elitidrott

Elitidrott och studier – dubbla karriärer

Är du elitidrottare och vill studera? Linnéuniversitetet erbjuder många möjligheter att kombinera din elitsatsning med studier på våra olika program.

Prestationskraven på banan och kompetenskraven utanför banan blir allt större. Som student på Linnéuniversitetet kan du få hjälp med att anpassa dina studier så att du samtidigt kan satsa på en elitidrottskarriär. Syftet är att förbättra möjligheterna att satsa dubbelt. Vår ambition är därför att skräddarsy optimala förutsättningar för framgång för dig som är hårt satsande på din idrott.

Linnéuniversitetet – ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL)

Linnéuniversitetet är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) och gör det möjligt för dig att satsa på dubbla karriärer. Är du friidrottare kan du förutom anpassningen av studierna som ingår i EVL också ta del av utvecklingscenteret, Athletic Development Center (ADC) som finns i Växjö.

Mer info och ansökningsblankett till EVL 

I Växjö finns utvecklingscenter som erbjuder en helhet för att du som elitidrottare ska kunna utvecklas på bästa sätt samtidigt som du skaffar dig en akademisk examen. Du får tillgång till tränare, träningsanläggningar, idrottsmedicinsk service, föreläsningar, elitidrottsförsäkring, karriärrådgivning samt stöd inom det idrottspsykologiska området.

Athletic Development Center (ADC)

ADC är ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Svenska friidrottsförbundet. Målet är att utveckla ett centrum för träning, utbildning, forskning och utveckling för friidrott. Du har tillgång till bästa möjliga tränarkompetens i samverkan med Svenska Friidrottsförbundets kraftcentra för kast. Du har också möjlighet att under vissa delar av året förlägga studier och träning till utländska universitet i till exempel Sydafrika och Australien

Ansökan

Om du vill studera på Linnéuniversitetet som ADC-student gör du en ansökan i två steg:

  • Först ska du ansöka till det program eller den kurs du önskar gå via antagning.se.
  • För att sedan bli antagen till ADC måste du också söka genom Svenska Friidrottsförbundet.

Mer information om andökan och aktuella idrottsliga prestationskrav hittar du på Svenska Friidrottsförbundets hemsida.

Kompetensteam och samverkanspartners

Som student på ADC har du tillgång till kvalificerad kompetens genom vårt kompetensteam samt genom våra samverkande parter.

Kompetensteamet är en riktad satsning för friidrott, men har också en gemensam uppgift att utveckla elitmiljön i Växjö. Teamet är en resurs både för dig som idrottare och för din tränare för er fortsatta utveckling. Teamet har bland annat i uppdrag att:

  • Främja fortsatt skapande av en elitmiljö i Växjö på internationell nivå.
  • Vara en drivkraft för utveckling av tränare.
  • Utveckla samverkan med internationella, nationella och regionala idrottsförbund.
  • Vara en utvecklande och sammanhållande grupp för tränare inom ADC/EVL.
  • Särskilt uppdrag att utveckla kastgrenarna.
  • Svara för konsultcoaching och konsultverksamhet i tränings och tävlingsplanering, grenövergripande.
  • Arrangera clinics/läger/utbildningar/konferenser i syfte att utveckla och stärka elitmiljön i Växjö .

Vårt kompetensteam består av:
Vesteinn Hafsteinsson, internationell kasttränare
Anders Axlid, ansvarig för Centrum för kast Växjö
Carl-Axel Hageskog, professor Sport Coaching

I vårt arbete samverkar vi särskilt med:

Intervju med Vésteinn

Vesteinn i idrottshall

Vésteinn Hafsteinsson är en internationell kasttränare som har tränat många friidrottstalanger till medaljer. Han är kasttränare för bland annat ADC-studenterna Fanny Roos och Jakob Gardenkrans som studerar på Linnéuniversitetet. Vésteinn är en del av kompetensteamet för ADC.

 

Vad gör kompetensteamet för ADC?

- Kompetensteamet har flera syften, bland annat att hjälpa studenterna som ingår i ADC att utvecklas med idrotten samtidigt som de utbildar sig på Linnéuniversitet. Vår stöttning till studenterna innebär att hjälpa dem tekniskt, fysiskt och mentalt för att helheten ska fungera. Vi jobbar också med att utveckla miljön för elitidrott i Växjö tillsammans med Linnéuniversitet, Svenska Friidrottsförbundet och Växjö kommun.

Vad är din roll i kompetensteamet?

- Från min sida blir det nästan ett konsultjobb eftersom att jag hjälper ADC-studenterna att komma vidare, det kan vara att de har problem med styrketräning, finansiering, träningsplanering etc. Jag ser till att de får rätt hjälp från rätt person.

Hur är det att vara kasttränare?

- Det är världens bästa jobb. Just nu är det extremt roligt för mig för att jag har lyckats träna många kastidrottare till medaljer. Växjö är ett prestationscentrum för kast vilket vi är stolta över.

Studenter berättar

Bild på Fanny

Fanny Roos pluggar ekonomi på Linnéuniversitetet samtidigt som hon tävlar i kulstötning och diskuskastning på elitnivå. Hon har vunnit flera SM-guld och förra året tog hon hem guldet i U23-EM.

 

När började du att studera genom ADC?

- Jag har studerat genom ADC sedan hösten 2016. Det var även då som Vesteinn blev min tränare.

Hur funkar det att kombinera elitidrott och studier?

- ADC gör det möjligt för mig att anpassa mina studier till idrotten. Till exempel om jag ska iväg på träningsläger när det är tenta så kan jag få hjälp att flytta tentan. Jag kan också anpassa studietakten mot träningssäsongen. Ibland pluggar jag 100 %, ibland på 50% och ibland på 10%.

Gällande idrotten, vilka höjdpunkter skedde under 2017?

- Det måste vara att jag tog hem guldet i U23-EM. Sedan slog jag svenskt rekord i kulstötning inomhus och utomhus.

Vad är dina framtidsplaner?

- Det är intressant och kul att plugga ekonomi, men jag vet inte än vad jag vill jobba med i framtiden. Just nu lägger jag min energi på elitidrotten.

Biografier

Bild på Anna

Anna Wessman är uppväxt i Växjö och studerar på Linnéuniversitetet. Hon är även en av Sveriges största friidrottstalanger just nu. I ett decennium har Anna varit Sverigetopp i kvinnlig spjutkastning.

Anna har hävdat sig i stora internationella sammanhang. Med sin finnkampsseger 2011 blev hon den första svenska på 32 år att vinna grenen i världens äldsta friidrottslandskamp. Annas bronsmedalj i JEM22 visar hennes internationella standard. Det har inte varit någon spikrak väg uppåt för Anna då karriären kantats av flera svåra skador. Med okuvlig vilja och energi har hon dock tagit sig igenom alla svårigheter och kommit tillbaka på spjutbanan. Hela tiden med support från tränaren Andreas Wulff, själv finnkampskastare vid tre tillfällen. Sommaren 2017 var Anna kvalificerad för VM i London men kunde inte starta på grund av kombinerad ledbands/korsbandskada . Rehabiliteringen är ny i full gång och målet för Anna är att finnas med i full vigör när EM i Berlin avgörs 7-12 augusti 2018.

Anna Wessman

Född: 9 oktober 1989

Uppväxt i : Växjö

Moderklubb : IFK Växjö

Nuvarande klubb : IFK Växjö

Tränare : Andreas Wulff

Studier på LNU: Master Innovation and Product Development

Favoritmaträtt : Fusion Tapas

Friidrottsgren : Spjut

 

 

Personbästa

Spjut utomhus : 6142 Tammerfors 2016-09-03

Spjut inomhus : 5848 Växjö 2017-03-04 (Bästa i Sverige)

SM-Guld : 2011,2015, 2016

Finnkampsseger : 2011, 2016

JSM/USM Samtliga guld åren 2004-2011

Bild på Lisa

Lisa Linnell är uppvuxen i Ljungby och hon har sedan 2011 varit bofast i det svenska mångkampslandslaget. Det året vann hon överraskaskande inomhus-SM i femkamp och Lisa tog upp kampen med Sveriges bästa seniorer.

Främsta framgången hittills för Lisa kom 2013 då hon under två dagar i Tammerfors kom fyra i Junior-EM22 sjukamp på dåvarande personbästat 5888. I somras förbättrade hon personbästat med två poäng till 5890 i en rafflande duell med Bianca Salming vid landskampen mot Finland och Estland i finska Kuortane. Av individuella grenar är längdhopp Lisas starkaste gren där hon tog SM-brons inomhus 2016. Den framtida grundskolläraren Lisa Linnell har i sommar Europamästerskapen i Berlin som främsta mål. Hon är klubbkamrat med Fanny Roos i Athletics 24/7 och båda tjejerna kommer ursprungligen från Ljungby Friidrott.

Lisa Linnell

Född : 30 april 1991

Uppväxt i : Ljungby

Moderklubb : Ljungby FK

Nuvarande klubb : Athletics 24/7

Tränare : Agne Bergwall

Studier på LNU: Grundskollärarprogrammet

Favoritmaträtt : Tacos

Friidrottsgren/ar : Sjukamp

 

 

Personbästa

Sjukamp 5890 , Kuortane 10-11/6 2017

Personbästa i de sjukampsgrenarna - 100m häck 1397/13 ; Höjd 178/14 ; Kula 1258/13 ; 200m 2477/13 ; Längd 621/17 ; Spjut 4245/17 ; 800m 21279/16

Inomhus - Femkamp 4320, Sandnes 21/2 2016

Personbästa i femkampsgrenarna - 60mhäck 867/13 ; Längd 618/13 ; Kula 1262/16 ; Höjd 174/16 ; 800m 21295/16.