Lokalt trygghetsarbete med utgångspunkt i surveyundersökningar
Målsättningen med denna kurs är att lägga grunden för ett kunskapsbaserat trygghetsskapande arbete. Att kartlägga utsatthet för brott och upplevelser av otrygghet har blivit allt viktigare i det lokala brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Sådana mätningar är också av central betydelse för att följa upp och utvärdera genomförda insatser.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som yrkesverksam och som vill fördjupa dina kunskaper inom trygghetsskapande insatser med hjälp av kvantitativa mätningar genomförda med surveymetodik.
Mål efter avslutad kurs
Kursens mål är att du ska erhålla grundläggande kunskaper om lokalt trygghetsarbete med utgångspunkt i observationsundersökningar, det vill säga kvantitativa mätningar genomförda med surveymetodik.
Efter avslutad kurs kommer du kunna:
Definiera och operationalisera olika aspekter av det teoretiska begreppet trygghet.
Redogöra för innebörden av de vanligaste termer som används i surveyundersökningar.
Redovisa för hur datakvalitet kan bedömas.
Föreslå genomförbara trygghetsskapande insatser med utgångspunkt från lokala trygghetsmätningar.
Innehåll
Kursen lägger grunden för ett kunskapsbaserat trygghetsskapande arbete. Under kursen studeras olika datainsamlingsmetoder vid observationsundersökningar, konstruktionen av frågeformulär, statistiska urvalsmetoder, bortfallsanalyser och grundläggande statistiska analysmetoder utifrån ett praktikerperspektiv.
Genomförande
Undervisningen består av föreläsningar och handledning via Zoom samt föreläsningar på plats på Linnéuniversitetet i Växjö.
Om utbildarna
Kursansvariga Niklas Roth, projektledare på institutionen för kriminologi och polisiärt arbete vid Linnéuniversitetet niklas.roth@lnu.se
Peter Lindström, professor på institutionen för kriminologi och polisiärt arbete vid Linnéuniversitetet peter.lindstrom@lnu.se
Praktisk information
Längd: Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng.
Start: Intresseanmälan öppen.
Typ: Utbildningen genomförs som uppdragsutbildning och är avgiftsbelagd. Utbildningen ger högskolepoäng om du får godkänt på examinationsuppgiften.
Pris: 13.700:-/ deltagare (ex. moms).
Plats: På plats på Linnéuniversitetet i Växjö samt via Zoom och lärplattformen Moodle.