Student sitter och pluggar framför datorn

Studera flexibelt och på distans

Att studera på distans skiljer sig från campusutbildning. Kurserna har samma innehåll oavsett utbildningsform, men det innebär bland annat att du själv till viss del kan planera var och när du vill studera.

Kanske vill du kunna bo kvar i din hemort men ändå börja en heltidsutbildning. Kanske vill du fortsätta jobba och samtidigt vidareutbilda dig. Att studera på distans kan gå till på flera olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar och videomöten med hjälp av en webbkamera.

Nätbaserade utbildningar ges via nätet, antingen utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar. Fördelen med detta är flexibiliteten, vilket passar studenter som vill ha stor frihet att bestämma när och var de vill studera. Bra att tänka på är att obligatoriska moment i din utbildning kan vara förlagda under kontorstid även om dessa sker på distans.

Våra utbildningar på distans

Program på grundnivå

Program på avancerad nivå

Våra program på distans, avancerad nivå

Kurser på distans

Vi erbjuder över 700 kurser på distans. Sök själv fram de kurser du är intressad av via ämne i vårt utbildningssök. Sök kurs på distans

Studera på distans

Utbildningar som ges på lärcentra har obligatoriska träffar på studieorten. Studenter från flera orter träffas på videokonferens för att delta i föreläsningar eller seminarier. Fördelen med att läsa via lärcentra är att du har möjlighet att träffa andra studenter på orten och få stöd från lärcentrumets personal.

Program och kurser på distans kan se ut på många olika sätt. Om du har frågor kring hur träffar eller andra obligatoriska moment kommer vara upplagda kan du alltid kontakta program- eller kursansvarig. Personen finns angiven på program/kurssidan här på lnu.se.

Mer om att studera på distans

Du som är distansstudent hittar oftast din kurs- eller programstart i MyMoodle. MyMoodle hittar du via Lnu.se/student. När du studerar på distans finns det vissa saker som du behöver tänka på. Här har vi samlat några goda tips och råd.

Uppdatera din användarprofil i MyMoodle

Att synas som student eller som studiekamrat är viktigt. Därför behöver du lägga till en bild på dig själv i din användarprofil i MyMoodle. Så här gör du för att lägga till en bild på dig själv:

  1. När du är inloggad för muspekaren över ditt namn i högra hörnet, en meny fälls ut.
  2. För muspekaren över Inställningar, en ny meny fälls ut.
  3. Klicka på Redigera profil.
  4. Gå till Användarbild.
  5. Bläddra fram en bild på dig själv som du laddar upp från din dator eller dra filen direkt till rutan.
  6. Skriv ditt namn vid Beskrivning av bild.
  7. Klicka Uppdatera profil - Klart!

Teknisk support i MyMoodle

Om du behöver teknisk hjälp och support i MyMoodle är du välkommen att kontakta IT-support.

Du kan delta i distansmöte med till exempel Adobe Connect

Med hjälp av Adobe Connect kan du delta i möten på distans. Innan du ska delta i ett distansmöte bör du testa att din dator har rätt inställningar.

 

Universitetsbibliotekets distansservice

Genom bibliotekets distansservice kan du som läser en distanskurs eller ett distansprogram låna och söka information. Till exempel kan du via distansservice ansöka om lånekonto, få artiklar och böcker hemskickade till dig.

 

LnuPlay

På LnuPlay kan du spela in video och ljud, samt lagra filer.

 

Samarbeta smartare – digitala verktyg

Samarbeta smartare är en samling digitala verktyg som du kan ha nytta av i dina studier när du läser på distans. Verktygen kan användas för att till exempel skriva ihop med studiekamrater, samla länkar, nätverka och mötas. Verktygen supportas inte av universitetet, utan du använder dem för eget bruk och för samarbete med dina studiekollegor.