kan även användas i andra ordbehandlare.

StavaRex och SpellRight i Word

När du har installerat StavaRex eller SpellRight lägger de sig automatiskt som en egen flik (Oribi) i Words meny. Använder du en annan ordbehandlare gömmer sig programmet i aktivitetsfältet och måste startas därifrån.

Nedladdning av stödprogram

Samtliga program laddas ned från portalen Skolon. För att kunna logga in på Skolon behöver du ett lösenord. Detta får du genom att skicka ett mail till Lnu:s kontaktperson.

Tänk på att programmen är tidsbegränsade och behöver installeras om en gång om året.