Studenter på UB.

Studera på avancerad nivå

Vill du lära dig mer, specialisera dig eller fördjupa dina kunskaper ytterligare? Att läsa vidare på avancerad nivå på en fristående kurs eller ett master- eller magisterprogram är ett sätt att ta dina kunskaper till ytterligare en nivå. Fördjupade kunskaper kan vara attraktiva både för en framtida arbetsgivare och för en eventuell karriär som forskare.

För att vara behörig att läsa en utbildning på avancerad nivå krävs det oftast att du har en examen på grundnivå, men för att läsa fristående kurs på avancerad nivå kan det ibland räcka med 90 högskolepoäng inom samma ämne som kursen ges inom. Därutöver anges det oftast särskilda behörighetskrav för de olika programmen eller kurserna. Se varje utbildnings förkunskapskrav för korrekt behörighet.

Examen

Program på avancerad nivå leder antingen till en magisterexamen (60 hp) eller till en masterexamen (120 hp). En del program leder till en yrkesexamen. Det är också möjligt att sätta ihop en examen på avancerad nivå utifrån studier på fristående kurs. Vissa examen ger behörighet att söka till forskarutbildning.

Anmälan

Anmälan till utbildningar på avancerad nivå görs på antagning.se. Var noga med att titta efter sista anmälningsdatum på de utbildningar du är intresserad av. Utbildningarna kan ha sista anmälningsdag den 15 januari, 15 mars, 15 april eller 15 oktober.

Evelina blir en bättre optiker genom utbildningen

Evelina vid synundersökningsmaskin

Evelina bor i Trelleborg i Skåne och valde att läsa masterprogrammet i optometri då hon ville bredda sin yrkeskompetens.

- Jag hade länge varit intresserad av att läsa vidare och när denna utbildning dök upp blev det ett självklart val att söka! För mig var det avgörande att utbildningen är på distans för att få ihop livspusslet med familj, arbete och studier, säger Evelina.

Studenter berättar

Här berättar några av våra studenter om sin utbildning på avancerad nivå. 

”Relationen till lärarna är bra och de är ofta tillgängliga om man behöver diskutera uppgifter eller ställa frågor. Mitt program är mycket mer praktiskt inriktat än mitt kandidatprogram. Det är en fördel att universitetet är beläget i en mellanstor ort, då många som arbetar på universitetet har goda kontakter med näringslivet, kommun och länsstyrelse.”  
Läs intervjun med Alexander, student miljövetenskap och hållbar utveckling, masterprogram

”Det är lärorikt att jobba tillsammans med de olika inriktningarna. Alla har olika perspektiv och ser processen annorlunda. Man får lära sig hur designers och ingenjörer tänker, precis som i verkliga livet.”
Läs intervjun med Sebastian, student på innovation genom ekonomi, teknik och design, masterprogram, inriktning företagsekonomi 

”Med de utmaningarna vi står inför nu gällande klimatet tycker jag att programmet sticker ut genom att träna konstruktörer att tänka mer hållbart. Det ger en chans att kunna bidra till en mindre klimatpåverkan inom byggbranschen” 
Läs intervjun med Johan, student på hållbar konstruktionsteknik, masterprogram

”Jag har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap sedan tidigare och kände att jag ville bygga på min kompetens med mer studier. Digital Humaniora kändes som en naturlig fortsättning för mig som är intresserad av kulturarv, digital transformation och digitalt bevarande.”
Läs intervjun med Elin, student digital humaniora, masterprogram

Jag tog kandidatexamen i nationalekonomi i somras och kände att jag ville lära mig ännu mer inom ämnet. Nationalekonomi har verkligen fångat mitt intresse. Jag valde även att fortsätta mina studier för att ha fler möjligheter på arbetsmarknaden.”
Läs intervjun med Erika, student på nationalekonomi masterprogram

Varför ska jag läsa en master- eller magisterutbildning?

"Det där med master- eller magisterutbildning låter ju klokt, men varför egentligen? Kommer jag att få lättare att få jobb?" Emma Krig, studievägledare, svarar på vanliga frågor om master- och magisterutbildningar.

Program på avancerad nivå

Kurser på avancerad nivå

Vi erbjuder ett stort antal kurser på avancerad nivå. Sök själv fram de kurser du är intresserad av via ämne i vårt utbildningssök. Våra kurser på avancerad nivå.