Student sitter och pluggar framför datorn

Studera på distans

Att plugga på distans skiljer sig från campusutbildning. Att läsa ett program på distans eller en distanskurs innebär bland annat att du själv till viss del kan planera var och när du vill studera. Innehållet i utbildningen är dock detsamma oavsett om du läser den på distans eller på campus. På Linnéuniversitetet finns många program och kurser som distansutbildning.

Kanske vill du börja plugga men inte flytta? Kanske vill du fortsätta jobba och samtidigt vidareutbilda dig? Att studera på distans kan gå till på flera olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform, där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Digitala utbildningar är antingen helt på distans eller med ett fåtal träffar på plats. Fördelen med detta är flexibiliteten, vilket passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. Bra att tänka på är att obligatoriska moment i din utbildning kan vara schemalagda under kontorstid, även om de sker på distans.

Utbildningar som ges på lärcentra har obligatoriska träffar på studieorten. Fördelen med att läsa via lärcentra är att du har möjlighet att träffa andra studenter på orten och få stöd från lärcentrumets personal.

Om du har frågor kring hur träffar eller andra obligatoriska moment kommer vara upplagda kan du alltid kontakta program- eller kursansvarig. Kontaktpersonen finns på program- eller kurssidan här på Lnu.se.

Charlotte läser till bildlärare på distans

Charlotte Persson

Charlotte Persson ville komplettera sin utbildning med fokus på ämnet bild och valde därför den kompletterande pedagogiska utbildningen på distans. Hon kunde därmed studera samtidigt och bo kvar på sin hemort.


– Jag valde KPU på Linnéuniversitetet, eftersom det var ett av få universitet som accepterade bild som ämne och för att utbildningen gick att läsa på distans. När jag började läsa till lärare valde jag först ämneslärarprogrammet men blev snart på det klara med att jag ville fokusera på mitt förstaämne som är bild. 

– Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är en stor del av den kompletterande pedagogiska utbildningen, totalt 20 veckor. Det tycker jag är jättebra, det är där ute i verkligheten man lär sig mest och får testa sina kunskaper. Eftersom jag bor utanför Linneuniversitetets partnerområden fick jag själv ansvara för att hitta en praktikplats eftersom jag ville göra det på min hemort.

– Jag valde aktivt distansstudier, eftersom jag är ”mitt i livet”, har jobb, bostad och familj på hemorten som jag inte vill lämna. Som distansstudent behöver du ha förmågan att planera din tid och ha en egen drivkraft eftersom ett stort ansvar ligger på dig själv att komma framåt. Jag jobbar deltid vid sidan om, men det är tydligt att detta är en heltidsutbildning och studietempot är därefter. 

Läs hela intervjun med Charlotte

Program på distans

Vi erbjuder ett flertal program som kan studeras på distans. En del program på distans har obligatoriska träffar, men inte alla.

Kurser på distans

Vi erbjuder över 800 kurser på distans. Sök själv fram de kurser du är intresserad av via ämne i vårt utbildningssök. Sök kurs på distans.

Så fungerar distansstudier

När du studerar på distans finns det vissa saker som du behöver tänka på. På sidan så funkar distansstudier har vi samlat praktiska tips och råd.

Vanliga frågor om distansutbildningar