Student sitter och pluggar framför datorn

Studera på distans

Att plugga på distans skiljer sig från campusutbildning. Att läsa ett program på distans eller en distanskurs innebär bland annat att du själv till viss del kan planera var och när du vill studera. Innehållet i utbildningen är dock detsamma oavsett om du läser den på distans eller på campus. På Linnéuniversitetet finns många program och kurser som distansutbildning.

Kanske vill du börja plugga men inte flytta? Kanske vill du fortsätta jobba och samtidigt vidareutbilda dig? Att studera på distans kan gå till på flera olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform, där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Digitala utbildningar är antingen helt på distans eller med ett fåtal träffar på plats. Fördelen med detta är flexibiliteten, vilket passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. Bra att tänka på är att obligatoriska moment i din utbildning kan vara schemalagda under kontorstid, även om de sker på distans.

Utbildningar som ges på lärcentra har obligatoriska träffar på studieorten. Fördelen med att läsa via lärcentra är att du har möjlighet att träffa andra studenter på orten och få stöd från lärcentrumets personal.

Om du har frågor kring hur träffar eller andra obligatoriska moment kommer vara upplagda kan du alltid kontakta program- eller kursansvarig. Kontaktpersonen finns på program- eller kurssidan här på Lnu.se.

Per kombinerar egenföretagande med studier

Optiker

Per kommer från Varberg och valde att läsa på Linnéuniversitetet eftersom han fastnade för utbildningens upplägg.

- Jag läste tekniskt basår i Kalmar för nästan 20 år sedan så jag visste att jag gillade staden men det som avgjorde valet var att jag kan läsa utbildningen på halvfart och distans. Det hade inte varit möjligt för mig att läsa en utbildning på campus med tanke på min vardagssituation med familj och egen optikermottagning, berättar Per.

Per har jobbat som optiker sedan 2010 och kände att det var dags att vidareutveckla sig och lära sig mer inom området. Han har ett stort intresse för optometri och tycker att det är kul att förkovra sig. Samtidigt poängterar han att det är lite tufft ibland.

- Det är stor skillnad från när man pluggade för tjugo år sedan. Då hade man ju inte familj och eget företag samtidigt som studierna så man är lite mer splittrad nu för tiden. Tiden kan vara knapp så då är det en fördel att programmet går på halvfart. Det var en stor omställning i början men nu har jag kommit in i rutinerna, förklarar Per.

Han har svårt att sätta fingret på om det är något med utbildningen som är extra intressant och menar att alla kurser hittills varit givande och lärorika. Det som är mest utmanande är att få tiden att gå ihop. Han menar att det är en del pusslande för att hitta tiden för att göra inlämningsuppgifterna.

- Man behöver ju vara väldigt strukturerad för att kunna driva sin verksamhet samtidigt som man pluggar. Jag är ju van vid att bestämma över min egen tid på jobbet men nu är det någon annan som sätter deadlines, skrattar Per.

Läs hela intervjun med Per, masterprogrammet i Optometri och synvetenskap. 

Program på distans

Vi erbjuder ett flertal program som kan studeras på distans. En del program på distans har obligatoriska träffar, men inte alla.

Kurser på distans

Vi erbjuder över 800 kurser på distans. Sök själv fram de kurser du är intresserad av via ämne i vårt utbildningssök. Sök kurs på distans.

Så fungerar distansstudier

När du studerar på distans finns det vissa saker som du behöver tänka på. På sidan så funkar distansstudier har vi samlat praktiska tips och råd.