Studenter på UB.

Studera på avancerad nivå

Vill du lära dig mer, specialisera dig eller fördjupa dina kunskaper ytterligare? Att läsa vidare på avancerad nivå på en fristående kurs eller ett master- eller magisterprogram är ett sätt att ta dina kunskaper till ytterligare en nivå. Fördjupade kunskaper kan vara attraktiva både för en framtida arbetsgivare och för en eventuell karriär som forskare.

För att vara behörig att läsa en utbildning på avancerad nivå krävs det oftast att du har en examen på grundnivå, men för att läsa fristående kurs på avancerad nivå kan det ibland räcka med 90 högskolepoäng inom samma ämne som kursen ges inom. Därutöver anges det oftast särskilda behörighetskrav för de olika programmen eller kurserna. Se varje utbildnings förkunskapskrav för korrekt behörighet.

Examen

Program på avancerad nivå leder antingen till en magisterexamen (60 hp) eller till en masterexamen (120 hp). En del program leder till en yrkesexamen. Det är också möjligt att sätta ihop en examen på avancerad nivå utifrån studier på fristående kurs. Vissa examen ger behörighet att söka till forskarutbildning.

Anmälan

Anmälan till utbildningar på avancerad nivå görs på antagning.se. Var noga med att titta efter sista anmälningsdatum på de utbildningar du är intresserad av. Utbildningarna kan ha sista anmälningsdag den 15 januari, 15 mars, 15 april eller 15 oktober.

Marcus fördjupar sin kompetens inom djurskydd

Marcus läser om djurskydd på Linnéuniversitetet

Marcus ville lära sig mer om djurskydd och sökte sig därför till Linnéuniversitetet. Han trivs med att studera på distans och han tycker att programmet belyser flera viktiga frågor inom området djurhållning och djurvälfärd.

– Jag sökte utbildningen för att Linnéuniversitetet är ett av få lärosäten där det går att studera djurskydd och jag tyckte även att de olika delkurserna hade ett intressant innehåll.

Marcus tycker det är ett givande och intressant program som lyfter viktiga frågor, men att det samtidigt är utmanande med vissa områden.

Utbildningen genomförs på distans vilket ger studenterna möjlighet att kombinera ett arbete med studierna. Varje kurs följer ett schema som bland annat består av föreläsningar, filmer och arbetsuppgifter.

– Man har frihet att förlägga studietiden när det passar under veckorna. Det är bra med möjligheten att kunna läsa på halvfart om man föredrar det. För mig som jobbar heltid har det varit helt avgörande. Vi får bra feedback på uppgifterna vi gör och terminen avslutas med en tenta.

Läs intervjun med Marcus

Studenter berättar

Här berättar några av våra studenter om sin utbildning på avancerad nivå. 

"Det är riktigt givande att tillämpa postkoloniala perspektiv inom varierande vetenskapliga fält, till exempel litteraturvetenskap, historia och socialt arbete. Ens förståelse för postkolonialismens relevans fördjupas."
Läs intervjun med Filip, student på koloniala och postkoloniala studier, masterprogram

"Jag gillar verkligen att vi utforskar många olika områden inom turismen i programmet. Vi började med att prata mycket om klimatförändringar, världens framtid och turismens framtid."
Läs intervjun med Madeleine, turism och hållbarhet, masterprogram

"Jag vill bidra till att rädda liv och att förbättra hälsoläget i världen antingen i offentlig eller privat sektor."
Läs intervjun med Muhammad, student på hälsovetenskap, masterprogram

"Om du har ett intresse för lingvistik och litteratur så tror jag att du skulle gilla programmet. Lärarna på programmet är kunniga och engagerade. Vi får delta i forskningsprojekt och vi uppmuntras till att delta i konferenser."
Läs intervjun med Esme, student på engelsk språk- och litteraturvetenskap, masterprogram

"Det är spännande att möta nya människor som kommer ifrån andra kulturer och med olika bakgrund. Jag har samlat på mig erfarenhet genom att samarbeta med olika företag och organisationer som kommer att hjälpa mig i det framtida yrkeslivet".
Läs intervjun med Shilla, student på innovation genom ekonomi, teknik och design, masterprogram, inriktning design

Varför ska jag läsa en master- eller magisterutbildning?

"Det där med master- eller magisterutbildning låter ju klokt, men varför egentligen? Kommer jag att få lättare att få jobb?" Emma Krig, studievägledare, svarar på vanliga frågor om master- och magisterutbildningar.

Program på avancerad nivå

Kurser på avancerad nivå

Vi erbjuder ett stort antal kurser på avancerad nivå. Sök själv fram de kurser du är intresserad av via ämne i vårt utbildningssök. Våra kurser på avancerad nivå.