Livsmedel och näringsämnen
Arbetar du i livsmedelsbutik och vill kunna hjälpa kunder att göra hälsosamma och hållbara livsmedelsval? I denna digitala kurs lär du dig att stödja konsumenter i att fatta informerade beslut i livsmedelsbutiken. Du får kunskap om var du hittar tillförlitlig information, och hur du kan förmedla den på ett tydligt och korrekt sätt.
Kursen ger dig grundläggande kunskaper om näringsämnen och innehåll i livsmedel, med målet att stärka din förmåga att tolka och använda informationen som exempelvis finns på livsmedelsförpackningar och som publiceras av myndigheter.
Vi kommer gå igenom de viktigaste näringsämnena, aktuella kostrekommendationer från svenska myndigheter samt en översikt av obligatorisk och frivillig märkning på förpackade livsmedel.
Vi tar också upp hur olika typer av konsumentguider kan fungera som stöd i arbetet med att främja medvetna val – med hänsyn till både hälsa och hållbar utveckling.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar inom livsmedelsbutik och har kundkontakt.
Mål
Efter genomförd utbildning kommer du kunna:
- översiktligt redogöra för strukturen och de viktigaste funktionerna av fetter, kolhydrater och proteiner, och i vilka livsmedel de återfinns.
- översiktligt redogöra för funktionen av vitaminer och mineraler, och i vilka livsmedel de återfinns,
- redogöra för grundläggande principer för innehållsförteckning och näringsdeklaration och kunna tillämpa detta för att jämföra sammansättningen av olika livsmedel.
- översiktligt redogöra för livsmedelsverkets kostråd och koppling till hälsa, samt ge exempel på var man hittar information om hållbara livsmedelsval.
Innehåll
Kursen ger dig grundläggande förståelse för näringsämnen och sammansättningen av olika livsmedel, med syfte att stärka din kunskap om kostens betydelse för hälsa och välbefinnande. Innehållet omfattar även en genomgång av aktuella kostrekommendationer från ansvariga myndigheter, vilket skapar en förankring i gällande nationella riktlinjer.
Vidare behandlas den information som enligt lag ska finnas på förpackade livsmedel, liksom den frivilliga märkning som kan förekomma i syfte att vägleda konsumenter i deras val. Användningen av olika typer av konsumentguider för att främja hållbara och medvetna inköp diskuteras också.
För att omsätta de teoretiska kunskaperna ingår övningar som genomförs i en verklig butiksmiljö, där du får möjlighet att analysera och tillämpa innehållet i en konkret kontext.
Genomförande
Kursen ges digitalt med inspelade föreläsningar och övningsuppgifter som utförs på egen hand i butiksmiljö.
Examination sker digitalt.
En digital workshop sker med närvaro i realtid i slutet på kursen, preliminärt måndagen den 13 april 2026.
Om utbildarna
Kurslärare: Cecilia Soto Thompson, nutritionist och universitetsadjunkt i livsmedelsvetenskap.
Cecilia har en gedigen bakgrund inom kvalitetssäkring, livsmedelssäkerhet och produktutveckling inom livsmedelsindustrin. Hon har även mångårig erfarenhet av att planera och genomföra utbildningar, både inom akademin och för aktörer inom industri och dagligvaruhandel.
Praktisk information
Kurskod: 1BL03U
Kursstart: 9 mars 2026
Längd: 1,5 högskolepoäng
Studietakt: Kvartsfart, motsvarar 1 studiedag per vecka.
Typ: Uppdragsutbildning
Pris: 2800 :- (ex moms)
Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda. Minst 10 deltagare.
Plats: Kursen ges digitalt. Ingen närvaro krävs på lärosätet. Övningsuppgifter utförs på arbetsplatsen (livsmedelsbutik).
Sista dag för anmälan: 26 februari 2026 (två veckor innan kursstart).
Ett lyckat samarbete med ICA – behovsanpassad kompetensutveckling direkt i butik
Kursplan
Allmänna villkor
*Behandling av personuppgifter
Jag och min arbetsgivare är medvetna om att Linnéuniversitetet kommer att behandla personuppgifterna i detta formulär i syfte att fullgöra avtalet med min arbetsgivare respektive fullgöra avtalet om uppdragsutbildning i mitt intresse.
Behandling sker i enlighet med Linnéuniversitetets personuppgiftspolicy.