Hur förbättrar vi kvaliteten i mottagandet av ensamkommande barn och unga?
Välkommen till en spännande och digital seminarieserie! Tre fredagar i november erbjuds du tillfälle att prata om boende/beredskap, skola och hälsa och mottagande av ensamkommande barn och unga.
Dessa teman bygger på ensamkommande barn och ungas erfarenheter, önskningar och behov samt utmaningar som lyfts av kommunerna i länen och de delar av civilsamhället som är engagerade inom området.
Hur förbättrar vi kvaliteten i mottagandet av ensamkommande barn och unga? Hur säkerställer vi barnets rättigheter och barnets bästa i mottagandet?
Vid seminarierna kommer forskare från bland annat Linnéuniversitetet att medverka och ett flertal praktiska exempel presenteras från organisationer och kommuner. Du som deltagare kommer även att ges utrymme till dialog med föreläsarna och övriga deltagare.
Seminarieserien arrangeras av Länsstyrelserna i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Länsstyrelsen i Kronobergs län och Linnéuniversitetet.
Målgrupp
Seminarieserien riktar sig till dig som möter ensamkommande barn och unga i din yrkesroll, i förening eller som privatperson. Välkommen att delta vid ett eller flera tillfällen!
Digital seminarieserie med fokus på mottagandet av ensamkommande barn och unga
Seminarieserien är kostnadsfri.
6/11 Bostad men också hem. INSTÄLLT
6 november 09.00-12.00
Under flera år har Sveriges kommuner byggt upp ett välfungerande mottagande av ensakommande barn och ungdomar. Hur upprätthåller vi och förbättrar mottagandet när förutsättningar förändras?
Vid detta seminarietillfälle kommer vi att belysa boendets roll för den ensamkommande ungdomen med fokus på delaktighet och eget ansvar i planering, genomförande och uppföljning. Möjlighet finns även till erfarenhets- och kunskapsutbyte gällande kommunernas beredskap att vid ett lågt mottagande säkerställa tillgång till placeringsalternativ utifrån individens behov, likaså beredskap vid ett ökat mottagande.
Bostadsförsörjning, bostadsbrist och bostäder för unga
Bo Söderberg, adj. professor KTH, Chefsekonom Boverket
Mitt Liv Räknas, den humanitära situationen för ensamkommande barn och unga
Linda Beskow, Tematisk rådgivare, Röda Korset
Hur arbetar Jönköpings kommun med mottagande av ensamkommande?
Ett tryggt boende för ensamkommande
Amir Malaki, Chef för boende för ensamkommande barn och unga, Jönköpings kommun.
Ensamkommande i familjehem
– erfarenheter från uppföljningen Riktat familjehem
Ann-Christine Rosenlund, metodutvecklare och samordnare för familjehemsvård, Malmö stad
13/11 En skola med individen i centrum
13 november 09.00-12.00
Att lära sig ett nytt språk och nya kunskaper men även att tillmötesgå de krav som samhället ställer skapar utmaningar för den enskilde men även för skolan.
Hur skapar vi en flexibel skola med möjlighet att möta unga utifrån deras kunskaper? Vad säger forskningen och hur löser skolor det i praktiken?
Vid detta andra seminarietillfälle kommer aktuella frågor kring ensamkommande ungdomars utmaningar i skolan att lyftas. Röster från forskningen ackompanjeras av skolvärldens kunskaper och erfarenheter inom området.
Fokus: Högstadiet, gymnasiet. Övre tonåren.
Möjlighetsstrukturer och skolan som integrerande arena: perspektiv från forskningen
Åsa Trulsson; lektor i kultursociologi Linnéuniversitetet
Då, nu och sen – nyanlända elever i grund- och gymnasieskolan
Ann-Christin Torpsten, docent,pedagogik och lärande, Linnéuniversitetet
Det finns alltid en lösning – IMYRK (yrkes språkintroduktion)
Safia Zairi Johansson, rektor gymnasial utbildning, Älmhults kommun
Vägen in i arbetslivet
Marie-Louise M Gabrielsson, rektor språkintroduktionen, Kungsmadskolan, Växjö kommun
20/11 Hälsan är viktigast! Individen, civilsamhället och det offentliga
20 november 09.00-12.00
För att hitta sammanhang i ett nytt samhälle och främja de psykosociala välmåendet behöver ensamkommande ungdomar andra insatser än ett hem att bo i och en skola att gå till.
Hur arbetar civilsamhället i denna viktiga uppgift att hitta ett sammanhang för ungdomarna? Vad behöver vi göra och hur behöver vi tänka för att främja hälsan hos ensamkommande ungdomar?
Vid detta tredje och sista seminarietillfället får civilsamhället och forskningen vägleda oss i en spännande men utmanande väg om hur vi skapar sammanhang och välmående för ensamkommande ungdomar som får uppehållstillstånd men även dem som lever i ovisshet. Vi även får insyn i civilsamhällets roll och samverkan med den kommunala verksamheten.
PTSD, Multipla Trauman och TMO
Anna Herbert, universitetslektor Institutionen för psykologi
Tillsammans för barn som flytt
Somaya Ghanem, socionom BRIS
- gruppsamtal med ensamkommande/nyanlända barn och unga med TRT som metod samt exempel på samverkan kommun - civila samhället
Röda Korsets hälsofrämjande insatser
Linda Beskow, Tematisk rådgivare, Röda korset –rekommendationer hur samverka med civilsamhället