Ansökan till yrkeslärarprogrammet
Yrkeslärarprogrammet är en utbildning för dig som har yrkeserfarenhet inom ett yrkesområde på gymnasieskolans yrkesutbildningar. Efter utbildningen blir du behörig yrkeslärare på gymnasiet och utbildar nästa generation i dina yrkesämnen.
På denna sida hittar du information om hur du ansöker till programmet. Information om yrkeslärarprogrammet hittar du på programsidan.
Yrkeslärarprogrammet - anmälan och validering
En ansökan till yrkeslärarprogrammet sker i två steg:
- Anmäl dig till utbildningen på Antagning.se
- Ansök om validering i vårt valideringssystem Valda
Du behöver ha ett användarkonto på Antagning.se för att kunna logga in i Valda.
Starta din ansökan om validering så fort du kan. Validering är en process som tar tid.
Du behöver också uppfylla grundläggande behörighet för högskolestudier. Om du saknar det, var god läs informationen under Vanliga frågor nedan.
Observera att du enbart ansöker om validering på det lärosäte som du har som förstahandsval.
Varför ska du validera?
Yrkeslärarutbildningen innehåller inte några studier i de ämnen du ska undervisa. Dessa kunskaper ska du ha med dig från ditt yrkesliv. Valideringen är en process där du ska synliggöra och styrka att du har yrkeskunskaper i de ämnen du ska undervisa elever inom.
För att få en bra anställningsbarhet som yrkeslärare är det avgörande att dina yrkeskunskaper återfinns i något av gymnasieskolans yrkesprogram.
Gymnasieskolans yrkesprogram och behörighetskrav
Såhär går valideringsprocessen till
- Information om valideringsprocessen
Det är viktigt att du får information och vägledning med din valideringsansökan. Vi ger dig information om processen, ämnesbehörigheter och anställningsbarhet.
Du behöver ha en yrkesbakgrund som matchar ett av gymnasieskolans program för att få en bra anställningsbarhet som yrkeslärare. Mejla dina frågor till oss till yrke.validering@lnu.se så återkommer vi till dig.
Om du validerat dina yrkeskunskaper tidigare, kontakta oss för att se om din tidigare validering fortfarande är aktuell. - Ansök om validering i Valda
Se UHR:s film om validering
Välj det/de yrkesprogram som matchar din yrkesbakgrund. Välj sedan de ämnen där du har dina yrkeskunskaper.
Du hittar ämnenas behörighetskrav i Valda men du kan också läsa om dem på Universitet- och högskolerådet hemsida. - Beskriv ditt kunnande i relation till dina sökta ämnen
Beskriv dina yrkeskunskaper utförligt när du besvarar frågorna i Valda. Utgå från ämnets behörighetskrav och reflektera kring vad, hur och varför när du beskriver ditt kunnande. - Styrk ditt yrkeskunnande
Du ska också styrka ditt kunnande. Det gör du genom att ladda upp tjänstgöringsintyg där det framgår vilken yrkesroll och vilka arbetsuppgifter du har haft, hur länge och i vilken omfattning du arbetat på arbetsplatsen.
Om du har svårt att få tag på tjänstgöringsintyg från arbetsplatsen som styrker dina kunskaper kan du använda dig av vår intygsmall: Intyg om arbetslivserfarenhet
Andra dokument som kan styrka dina yrkeskunskaper kan vara intyg från utbildningar och kurser, gesäll- och mästarbrev, licenser, certifikat och andra yrkesbevis. - Skicka in din valideringsansökan
När du skickat in din valideringsansökan kommer du att få en kartläggare kopplad till ditt ärende. Kartläggaren kommer att hjälpa dig med ansökan och ge dig feedback. - Bedömning
När det finns ett bedömningsbart underlag kommer en ämnesbedömare att kopplas till ditt ärende. Denna bedömare är expert inom ditt yrkesområde och har i uppgift att granska din ansökan och lämna sitt utlåtande.
Bedömaren kan också efterfråga kompletterande underlag. I dessa fall kommer kartläggaren att kontakta dig och be dig komplettera.
Din yrkeskunskap bedöms utifrån:
Innehåll - Att dina yrkeskunskaper är erfarenhetsbaserade och motsvarar behörighetskravets hela bredd.
Nivå - Att dina yrkeskunskaper har en nivå som visar att du kan: överblicka, planera, utföra, identifiera, lösa sammansatta problem samt kommunicera åtaganden och lösningar som leder till lärande och utveckling. Nivån du ska uppfylla är SeQF 5.
Aktualitet - Att dina yrkeskunskaper inte är för gamla så du har gått miste om den utveckling som har skett i ditt yrke. - Beslut
Lärosätet fattar beslut om din ämnesbehörighet. Du får besked senast i samband med ditt antagningsbesked till utbildningen.
Kontakt
Kontakta oss för stöd i din valideringsprocess via mejl på yrke.validering@lnu.se.
Om du föredrar ett telefonsamtal, mejla oss ditt telefonnummer samt en tid som passar så återkommer vi till dig om en telefontid.
Information om programmet samt kontaktuppgifter till studievägledare hittar du på programsidan för Yrkeslärarprogrammet.
Vanliga frågor
Här hittar du svar på vanliga frågor som du kan ha inför din valideringsprocess.
Vad betyder validering?
Valideringen är en process där du ska synliggöra och styrka att du har yrkeskunskaper i de ämnen du ska undervisa elever inom.
Vi rekommenderar att du först och främst tittar på filmen om validering för att lite mer förstå varför du behöver valideras. Du hittar också filmen när du loggar in i Valda.
Utbildningen till yrkeslärare är på 90 högskolepoäng. Det betyder att yrkeslärarutbildningen inte innehåller några studier i de ämnen du ska undervisa i. Dessa ämneskunskaper ska du ha med dig från ditt yrkesliv.
Hur lång tid tar det att valideras?
Hur lång tid en validering tar är olika från person till person. Det kan till exempel bero på hur många ämnen du söker eller hur lätt/svårt du har att få tag på intyg som styrker kunskaperna du åberopar.
Du ska dock vara beredd på att det är en process som du behöver lägga tid på, men som måste rymmas inom antagningsomgångens deadlines för att du ska hinna bli behörig i tid för aktuell antagningsomgång.
Hur lång giltighetstid har en godkänd validering?
Normalt är en validering giltig i två år. Har du en tidigare validering, som är äldre än två år, vill vi att du kontaktar oss så att vi kan titta på just din validering.
Kan jag valideras i fler ämnen under min utbildning?
Nej. Under tiden du går din utbildning kan du inte ansöka om validering i ytterligare ämnen. Däremot kan du efter avslutad utbildning ansöka om utökad behörighet i samband med att du ansöker om din lärarlegitimation hos Skolverket. Skolverket har en liknande valideringsprocess.
Hur många år måste jag ha arbetat för att bli behörig i ett ämne?
Det finns ingen bestämd tid du behöver ha arbetat i ditt yrke. Det viktiga i den här processen är vilket kunnande du fått av ditt arbete. Du behöver synliggöra att dina yrkeskunskaper når både en bredd och nivå som är högre än någon som är nyutbildad. Det betyder att du behöver ha arbetat en tid i yrket. Vår rekommendation är minst fyra-fem år men det kan skilja sig från individ till individ och mellan olika yrken.
Kan jag göra min ansökan på mobiltelefon eller surfplatta?
Vår rekommendation är att du använder dig av dator i din valideringsansökan då vissa funktioner är begränsade när du använder mobiltelefon eller surfplatta.
Hur ska jag ladda upp intyg om jag inte har tillgång till en skanner?
Du kan med din mobil ta bild på intygen och ladda upp dem i Valda. Se bara till att du får en tydlig bild. Det finns även olika appar med skannerfunktion som man kan ladda ner till telefonen. De flesta bibliotek erbjuder även användande av skanner till en liten kostnad.
Varför måste jag skriva så mycket och utförligt, det syns ju hur länge jag har jobbat i intygen?
I valideringsprocessen ska du inte bara synliggöra din tid i yrket utan också vilka kunskaper du fått och hur du använder dig av ditt kunnande i arbetet. Därför räcker det inte med att enbart ladda upp intyg för att styrka din yrkeskunskap.
Hur kan jag styrka min arbetslivserfarenhet om jag inte har några intyg?
Det finns en mall i Valda som du kan använda för det syftet. I mallen beskriver du dina kunskaper och erfarenheter samt synliggör vilken specifik arbetsplats intyget gäller för, tidsperiod, anställningens/arbetets omfattning. Intyget skrivs sedan under av relevant person som kan intyga dina kunskaper och tjänstgöring inom företaget. Du hittar intyget på steg 4 i Valda.
Kan jag komplettera min ansökan efter jag har skickat in den?
När du har skickat in din ansökan kommer du att få en kartläggare kopplad till ditt ärende. När kartläggaren har läst igenom din ansökan kommer hen att kontakta dig. Om din ansökan behöver kompletteras kan kartläggaren öppna den igen. Hur många gånger du kan komplettera beror lite på hur sent i antagningsomgången du skickar in din ansökan. Även den bransch- och yrkeskunniga bedömaren som får din ansökan kan begära komplettering senare i processen.
Kan alla som vill bli yrkeslärare?
Nej, alla kan inte bli yrkeslärare. Du behöver en yrkesbakgrund som motsvarar något av yrkesprogrammen inom gymnasieskolan. Det räcker inte heller enbart med teoretiska studier, du behöver också ha arbetat inom ditt yrke en längre tid.
Har du exempelvis en sjuksköterskeexamen behöver du även ha arbetat som sjuksköterska en tid.
Jag slutade jobba inom mitt yrke för ett antal år sedan – kan jag ändå validera mina yrkeskunskaper?
Du behöver synliggöra att du har aktuella och relevanta kunskaper i alla ämnen du söker validering i.
Hur snabbt kunskaper bedöms bli inaktuella kan variera mellan olika branscher och yrken. Oftast krävs det att du arbetat i ditt yrke eller varit verksam inom samma yrkesområde under de senaste åren. Bedömningen är dock alltid individuell, så om du inte arbetat inom ditt yrke på ett tag, kontakta oss gärna för vägledning.
Är tidigare lärarerfarenhet meriterande?
I den här valideringsprocessen är tidigare lärarerfarenhet oftast inte meriterande. Kunskaperna som efterfrågas är de kunskaper du har fått för att få ditt lärarjobb.
Däremot kan din tidigare lärarerfarenhet vara relevant för en annan studiegång. Om du arbetat minst två år som obehörig yrkeslärare på minst halvtid och fortsatt är verksam kan du vara relevant för något som heter VAL (Vidareutbildning av obehöriga lärare).
Kan jag bara välja en programingång i Valda?
Nej. Om du har yrkeserfarenheter som återfinns i flera yrkesprogram kan du välja mer än en programingång.
Vissa ämnen finns dock inom fler program och då behöver du inte välja fler programingångar, till exempel ämnet entreprenörskap som återfinns i alla gymnasieprogram.
Vad är kopplingen mellan ämnesbehörighet, undervisningskurser och anställningsbarhet?
Gymnasieskolans undervisningskurser är indelade i olika ämnesområden, till varje ämnesområde finns det en- eller flera undervisningskurser kopplade. Hur många undervisningskurser som är kopplade till just de ämnesbehörigheter du valt kan du läsa mer om på Skolverkets hemsida:
Hitta program, ämnesplaner och kurser i gymnasieskolan
Det finns ämnen som motsvarar undervisningskurser från 50 poäng upp till 1300 poäng. För att lättare bli anställd till en tjänst som motsvarar heltid är det oftast bra att du får en ämnesbehörighet som motsvarar mer än en undervisningskurs i gymnasieskolan.
Varför måste jag välja flera ämnen när jag har en yrkesbakgrund som tillhör ett program?
Du blir automatiskt inte behörig till ett helt program och alla de yrkesämnen som är kopplade till det programmet. Du behöver välja ämnen utifrån vilka kunskaper och erfarenheter du har fått från ditt yrkesverksamma liv.
Måste jag ha kunskaper från alla punkter i behörighetskravet till ett ämne för att bli behörig?
Ja. För att anses behörig i ett ämne behöver du synliggöra att du har kunskaper som motsvarar hela behörighetskravet. Detta beror på att de undervisningskurser som sedan finns kopplade till ämnet berör hela behörighetskravet.
Jag saknar grundläggande behörighet, vad kan jag göra?
Det finns flera sätt att bli grundläggande behörig om du saknar en fullgjord gymnasieutbildning. Börja med att läsa informationen om de olika möjligheterna på antagning.se.
Du kan exempelvis ansöka om reell kompetens för de gymnasiekurser du saknar, läs i så fall vår information om reell kompetens också.
Är det ni på universitetet som gör bedömningen av mina yrkeskunskaper?
Nej, det är inte vi som bedömer dina yrkeskunskaper. Bedömningen görs av en särskilt utsedd bransch- och yrkeskunnig person.