Välkommen som student vid Linnéuniversitetet

När du har blivit antagen till en utbildning vid Linnéuniversitetet är det några saker du behöver göra innan utbildningen börjar. Här hittar du information om vad du ska tänka på under din första tid som student.

Viktiga datum för dig som sökt till vårterminen

8 dec: Antagningsbeskedet publiceras på antagning.se
9 dec: Välkomstinformation skickas ut via e-post
19 dec: Sista chans att tacka ja till din utbildningsplats
22 dec: Antagningsbeskedet för urval 2 publiceras på antagning.se
2 jan: Välkomstinformation skickas ut via e-post
16 jan: Terminstart!

Att tänka på innan du börjar

 

Tacka ja!

Det första du måste göra är att tacka ja till din utbildningsplats. Du gör det på antagning.se. Om du är antagen i urval 2 behöver du inte tacka ja. Gå till antagning.se

Skaffa studentkonto

Du behöver ett studentkonto för att kunna logga in på Lnu.se/student. På sidan kan du sedan registrera dig, komma åt kursmaterial, få tillgång till din e-post och övriga IT-tjänster. Du kan hämta ut ditt studentkonto från och med den 9 januari (OBS! preliminärt datum). Hämta studentkonto

Registrera dig!

Du måste registrera dig på den kurs eller det program du ska läsa. Registreringsperioden är en vecka före kursstart och under kursstartsveckan. När du registrerat dig visar du att du är aktiv som student, och då kan också studiebidrag och studielån betalas ut. Du registrerar dig på Lnu.se/student

Kurs- och programstart samt välkomstbrev

Sök fram din kurs eller program på nedanstående länk och hitta ditt introduktionstillfälle och välkomstbrev i högerspalten på utbilningens webbsida. Observera att välkomstbrev eller specifik information inte finns tillgänglig för alla program/kurser. Du kan även söka fram kurs- och programstart via vårt schemasystem TimeEdit.

Kursplan och litteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. Här hittar du också den litteratur du behöver. Program- och kursplan hittar du på respektive utbildningssida.

Studentliv

Praktisk information

Studentwebben

Här hittar du viktig personlig information som ger en samlad bild av dina studier. För att logga in behöver du ett studentkonto. På studentwebben hittar du även ditt personliga schema. Om du inte ser ditt schema trots att du har loggat in kan du söka fram det via schemalänken. 

Passerkort

Om du behöver komma in i universitetets lokaler utanför vanliga öppettider kan du skaffa ett passerkort. Kortet kan du också använda för att komma in i universitetets allmänna datasalar.

Skriv ut, kopiera och skanna

För att kunna skriva ut, kopiera eller skanna på Linnéuniversitetet behöver du ett PayEx konto som du kopplar till ditt studentkonto.

Att studera på distans

Du som är distansstudent hittar oftast din kurs- eller programstart i MyMoodle. MyMoodle hittar du via Lnu.se/student. När du studerar på distans finns det vissa saker som du behöver tänka på. Här har vi samlat några goda tips och råd.

Uppdatera din användarprofil i MyMoodle

Att synas som student eller som studiekamrat är viktigt. Därför behöver du lägga till en bild på dig själv i din användarprofil i MyMoodle. Så här gör du för att lägga till en bild på dig själv:

  1. När du är inloggad för muspekaren över ditt namn i högra hörnet, en meny fälls ut.
  2. För muspekaren över Inställningar, en ny meny fälls ut.
  3. Klicka på Redigera profil.
  4. Gå till Användarbild.
  5. Bläddra fram en bild på dig själv som du laddar upp från din dator eller dra filen direkt till rutan.
  6. Skriv ditt namn vid Beskrivning av bild.
  7. Klicka Uppdatera profil - Klart!

Teknisk support i MyMoodle

Om du behöver teknisk hjälp och support i MyMoodle är du välkommen att kontakta IT-avdelningen.

Delta i distansmöten med Adobe Connect

Med hjälp av Adobe Connect kan du delta i möten på distans. Innan du ska delta i ett distansmöte bör du testa att din dator har rätt inställningar.

 

Universitetsbibliotekets distansservice

Genom bibliotekets distansservice kan du som läser en distanskurs eller ett distansprogram låna och söka information. Till exempel kan du via distansservice ansöka om lånekort, få artiklar och böcker hemskickade till dig och låna från andra bibliotek.

 

LnuPlay

På LnuPlay kan du spela in video och ljud, samt lagra filer.

 

Samarbeta smartare – digitala verktyg

Samarbeta smartare är en samling digitala verktyg som du kan ha nytta av i dina studier när du läser på distans. Verktygen kan användas för att till exempel skriva ihop med studiekamrater, samla länkar, nätverka och mötas. Verktygen supportas inte av universitetet, utan du använder dem för eget bruk och för samarbete med dina studiekollegor.

Bli medlem i studentkåren

Studentkåren Linnéstudenterna arbetar för att ge dig ett bättre studentliv och en bättre utbildning. De ser till att studenterna har inflytande på universitetet, och hjälper dig om du hamnar i kläm. Medlemskapet ger dig också rabatter och förmåner. För att besöka studentpubarna och studentnattklubbarna behöver du vara medlem. Medlemskapet är frivilligt. Se Linnéstudenternas webbsida.

Studera med funktionsnedsättning

Om du är student och har en funktionsnedsättning, finns det möjlighet att använda pedagogiskt stöd under studietiden. Till exempel anteckningshjälp, teckenspråkstolk eller förlängd tid vid examinationer. Stödet diskuteras och planeras tillsammans med en samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Allt stöd är individuellt och anpassas efter dina behov i studiesituationen.

Första tiden som student

Introduktionsveckan, som tidigare kallades "nollning", är en vecka fylld av roliga, blandade aktiviteter. Under introduktionsveckan lär du känna andra studenter och din nya stad. De flesta aktiviteterna startar veckan innan terminsstart. Du kommer att få information om var och när din introduktionsvecka börjar när du har blivit antagen till ditt program. Aktiviteterna anordnas främst av studentföreningarna. Det finns flera olika studentföreningar, beroende på vilken utbildning du kommer att läsa.

Under introduktionen anordnas också en välkomstmässa för alla nya studenter. Då kan du bland annat gå på en föreläsning om hur man lyckas med sina studier. Studentkåren och studentföreningarna är på plats.