Student studying

Fantastic Fiction and Where to Find It

Vad kännetecknar fantasy litteratur och vad kan det berätta om vår egen värld? Hur kan vi förstå genren och hur kan vi kritiskt läsa texterna? Fantasy litteratur som genre växer och inte bara genom olika texter utan att diskussioner kring litteratur som innehållet fantasy element ökar.
Vi välkomnar dig till vår MOOC i Fantastic Fiction.

Kursen behandlar olika aspekter av fantasylitteratur: historisk fantasy, barn fantasy, feministisk fantasy och mörk fantasy. Kursen syftar inte bara till att ge en grundlig introduktion till fantasylitteratur utan också att presentera olika aspekter av genren för att visa hur olika genren är och samtidigt presentera verktyg för att kritiskt läsa sina texter. Varje modul kommer att fokusera på ett tema som presenteras och diskuteras i inspelade föreläsningar.

OBS! Denna MOOC är engelskspråkig, vilket innebär att allt undervisningsmaterial, alla texter och alla quiz är på engelska. Det går bra att skriva diskussionsinlägg på svenska om du vill!

Kursen öppnar 1 juni och stänger 1 november.

MOOC-kurser

Denna kurs är en MOOC, Massive Open Online Course. Det betyder att den är öppen för alla och du kan följa den utan att registrera dig som student hos oss. Läs mer om MOOC-kurser.

Innehåll och mål

Fantasy är en genre som växer och idag ser vi dels en mångfald av texter inom genren och dels en ökad diskussion om skönlitteratur som innehåller fantastiska element. Vad karakteriserar fantasy och vad kan den berätta om vår egen värld? Hur kan vi förstå genren och hur kan vi kritiskt analysera dess olika typer av texter? Den här kursen handlar om en rad olika aspekter av fantasy: tid och tidsresor i fantasy, fantasy för yngre läsare, feministisk fantasy och fantasy och skräck.

Kursen ger inte bara en gedigen introduktion till genren utan presenterar även en rad olika aspekter av den för att visa på olika typer av texter som finns inom genren. Samtidigt ger kursen dig verktyg att analysera texterna. Kursen består av fem moduler.

Efter att ha avslutat kursen, ska du ha fått:

• En grundläggande introduktion till definitioner av och viktiga termer inom fantasy.
  • En grundläggande introduktion till hur fiktionstexter kan analyseras.
  • Kunskap om ett par av de mest kända verken inom fantasy.
  • Kunskap om olika typer av fantasy, som till exempel, fantasy för yngre läsare, tid i fantasy, feministisk fantasy och fantasy och skräck.

Omfattning och studietakt

Varje modul tar ungefär 6 timmar att genomföra. Gör du alla moduler är kursens omfattning ungefär 30 timmar.

Kursen är öppen 1 juni till 1 november och du kan genomföra den i vilken studietakt du vill. Vi rekommenderar att du börjar med modul 1 och arbetar din väg till modul 5, men du kan börja med vilken modul du vill. Om du vill ha ett certifikatet som visar att du slutfört kursen måste du genomföra alla uppgifter i varje modul, ett quiz och en diskussionspost per modul.

Kom igång med kursen

På grund av tekniska problem går det just nu inte att registerna sig på kursen. Förhoppningsvis är problemet ordnat efter sommaren. Om du redan är registrerad på kursen kan du fortsätta som vanligt.

1. Klicka här för att ansluta dig till kursen.
    2. Välj I’m a student
    3. Använd koden: 9DXMPW
    4. Första sidan på kursen är alltid öppen. Klicka här för att komma till kurssidan. Här finns också information om hur du kommer igång!

MOOC är ett bra sätt att lära dig något nytt samtidigt som man har roligt

Maria är en av skaparna av Fantastic Fiction and Where to Find It. Hon tycker att största anledningen till varför man ska läsa en MOOC är för att lära sig något nytt samtidigt som man har roligt. Därför ser hon fram emot att komma igång och publicera deras MOOC i höst.