elitidrott

Elitidrott och studier – dubbla karriärer

Är du elitidrottare och vill studera? Linnéuniversitetet erbjuder många möjligheter att kombinera din elitsatsning med studier på våra olika program.

Prestationskraven på banan och kompetenskraven utanför banan blir allt större. Som student på Linnéuniversitetet kan du få hjälp med att anpassa dina studier så att du samtidigt kan satsa på en elitidrottskarriär. Syftet är att förbättra möjligheterna att satsa dubbelt. Vår ambition är därför att skräddarsy optimala förutsättningar för framgång för dig som är hårt satsande på din idrott.

Linnéuniversitetet – ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL)

Linnéuniversitetet är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) och gör det möjligt för dig att satsa på dubbla karriärer. Är du friidrottare eller tennisspelare kan du förutom anpassningen av studierna som ingår i EVL också ta del av de två utvecklingscenter, Athletic Development Center (ADC) eller Tennis Development Center (TDC), som finns i Växjö.

Mer info och ansökningsblankett till EVL 

I Växjö finns två utvecklingscenter som erbjuder en helhet för att du som elitidrottare ska kunna utvecklas på bästa sätt samtidigt som du skaffar dig en akademisk examen. Du får tillgång till tränare, träningsanläggningar, idrottsmedicinsk service, föreläsningar, elitidrottsförsäkring, karriärrådgivning samt stöd inom det idrottspsykologiska området.

Tennis Development Center (TDC)

TDC i Växjö erbjuder dig bästa tänkbara möjligheter att satsa på din idrott parallellt med att du förbereder dig för livet efter idrottskarriären.
Växjö är känt över hela världen för sina tennisframgångar. Med TDC vill vi skapa en mötesplats för aktiva, tränare, forskare och andra intresserade av tennis. Genom att vara en mötesplats för de allra främsta inom tennisen olika områden kan vi attrahera både tränare och tennisspelare på hög internationell nivå till Växjö.

Ansökan

Om du vill studera på Linnéuniversitetet som TDC-student gör du en ansökan i två steg:

 • Först ska du ansöka till det program eller den kurs du önskar gå via antagning.se.
 • För att sedan bli antagen till TDC måste du också söka genom Svenska Tennisförbundet.

Mer information om ansökan och aktuella idrottsliga prestationskrav hittar du på Svenska Tennisförbundets hemsida.

Athletic Development Center (ADC)

ADC är ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Svenska friidrottsförbundet. Målet är att utveckla ett centrum för träning, utbildning, forskning och utveckling för friidrott. Du har tillgång till bästa möjliga tränarkompetens i samverkan med Svenska Friidrottsförbundets kraftcentra för kast. Du har också möjlighet att under vissa delar av året förlägga studier och träning till utländska universitet i till exempel Sydafrika och Australien

Ansökan

Om du vill studera på Linnéuniversitetet som ADC-student gör du en ansökan i två steg:

 • Först ska du ansöka till det program eller den kurs du önskar gå via antagning.se.
 • För att sedan bli antagen till ADC måste du också söka genom Svenska Friidrottsförbundet.

Mer information om andökan och aktuella idrottsliga prestationskrav hittar du på Svenska Friidrottsförbundets hemsida.

Kompetensteam och samverkanspartners

Som student på ADC eller TDC har du tillgång till kvalificerad kompetens genom vårt kompetensteam samt genom våra samverkande parter.

Kompetensteamet är en riktad satsning för friidrott, men har också en gemensam uppgift att utveckla elitmiljön i Växjö. Teamet är en resurs både för dig som idrottare och för din tränare för er fortsatta utveckling. Teamet har bland annat i uppdrag att:

 • Främja fortsatt skapande av en elitmiljö i Växjö på internationell nivå.
 • Vara en drivkraft för utveckling av tränare.
 • Utveckla samverkan med internationella, nationella och regionala idrottsförbund.
 • Vara en utvecklande och sammanhållande grupp för tränare inom ADC/TDC/EVL.
 • Särskilt uppdrag att utveckla kastgrenarna.
 • Svara för konsultcoaching och konsultverksamhet i tränings och tävlingsplanering, grenövergripande.
 • Arrangera clinics/läger/utbildningar/konferenser i syfte att utveckla och stärka elitmiljön i Växjö .

Vårt kompetensteam består av:
Vesteinn Hafsteinsson, internationell kasttränare
Anders Axlid, ansvarig för Centrum för kast Växjö
Uwe Hakus, sport manager High Performance Center Sweden

I vårt arbete samverkar vi särskilt med:

Intervju med Vésteinn

Vesteinn i idrottshall

Vésteinn Hafsteinsson är en internationell kasttränare som har tränat många friidrottstalanger till medaljer. Han är kasttränare för bland annat ADC-studenterna Fanny Roos och Jakob Gardenkrans som studerar på Linnéuniversitetet. Vésteinn är en del av kompetensteamet för ADC.

 

Vad gör kompetensteamet för ADC?

- Kompetensteamet har flera syften, bland annat att hjälpa studenterna som ingår i ADC att utvecklas med idrotten samtidigt som de utbildar sig på Linnéuniversitet. Vår stöttning till studenterna innebär att hjälpa dem tekniskt, fysiskt och mentalt för att helheten ska fungera. Vi jobbar också med att utveckla miljön för elitidrott i Växjö tillsammans med Linnéuniversitet, Svenska Friidrottsförbundet och Växjö kommun.

Vad är din roll i kompetensteamet?

- Från min sida blir det nästan ett konsultjobb eftersom att jag hjälper ADC-studenterna att komma vidare, det kan vara att de har problem med styrketräning, finansiering, träningsplanering etc. Jag ser till att de får rätt hjälp från rätt person.

Hur är det att vara kasttränare?

- Det är världens bästa jobb. Just nu är det extremt roligt för mig för att jag har lyckats träna många kastidrottare till medaljer. Växjö är ett prestationscentrum för kast vilket vi är stolta över.

Studenter berättar

Porträtt Alexander Brorsson

Alexander kombinerar elitidrott med studier i marknadsföring

Alexander Brorsson tävlar på elitnivå i friidrottsgrenarna häck och sprint, samtidigt som han läser magisterprogrammet i marknadsföring, något som är möjligt tack vare att Linnéuniversitetet är ett elitidrottsvänligt lärosäte. Han har tagit sex SM-guld och driver idag företaget Boosterway AB som snart kommer att lansera en träningsapp. 

Hur fungerar det att kombinera studier och elitidrott?

– Det fungerar oftast ganska bra eftersom den vanligaste reseperioden är sommaren. Annars går det bra att studera på distans även fast vissa länder har knackigt Wifi. Under resterande året är det naturligtvis mycket träning vilket gör att kroppen är fysiskt trött men jag tror att hjärnan behöver annat att tänka på än bara idrott. Därför så tycker jag att det är bra att kombinera studier med elitträning.

 Studerar du via Athletic Development Center (ADC) och i så fall hur fungerar det? 

– Under mina år på Linnéuniversitetet har det absolut hjälpt mig i vissa lägen, även fast jag oftast försökt lösa saker på egen hand. Jag tror ibland att vi idrottare är lite för stolta för att be om hjälp när man inte klarar det själv, men envisheten ligger nog i vår natur. Däremot har det varit skönt att veta att det alltid funnits flexibla lösningar om jag behövt det.  

Varför valde du att studera vid Linnéuniversitetet? 

– Jag flyttade till Växjö på grund av idrottsmöjligheterna och studerar på Linneuniversitetet för att ADC-profilen finns här. Dessutom finns det utbildningar på universitetet som attraherar mig. Hade det inte funnits attraktiva utbildningar hade jag studerat någon annanstans.  

Varför valde du ditt program? 

– Först läste jag programmet Enterprising & Business Development på grundnivå och därefter valde jag att gå vidare till magisterprogrammet i marknadsföring. Kombinationen av dessa två program har gett mig förutsättningarna för att jag ska kunna arbeta med det jag vill arbeta med framöver. 

– Jag utbildar mig inte för att få en anställning någonstans. Jag försöker istället dra nytta av min utbildning i verkliga livet och i mitt eget företagande. Därmed kan jag översätta teori till praktik och vet vad jag behöver.  

Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier?   

– Jag har redan startat Boosterway AB som blivit antaget till Företagsfabriken vid Videum. Vi bygger en digital plattform för träning och hälsa som snart börjar bli redo för lansering. När jag inom kort avslutar mina studier är målet är att göra Boosterway till ett globalt framgångsrikt företag. Efter över ett års arbete vill jag nu påstå att framtiden börjar se ljus ut för oss. Mycket arbete återstår men det är utmaningen som gör det hela intressant.