Våldsbejakande extremism - kollektiv förmåga, samverkan och dialog
Kursen lägger grunden för ett kunskapsbaserat arbete mot våldsbejakande extremism och utgår från aktuell forskning om radikalisering och polarisering, såväl nationellt som internationellt. Undervisningen är tvärvetenskaplig och genomsyras av ett tydligt fokus på det polisiära arbetets villkor, med utgångspunkt i bland annat kriminologi, polisvetenskap, konfliktteori och samverkan.
I kursen behandlas aktuell forskning som berör bland annat radikalisering, myndigheters syn på våldsbejakande miljöer samt dialogförande samtal.
Undervisningen kombinerar teoretiska och praktiska kunskapsmoment. Teoretiska moment inkluderar en historisk bakgrund och redogör för olika former av våldsbejakande extremism. Vidare studeras hur konflikter och polariseringar relaterar till politiska och etniska grupperingar och hur samtliga dessa i sin tur relaterar till radikaliseringsprocesser. På en praktisk nivå utarbetas förmågor för att på ett professionellt sätt föra och utveckla dialog och samverkan med medborgare, myndigheter och civilsamhälle.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som i ditt dagliga arbete kan möta frågor om våldsbejakande extremism, terrorism och radikalisering.
Mål efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs kommer du kunna:
Redogöra för de konfliktytor som kan uppstå till följd av att Sverige är ett land som består av personer med olika politiska övertygelser respektive etnisk och religiös bakgrund.
Redogöra för och förstå förutsättningarna för civilsamhällsorganisationer att verka i Sverige och hur polisen kan föra dialog med civilsamhällsaktörer om den lokala lägesbilden och brottsförebyggande åtgärder.
Uppvisa kunskap om och förmåga att genomföra medborgardialoger om känsliga frågor som exempelvis hatbrott, hedersförtryck och våldsbejakande extremism med civilsamhällsaktörer och medborgare, med utgångspunkt i polisens uppdrag.
Kommunicera och tillämpa kunskaps- och evidensbaserade polisiära strategier för att förebygga våldsbejakande extremism.
Innehåll
Undervisningen kombinerar teoretiska och praktiska kunskapsmoment. Teoretiska moment inkluderar en historisk bakgrund och redogör för olika former av våldsbejakande extremism. Vidare studeras hur konflikter och polariseringar relaterar till frågor om migration och mångfald samt politiska och etniska grupperingar och hur dessa relaterar till radikaliseringsprocesser.
På en praktisk nivå utarbetas förmågor för att på ett professionellt sätt föra och utveckla dialog och samverkan med medborgare, myndigheter och civilsamhälle.
Genomförande
Föreläsningar och workshops kombineras med fallbaserade övningar. Lärarledd handledning av examinationsmomenten är en central del av undervisningsprocessen.
Undervisningen består av fysiska föreläsningar, digitala föreläsningar, workshops, inlämningsuppgifter (en individuell och en i grupp), ett större grupparbete samt ett individuellt paper. Samtliga undervisningsmoment är obligatoriska.
Kursen omfattar sex undervisningsdagar som ges i tre block om två heldagar vardera.
Om utbildarna
Kursansvarig Johan Rosquist, lektor i kriminologi vid Linnéuniversitetet johan.rosquist@lnu.se
Erica Larsson, doktorand vid Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete. erica.larsson@lnu.se Tidigare samordnare av trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete vid Växjö kommun.
Praktisk information
Längd: Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng.
Start: Intresseanmälan öppen.
Typ: Utbildningen genomförs som uppdragsutbildning och är avgiftsbelagd. Utbildningen ger högskolepoäng om du får godkänt på examinationsuppgiften.
Pris: 13.760 kronor per deltagare (ex. moms).
Plats: Undervisningen sker på Linnéuniversitetets campus i Växjö, samt ett digitalt kurstillfälle. Vi arbetar också under kursens gång via lärplattformen Moodle.