Studenter på UB.

Studera på avancerad nivå

Vill du lära dig mer, specialisera dig eller fördjupa dina kunskaper ytterligare? Att läsa vidare på avancerad nivå på en fristående kurs eller ett master- eller magisterprogram är ett sätt att ta dina kunskaper till ytterligare en nivå. Fördjupade kunskaper kan vara attraktiva både för en framtida arbetsgivare och för en eventuell karriär som forskare.

För att vara behörig att läsa en utbildning på avancerad nivå krävs det oftast att du har en examen på grundnivå, men för att läsa fristående kurs på avancerad nivå kan det ibland räcka med 90 högskolepoäng inom samma ämne som kursen ges inom. Därutöver anges det oftast särskilda behörighetskrav för de olika programmen eller kurserna. Se varje utbildnings förkunskapskrav för korrekt behörighet.

Examen

Program på avancerad nivå leder antingen till en magisterexamen (60 hp) eller till en masterexamen (120 hp). En del program leder till en yrkesexamen. Det är också möjligt att sätta ihop en examen på avancerad nivå utifrån studier på fristående kurs. Vissa examen ger behörighet att söka till forskarutbildning.

Anmälan

Anmälan till utbildningar på avancerad nivå görs på antagning.se. Var noga med att titta efter sista anmälningsdatum på de utbildningar du är intresserad av. Utbildningarna kan ha sista anmälningsdag den 15 januari, 15 mars, 15 april eller 15 oktober.

Ellen hade höga förväntningar på sin masterutbildning

Student Ellen

Ellen studerar masterprogrammet Innovation genom ekonomi, teknik och design. Hon läste sin kandidatutbildning i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och valde att läsa vidare direkt efter examen.

- Jag valde att plugga vidare för att få ett djup i min utbildning. Innovationsmastern lockade mig eftersom den är tvärvetenskaplig och erbjuder många olika infallsvinklar, säger Ellen.

Studenter berättar

Här berättar några av våra studenter om sin utbildning på avancerad nivå. 

”Jag tycker det är en intressant utbildning där många av framtidens utmaningar för skogsbruket tas upp. Det är en utbildning för alla som är intresserade av skog och skogens roll i vårt framtida klimat. Det är spännande att lära sig mer om skog och hur den bör brukas i framtiden.
Läs intervjun med Haidi, student skogsbruk med många mål

”Det är lärorikt att jobba tillsammans med de olika inriktningarna. Alla har olika perspektiv och ser processen annorlunda. Man får lära sig hur designers och ingenjörer tänker, precis som i verkliga livet.”
Läs intervjun med Sebastian, student på innovation genom ekonomi, teknik och design, masterprogram, inriktning företagsekonomi 

”Här samlas människor med olika bakgrund ifrån världens alla hörn vilket leder till att man lär sig om mycket utöver ämnet man studerar.”
Läs intervjun med Katarzyna, student koloniala och postkoloniala studier, masterprogram 

”Jag har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap sedan tidigare och kände att jag ville bygga på min kompetens med mer studier. Digital Humaniora kändes som en naturlig fortsättning för mig som är intresserad av kulturarv, digital transformation och digitalt bevarande.”
Läs intervjun med Elin, student digital humaniora, masterprogram

Jag tog kandidatexamen i nationalekonomi i somras och kände att jag ville lära mig ännu mer inom ämnet. Nationalekonomi har verkligen fångat mitt intresse. Jag valde även att fortsätta mina studier för att ha fler möjligheter på arbetsmarknaden.”
Läs intervjun med Erika, student på nationalekonomi masterprogram

Varför ska jag läsa en master- eller magisterutbildning?

"Det där med master- eller magisterutbildning låter ju klokt, men varför egentligen? Kommer jag att få lättare att få jobb?" Emma Krig, studievägledare, svarar på vanliga frågor om master- och magisterutbildningar.

Program på avancerad nivå

Kurser på avancerad nivå

Vi erbjuder ett stort antal kurser på avancerad nivå. Sök själv fram de kurser du är intresserad av via ämne i vårt utbildningssök. Våra kurser på avancerad nivå.