Hemma hos en student

Boende

För dig som behöver en bostad under din tid som student vid Linnéuniversitetet finns det några olika saker att tänka på. Här tipsar vi om olika typ av boende, vilka du kan kontakta för att hitta en bostad och hur ett akutboende kan vara en lösning till en början om du inte hittar en egen bostad direkt.

Att leva och bo i Växjö

I Växjö väljer många av studenterna att bo på Linnéuniversitetets campusområde. Campus är alltid fullt av liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter här mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger och pubar, sjöar och friluftsområden. Samtidigt är det inte långt in till centrum, med cykel eller buss tar det inte mer än cirka 10 minuter att ta sig in till centrum. Förrutom campusområdet finns det också möjlighet att bo att bo i centrala Växjö eller i områden strax utanför.

Även om Linnéuniversitetet är samlat till ett campus så är universitetet en stor del av stadens utveckling. Företagarandan som finns runt Växjö är känd. I Växjö kommun finns drygt 8 000 företag — perfekt för dig som behöver praktik- och examensjobb.

Växjö kallas för Europas grönaste stad och som student här har du nära till natur, skog och vatten. Rundan kring Växjösjön, som når nästan ända in i centrum, är perfekt för löpning och promenader. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka se du se både kända och okända band på någon av Växjös scener.

Ansök om studentbostad i Växjö

När du är antagen kommer du som är registrerad i studentbostadskön på Boplats Växjö automatiskt få din spärr hävd vilket innebär att du kan söka bostad. Du behöver inte skicka ditt antagningsbesked till oss.

Är du däremot antagen till polisprogrammet, är internationell student eller nyregistrerad som kund hos oss måste du skicka in ditt antagningsbesked för att kunna börja söka bostad. Du mailar antagningsbeskedet till bobutiken@vaxjobostader.se

På campus är det nära till allt

"På campus finns allt inom gångavstånd"

Sara valde att bo på campus

Sara Rehnberg har läst Sjuksköterskeprogrammet och valde att bo i en studentlägenehet på campusområdet i Växjö. 

Sara berättar att det är som att bo i en egen liten by att bo på campus. Här finns cafféer, uteställen, bibiliotek, träningssställe, naturområden och kompisarna.

– Allt ligger inom gångavstånd, det är mycket folk och ändå nära till naturen. Det är bekvämt att ha allt så nära tillhands.

Anledningen till att Sara valde att läsa just i Växjö var att det fanns ett campus. Efter att hon också hade besökt Öppet hus fanns inga tvivel.

– Jag tror att det är en helt annan upplevelse att bo på campus mot att
bo i stan. Det är så lätt att vara spontan. Om jag ringer till kompisarna
och säger att jag har bakat är de här fem minuter senare.

Gemenskapen är det bästa med att bo på campus, enligt Sara.

– Alla är i samma sits och du har något gemensamt med alla.

En annan sak Sara tar upp som positivt är att du aldrig behöver anpassa
dig efter bussar på kvällarna.

– Det är bara 200 meter hem och det känns tryggt eftersom det alltid är folk ute.

Att leva och bo i Kalmar

Kalmar är studentstaden vid havet där universitetets byggnader är lokaliserade runt om i stadskärnan. De flesta av studenter bor i centrala Kalmar, i närheten av universitetsbyggnaderna. De nära avstånden är typiska för Kalmar. På fem till tio minuter når du det mesta – universitetet, kompisarna, gymmet, centrum och havet.

Närheten till kusten och havet sätter sin prägel på livet i Kalmar. Mindre badplatser finns mitt i centrum och tar du dig över Ölandsbron hittar du fina sandstränder.

Kalmar är en stad med gamla anor och många mysiga gamla kvarter. Kalmar Slott och stadsparken är ett populärt tillhåll för många studenter. Vid soligt väder fylls vallgraven av pluggande och solande studenter. Området runt slottet längs med Kalmarsund är perfekt för löpning och promenader.

För dig som inte redan bor i Kalmar kommun, har den kommunala bostadsförmedlingen Kalmarhem bostadsgaranti. Bostadsgarantin innebär att du inom två månader har rätt till ett studentboende. Studentkåren erbjuder också hjälp med att hitta bostad.

Centralt beläget studentboende i Kalmar

"Jag stormtrivs i min studentlägenhet"

Beläget mellan slottet, stadsparken och gamla stan i Kalmar ligger ett av Linnéuniversitetets mysigaste studentboenden. Åtminstone om man får tro hyresgästerna själva.

I den gamla sjukhusbyggnad som är ombyggd till studentlägenheter bor ett fyrtiotal studenter i rum med egen toalett och dusch. Kök delar man med grannen. Elias Ghamari från Linköping läser Human Resource Management, och har bott här i snart två år.

— Att bo i studentlägenhet passar mig perfekt, säger Elias. Jag är social och trivs med att ha människor omkring mig. Boendet är en stor del av studentlivet, så det är viktigt att man trivs och har kul. Då funkar studierna bättre också tror jag.

Att hitta bostad när man ska börja studera kan vara ett orosmoment, men Elias tycker inte att det har varit några problem.

— Jag fick lägenheten via Bostadsportalen. Det är en bostadstjänst på nätet för studenter i Kalmar. När lägenheterna släpptes sorterade jag dem efter lägsta pris och tackade ja till den som hamnade högst upp. Utan att ha sett den. Det ångrar jag verkligen inte, det här måste vara det mysigaste studentboendet man kan tänka sig.

Den stora lummiga innegården har blivit en naturlig samlingsplats för Elias och de andra hyresgästerna. Här umgås man, grillar, pluggar eller bara slappar tillsammans.

— Vi har blivit som en stor familj, säger Elias. Det finns alltid någon som vill hitta på något. På somrarna brukar vi ha grillpartyn med trubadur, ljud och ljus, och på vintrarna umgås vi inne hos varandra eller lagar mat i det gemensamma köket. Vill man vara ifred är det bara att dra sig tillbaka till sitt rum. Här får man det bästa av båda delarna helt enkelt.

Vilket boende passar dig?

Som student finns det många olika sätt att bo på. Det kan därför vara bra att tänka igenom vem du är och vilka behov du har. I en studenlägenhet rår du dig själv precis som i en vanlig lägenhet. I en studentkorridor har du ett eget rum men delar kök med andra studenter. En del studenter väljer också att gå samman och dela en villa eller en större lägenhet.

"Vi är som en liten familj"

Sanna, Linus, Ena och Joar valde att bo tillsammans i en villa under sin tid studietid. Här visar de upp sin studentvilla och berättar om fördelarna med att bo tillsammans med andra studenter.

"Min lilla lya passar mig perfekt"

Adam Larsson valde att bo i egen studentlägenhet. Här bjuder han på en rundtur i sin lya med eget kök.

Adam Larsson bor i egen studentlägenhet