Student sitter och pluggar framför datorn

Studera på distans

Att studera på distans skiljer sig från campusutbildning. Att läsa ett program på distans eller en distanskurs innebär bland annat att du själv till viss del kan planera vart och när du vill studera. Innehållet i utbildningen är dock den samma oavsett om den ges på distans eller på campus. På Linnéuniversitetet finns många program och kurser som distansutbildning.

Kanske vill du kunna bo kvar på din hemort men ändå börja en utbildning? Kanske vill du fortsätta jobba och samtidigt vidareutbilda dig? Att studera på distans kan gå till på flera olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform, där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Digitala utbildningar sker antingen utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar. Fördelen med detta är flexibiliteten, vilket passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. Bra att tänka på är att obligatoriska moment i din utbildning kan vara förlagda under kontorstid även om dessa sker på distans.

Utbildningar som ges på lärcentra har obligatoriska träffar på studieorten. Studenter från flera orter träffas på digitala möten för att delta i föreläsningar eller seminarier. Fördelen med att läsa via lärcentra är att du har möjlighet att träffa andra studenter på orten och få stöd från lärcentrumets personal.

Om du har frågor kring hur träffar eller andra obligatoriska moment kommer vara upplagda kan du alltid kontakta program- eller kursansvarig. Kontaktpersonen finns angiven på program-/kurssidan här på Lnu.se.

David läser till interaktionsdesigner på distans

David läser till Interaktionsdesigner på Linnéuniversitetet

David befann sig mitt i livet när han började studera och möjligheten att studera på distans var något som han såg som positivt. Här berättar han om studielivet och hur han får ihop livspusslet genom att studera på distans.

Programmet Interaktionsdesigner går att läsa både på distans och på campus. Ibland har de föreläsningar tillsammans och det är något som David uppskattar med utbildningen.

– Jag har studerat heltid på distans tillsammans med både distans- och campusstudenter. Det har varit trevligt att kunna delta i samma lektioner som campusstudenterna och även få en viss relation till dem och att ha möjlighet att faktiskt vara närvarande vid föreläsningar. Det kan visserligen variera lite, men flera av mina viktigaste föreläsare har varit väldigt medvetna och kompetenta på att underlätta för jämlikt deltagande både på distans och på campus.

David har familj och arbete vid sidan av studierna och att studera på distans är en flexibel lösning som har gjort att han har kunnat få ihop livspusslet.

– För mig har det främst fungerat bra att faktiskt lyckas med studier i min livssituation. Även med olika pågående saker i livet, har det varit flexibelt och genomförbart att vara programstudent. Sedan har det varit trevligt att även ha en relation till de andra distans-studenterna som också har olika situationer vad gäller familj, jobb, bostad och så vidare.

Läs hela intervjun med David, programmet Interaktionsdesigner

Program på distans

Vi erbjuder ett flertal program som kan studeras på distans. En del program på distans har obligatoriska träffar, men inte alla.

Kurser på distans

Vi erbjuder över 800 kurser på distans. Sök själv fram de kurser du är intresserad av via ämne i vårt utbildningssök. Sök kurs på distans.

Så fungerar distansstudier

När du studerar på distans finns det vissa saker som du behöver tänka på. På sidan så funkar distansstudier har vi samlat praktiska tips och råd.