Fantastic Fiction and Where to Find It
Vad kännetecknar fantasy litteratur och vad kan det berätta om vår egen värld? Hur kan vi förstå genren och hur kan vi kritiskt läsa texterna? Fantasy litteratur som genre växer och inte bara genom olika texter utan att diskussioner kring litteratur som innehållet fantasy element ökar.
Vi välkomnar dig till vår MOOC i Fantastic Fiction.
Kursen behandlar olika aspekter av fantasylitteratur: historisk fantasy, barn fantasy, feministisk fantasy och mörk fantasy. Kursen syftar inte bara till att ge en grundlig introduktion till fantasylitteratur utan också att presentera olika aspekter av genren för att visa hur olika genren är och samtidigt presentera verktyg för att kritiskt läsa sina texter. Varje modul kommer att fokusera på ett tema som presenteras och diskuteras i inspelade föreläsningar.
OBS! Denna MOOC är engelskspråkig, vilket innebär att allt undervisningsmaterial, alla texter och alla quiz är på engelska. Det går bra att skriva diskussionsinlägg på svenska om du vill!
Kursen öppnar 1 juni och stänger 1 november.
MOOC-kurser
Denna kurs är en MOOC, Massive Open Online Course. Det betyder att den är öppen för alla och du kan följa den utan att registrera dig som student hos oss. Läs mer om MOOC-kurser.
Innehåll och mål
Fantasy är en genre som växer och idag ser vi dels en mångfald av texter inom genren och dels en ökad diskussion om skönlitteratur som innehåller fantastiska element. Vad karakteriserar fantasy och vad kan den berätta om vår egen värld? Hur kan vi förstå genren och hur kan vi kritiskt analysera dess olika typer av texter? Den här kursen handlar om en rad olika aspekter av fantasy: tid och tidsresor i fantasy, fantasy för yngre läsare, feministisk fantasy och fantasy och skräck.
Kursen ger inte bara en gedigen introduktion till genren utan presenterar även en rad olika aspekter av den för att visa på olika typer av texter som finns inom genren. Samtidigt ger kursen dig verktyg att analysera texterna. Kursen består av fem moduler.
Efter att ha avslutat kursen, ska du ha fått:
- En grundläggande introduktion till definitioner av och viktiga termer inom fantasy.
- En grundläggande introduktion till hur fiktionstexter kan analyseras.
- Kunskap om ett par av de mest kända verken inom fantasy.
- Kunskap om olika typer av fantasy, som till exempel, fantasy för yngre läsare, tid i fantasy, feministisk fantasy och fantasy och skräck.
Läs mer om modulerna
1. Introduktion
Vi börjar i denna modul med att introducera fantasy och prata om olika sätt vi kan definiera genren. Samtidigt läser vi en av de mest välkända texterna som diskuterar vad fantastisk litteratur egentligen är.
2. Fantasy för yngre läsare
I den här modulen diskuterar vi fantasy för yngre läsare: dess historia, välkända författare och återkommande drag. Varför behöver barn fantasy? Vi tittar också på vad som händer när en medieprodukt, till exempel en bok, adapteras till film. Vad förändras och vad behålls? Hur kan vi förstå och analysera adaptionsprocessen?
3. Tid och tidsresor i fantasy
I den här modulen undersöker vi tid och vad det kan innebära att resa i tiden i fantasy. Att resa i tiden är ett återkommande tema i fantasy och används i genren på en rad olika sätt. Samtidigt är tiden i sig också viktigt då det inte är ovanligt att intriger i fantasy kan spänna över flera tusen år.
4. Feministisk fantasy
I den här modulen diskuterar vi hur fantasy har utvecklats som genre och hur den förändrats under de sista decennierna med fokus på hur genusmönster och makt porträtteras.
5. Skräck och fantasy
I den här modulen studerar vi skräck och fantasy. Vi kommer att diskutera hur det ibland kan vara svårt att skilja på vad som är skräck och vad som är fantasy, men i fokus för vår diskussion är monstret i modern fantasy. Vad kan vi lära oss om vårt samhälle och om oss själva genom att undersöka monstret och det monstruösa i fantasy?
Examination
Examination
För att kunna få ett intyg från kursen, måste du du arbeta dig igenom samtliga fem moduler. Du behöver göra ett quiz och skriva ett diskussionsinlägg per modul, det innebär att du gör fem quiz och skriver fem diskussionsinlägg. Under tiden kursen är öppen kommer det att finnas en lärare tillgänglig och hen komme att svara på frågor samt skicka ut intyg. Information om hur du ansöker om ett intyg när du är klar med kursen hittar du på kursens hemsida.
Allt du behöver för att klara av denna kurs finns antingen på kurshemsidan eller online. Om du vill läsa mer om fantasy, rekommenderar vi: The Cambridge Companion to Fantasy literature, ed. Edward James & Farah Mendlesohn, Cambridge University Press, 2012.
Omfattning och studietakt
Varje modul tar ungefär 6 timmar att genomföra. Gör du alla moduler är kursens omfattning ungefär 30 timmar.
Kursen är öppen 1 juni till 1 november och du kan genomföra den i vilken studietakt du vill. Vi rekommenderar att du börjar med modul 1 och arbetar din väg till modul 5, men du kan börja med vilken modul du vill. Om du vill ha ett certifikatet som visar att du slutfört kursen måste du genomföra alla uppgifter i varje modul, ett quiz och en diskussionspost per modul.
Kom igång med kursen
På grund av tekniska problem går det just nu inte att registerna sig på kursen. Förhoppningsvis är problemet ordnat efter sommaren. Om du redan är registrerad på kursen kan du fortsätta som vanligt.
MOOC är ett bra sätt att lära dig något nytt samtidigt som man har roligt
Maria är en av skaparna av Fantastic Fiction and Where to Find It. Hon tycker att största anledningen till varför man ska läsa en MOOC är för att lära sig något nytt samtidigt som man har roligt. Därför ser hon fram emot att komma igång och publicera deras MOOC i höst.
Läs intervjun med Maria
Hur kom ni på idén att skapa en MOOC om litteratur?
Vi har under tio års tid haft sommarkurser vid IFL (Institutionen för Film och Litteratur) och förutom vår sommarkurs om Harry Potter som fortfarande lockar väldigt många studenter, hade vi under en period en sommarkurs om just fantasy- litteratur. Vi byter ut sommarkurser och förnyar utbudet med jämna mellanrum och nu har vi inte längre denna sommarkurs, men vi kände att vi inte ”var helt färdiga” med just fantasy – litteratur och började för ett bra tag sedan började vi fundera på om vi skulle försöka ha en MOOC om denna genre istället!
Varför ska man läsa en MOOC?
En MOOC ska man läsa för en rad olika anledningar. För att fördjupa sig i ett ämne man är intresserad av eller lära sig något nytt man aldrig tidigare kommit i kontakt med. En MOOC kan vara en ”inkörsport” till akademiska studier och ett sätt att komma i kontakt med andra människor världen över som är intresserade av det man själv brinner för. MOOCs brukar kallas ”bildningskurser” – det är kurser som ofta är introduktionskurser och som är allmänbildande. Man får en chans att lära sig något nytt samtidigt som man förhoppningsvis också har roligt.
Vad är största skillnaden att läsa en MOOC jämfört med en vanlig kurs som du ansöker till?
En MOOC ger inga universitetspoäng och man kan inte ha med kursen i en examen eller söka studiemedel för den. Samtidigt innebär den också en lägre arbetsbörda. Räkna med att få lägga en 2–3 timmar i veckan. Precis som på alla distanskurser får man själv lägga upp sina studier när det passar en och samtidigt som man å ena sidan gör alla uppgifter enskilt, får man å andra sidan träffar en mängd andra studenter i diskussionsforumen.
Hur kan jag använda kunskapen i mitt arbetsliv eller privatliv?
Det kommer alltfler MOOCs och de kan handla om allt från Shakespeares dramer till programmering. Genom att läsa MOOCs breddar du dina kunskaper vilket arbetsgivare naturligtvis uppskattar. De flesta av oss har mycket att göra och många känner sig stressade. Jag har under de senaste året läst en hel del MOOCs och de jag läst om till exempel antika Egypten som jag länge varit intresserad av, har gett mig inte bara lite ny kunskap, men också rejält med avkoppling!