Studenter på UB

Välkommen som student vid Linnéuniversitetet

När du har blivit antagen till en utbildning vid Linnéuniversitetet är det några saker du behöver göra innan utbildningen börjar. Här hittar du information om vad du ska tänka på under din första tid som student.

Att tänka på innan du börjar

Tacka ja till din plats!

Om du har blivit antagen till en kurs eller ett program i urval 1, så behöver du svara på antagningsbeskedet. Du tackar ja till din plats på antagning.se Detta behövs inte göras om du blivit antagen till sommarkurs.

För dig som redan är programstudent vid Linnéuniversitetet

Du som redan läser ett program hos oss behöver tacka ja till din fortsatta plats. Logga in på antagning.se för att bekräfta din antagning.

Skaffa studentkonto!

Du behöver ett studentkonto för att kunna logga in på Lnu.se/student. På sidan kan du sedan registrera dig, komma åt kursmaterial, få tillgång till din e-post och övriga IT-tjänster. Upplever du program med studentkonto, kontakta IT-support.  Hämta studentkonto

Registrera dig!

Du måste registrera dig på den kurs eller det program som du är antagen till. När du registrerat dig visar du att du är aktiv som student, och då kan också studiebidrag och studielån betalas ut. Du registrerar dig på Lnu.se/student. När du loggar in ser du din personliga registreringsperiod.

Kurs- och programstart samt välkomstbrev

Sök fram din kurs eller program på nedanstående länk och hitta ditt introduktionstillfälle och välkomstbrev i högerspalten på utbilningens webbsida. Observera att välkomstbrev eller specifik information inte finns tillgänglig för alla program/kurser. Du kan även söka fram kurs- och programstart via vårt schemasystem TimeEdit.

Kursplan och litteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. Här hittar du också den litteratur du behöver. Program- och kursplan hittar du på respektive utbildningssida.

Boende

För dig som behöver en bostad under din tid som student vid Linnéuniversitetet finns det några olika saker att tänka på. Här tipsar vi om olika typ av boende, vilka du kan kontakta för att hitta en bostad och hur ett akutboende kan vara en lösning till en början om du inte hittar en egen bostad direkt.

Boendeinformation

Bli medlem i studentkåren

Studentkåren Linnéstudenterna arbetar för att ge dig ett bättre studentliv och en bättre utbildning. De ser till att studenterna har inflytande på universitetet, och hjälper dig om du hamnar i kläm. Medlemskapet ger dig också rabatter och förmåner. För att besöka studentpubarna och studentnattklubbarna behöver du vara medlem. Medlemskapet är frivilligt. Se Linnéstudenternas webbsida.

Folkbokför dig där du bor

Glöm inte att skriva dig på din nya adress i Kalmar eller Växjö och eftersända din post. Det vill säga om du flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska du vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, nämligen där du sover flest nätter.

Studera med funktionsnedsättning

Om du är student och har en funktionsnedsättning, finns det möjlighet att använda pedagogiskt stöd under studietiden. Till exempel anteckningshjälp, teckenspråkstolk eller förlängd tid vid examinationer. Stödet diskuteras och planeras tillsammans med en samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Allt stöd är individuellt och anpassas efter dina behov i studiesituationen.

Första tiden som student

Introduktionsveckan, som tidigare kallades "nollning", är en vecka fylld av roliga, blandade aktiviteter. Under introduktionsveckan lär du känna andra studenter och din nya stad. De flesta aktiviteterna startar veckan innan terminsstart. Du kommer att få information om var och när din introduktionsvecka börjar när du har blivit antagen till ditt program. Aktiviteterna anordnas främst av studentföreningarna. Det finns flera olika studentföreningar, beroende på vilken utbildning du kommer att läsa.