Parisa Amiri ute i snö

Resan börjar i Småland

I Småland har vi lärt oss att man kan nå vart som helst om man bara är envis. Att man får använda de resurser som finns och att alltid tro att allt är möjligt. Ja, att ingenting är omöjligt om man bara vågar och vill. Linnéuniversitetet finns i två städer, Kalmar och Växjö.

Både Kalmar och Växjö erbjuder ett aktivt studentliv. Börjar du din resa i Småland ligger hela världen för dina fötter. Du kommer att få vänner för livet. Du kommer att få nya perspektiv och kunskaper som du kommer att ha nytta av hela livet. Småland och Linnéuniversitetet är en bra början. En förstaklassbiljett ut i världen. Ut i livet!

Borde inte fler ha koll på Småland?

2016 var en av svenskarnas vanligaste googlingar "Hur stort är Småland?". Nu har det gått ett år sedan siffrorna kom ut, av den anledningen vill Linnéuniversitetet tillsammans med Parisa Amiri nu i fyra avsnitt undersöka om det ihärdiga googlandet fyllt på svenskarnas Smålandskunskaper. 

Kalmar

I Kalmar slår historiens vingslag mellan de vackra husen, de små gränderna och torgen. Kalmar är en småländsk idyll precis vid havet och Öland är bara en bro bort. Här får du stad och natur på en och samma plats. Kalmar slott och stadsparken, universitetsbyggnaderna, promenadvägarna längst havet, pubarna i stan – avstånden är små och på fem till tio minuter når du det mesta. I Kalmar, som till stor del består av öar, är du alltid nära havet. Det finns era badplatser mitt inne i stan – så glöm inte badkläderna!

Förutom ett rikt friluftsliv kan du idrotta och motionera med hjälp av de 400 föreningar som finns här. Du kan ta del av historiska sevärdheter och dagsaktuella evenemang året runt. Studenterna är en viktig del av Kalmar och vi bygger ett nytt universitetsområde på kajen med utsikt mot havet och Öland. Det är inte så konstigt att en stor del av den utbildning och forskning Linnéuniversitetet gör här hör ihop med Kalmars historia och natur. Och med havet – så klart.

Kalmar kommun har bostadsgaranti för nya studenter. Läs mer på Kalmar.se/student.

Växjö

Strax utanför Växjö ligger Linnéuniversitetet samlat på ett campus där våra studenter rör sig mellan föreläsningssalar, restauranger, pubar och affärer. Campus är omgivet av vackra parker, skogar, hagar och sjöar. Här är det nära till allt. Universitetsbiblioteket, träningen, festen och vännerna är aldrig långt bort. Och det tar 10 minuter att åka buss till stan. Det går nästan lika fort att cykla. Många studenter bor på campusområdet medan andra väljer att bo i centrala Växjö.

Mitt i de småländska skogarna ligger Europas grönaste stad. Staden är omgiven av sjöar – det hörs på namnet. Här står miljöfrågorna högt på agendan men musik, idrott och företagande har också präglat Växjö under lång tid. Du kan avnjuta sport i världsklass och mat toppad med Michelinstjärnor. Men kanske är närheten till naturen det som gör att många väljer att stanna i Växjö.

Våra campusstudenter lever i en gemenskap som ofta varar livet ut. Campus är en bra start om du väljer att börja din resa i Småland.