Tillståndsövervakning och prediktivt underhåll
Ökad kunskap om tillståndsövervakning och prediktivt underhåll kan hjälpa företag och organisationer att öka sin effektivitet, minska kostnader, förbättra driftsäkerheten och hållbarheten samt öka sin konkurrenskraft på marknaden. Det är en viktig del av modern teknisk och industriell verksamhet.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som yrkesverksam som på olika sätt arbetar med tillståndsövervakning och prediktivt underhåll exempelvis som underhållsingenjör, underhållstekniker, underhållschef och produktionschef eller liknande.
Innehåll
Kursen består av fyra delar.
Del 1
I den första delen fokuserar vi på de centrala begreppen inom underhållsstrategier såsom tillståndsövervakning och prediktivt underhåll. Hur kan dessa strategier bidra till företagets hållbarhetsarbete och hur man kan etablera program för tillståndsövervakning och prediktivt underhåll.
Del 2
Den andra delen fokuserar på att bygga den teoretiska basen kring tillståndsövervakning. Olika tekniker inom tillståndsövervakning kommer att undersökas. Det kommer att övas teoretiskt på identifiering av problem och avvikelse i tillståndsövervakningssignaler.
Del 3
I den tredje delen av kursen sker praktiskt arbete. Olika tekniker kommer att användas för att upptäcka och diagnostisera olika problem. Vi kommer att arbeta med hur man väljer lämpliga specifikationer och krav för sensorer och datainsamlingssystem.
Del 4
Kursen avslutas med den fjärde delen där projektarbetet som handlar om att etablera tillståndsövervakningssystem i en underhållsorganisation redovisas och diskuteras.
Följande moment ingår i kursen:
- Underhållsstrategier som tillståndsövervakning, tillståndsbaserat underhåll och prediktivt underhåll.
- Olika tekniker för tillståndsövervakning.
- Hur tillståndsövervakning kan påverka företagets hållbarhetsarbete och lönsamhet.
- Hur man identifierar fel och skador genom att analysera tillståndsövervakningssignaler.
- Specifikationer av sensorer och datainsamlingssystem.
- Hur man etablerar ett tillståndsbaserat/tillståndsövervakningssystem.
Praktiskt information
Kursen består av föreläsningar, övningar och seminarier, några ges på plats på campus i Växjö medan andra ges online (se tidsplanen för mer information).
Bedömning av dina prestationer sker genom skriftliga inlämningsuppgifter samt ditt deltagande i obligatoriska seminarier. Alla delarna måste vara godkända för att du ska bli godkänd i kursen.
Kursen ges på engelska.
Kursen är gratis och ger 3,5 högskolepoäng.
Behörighet
Grundläggande behörighet på avancerad nivå inom maskinteknik eller motsvarande. Sökande som inte uppfyller detta krav kan, genom att visa motsvarande förkunskaper genom arbetslivserfarenhet, valideras som behöriga. Två års relevant arbetslivserfarenhet motsvarar då ett års högskole- eller universitetsstudier på grundnivå.
Tidplan
Vi tar löpande emot anmälningar och kursen planeras att des igen i November 2024 (vecka 44) till December 2024 (vecka 51).
Module 1- Introduction (online), 5/11, 9.00-10.30
- Lecture: Maintenance strategies, CM and CBM and smart maintenance, Impact of condition monitoring on competitive advantages, how to establish a CBM system.
Module 2 - Condition monitoring (online), 12/11, 9.00-10.30
- Lecture: theoretical base for CM, an exercise on a CM signal, and how to decide the specification of sensors and data acquisition systems.
Module 3 - Workshop in Lab on condition monitoring (onsite), 19/11, 9.00-10.30
- Different CM techniques (RPM, proximity, vibration, sound, etc.) for different faults
- Specification selection for CM (sensors and data acquisition systems)
Module 4: Project (online)
- 3/12, 9.00-10.00: Mid-seminar
- 17/12, 9.00-10.00: Final seminar
- 19/12: Final report submissions
- Case study on establishing CM/CBM in your company
- Presentation and discussion
Denna kurs är utvecklad inom projektet Smart industri 2 och finansieras av KK-stiftelsen.