MOOC student vid dator studerar distans

MOOC

MOOC (Massive Open Online Course) är en storskalig, öppen och nätbaserad kurs som är avgiftsfri. Kursen kan läsas utav obegränsat antal kursdeltagare över hela världen. En MOOC behöver du inte ansöka till eller vänta på ett antagningsbesked.

Fantastic Fiction and Where to Find It

Denna höst välkomnar vi dig till vår MOOC i Fantastic Fiction.

Fantasy litteratur som genre växer och inte bara genom olika texter utan att diskussioner kring litteratur som innehållet fantasy element ökar. Vad kännetecknar fantasy litteratur och vad kan det berätta om vår egen värld? Hur kan vi förstå genren och hur kan vi kritiskt läsa texterna? 

Kursen behandlar olika aspekter av fantasylitteratur: historisk fantasy, barnfantasy, feministisk fantasy och mörk fantasy. Kursen syftar inte bara till att ge en grundlig introduktion till fantasylitteratur utan också att presentera olika aspekter av genren för att visa hur olika genren är och samtidigt presentera verktyg för att kritiskt läsa sina texter. Varje modul kommer att fokusera på ett tema som presenteras och diskuteras i inspelade föreläsningar. 

Tycker du detta låter intressant? Kursen startar den 16e oktober. Besök Canvas för att läsa mer och ta del av vår MOOC.

Maria MOOC Teleborg slott sommar grönt kurs

Maria är en av skaparna av Fantastic Fiction and Where to Find It.

Hon tycker att största anledningen till varför man ska läsa en MOOC är för att lära sig något nytt samtidigt som man har roligt. Därför ser hon fram emot att komma igång och publicera deras MOOC i höst.

Läs resten av Marias intervju

Hur kom ni på idéen att skapa en MOOC om litteratur?

Vi har under tio års tid haft sommarkurser vid IFL (Institutionen för Film och Litteratur) och förutom vår sommarkurs om Harry Potter som fortfarande lockar väldigt många studenter, hade vi under en period en sommarkurs om just fantasy- litteratur. Vi byter ut sommarkurser och förnyar utbudet med jämna mellanrum och nu har vi inte längre denna sommarkurs, men vi kände att vi inte ”var helt färdiga” med just fantasy – litteratur och började för ett bra tag sedan började vi fundera på om vi skulle försöka ha en MOOC om denna genre istället!

Varför ska man läsa en MOOC?

En MOOC ska man läsa för en rad olika anledningar.  För att fördjupa sig i ett ämne man är intresserad av eller lära sig något nytt man aldrig tidigare kommit i kontakt med. En MOOC kan vara en ”inkörsport” till akademiska studier och ett sätt att komma i kontakt med andra människor världen över som är intresserade av det man själv brinner för. MOOCs brukar kallas ”bildningskurser” – det är kurser som ofta är introduktionskurser och som är allmänbildande. Man får en chans att lära sig något nytt samtidigt som man förhoppningsvis också har roligt. 

Vad är största skillnaden att läsa en MOOC jämfört med en vanlig kurs som du ansöker till?

En MOOC ger inga universitetspoäng och man kan inte ha med kursen i en examen eller söka studiemedel för den. Samtidigt innebär den också en lägre arbetsbörda. Räkna med att få lägga en 2–3 timmar i veckan. Precis som på alla distanskurser får man själv lägga upp sina studier när det passar en och samtidigt som man å ena sidan gör alla uppgifter enskilt, får man å andra sidan träffar en mängd andra studenter i diskussionsforumen.

Hur kan jag använda kunskapen i mitt arbetsliv eller privatliv?

Det kommer alltfler MOOCs och de kan handla om allt från Shakespeares dramer till programmering. Genom att läsa MOOCs breddar du dina kunskaper vilket arbetsgivare naturligtvis uppskattar. De flesta av oss har mycket att göra och många känner sig stressade. Jag har under de senaste året läst en hel del MOOCs och de jag läst om till exempel antika Egypten som jag länge varit intresserad av, har gett mig inte bara lite ny kunskap, men också rejält med avkoppling!