Hemma hos en student

Boende

För dig som behöver en bostad under din tid som student vid Linnéuniversitetet finns det några olika saker att tänka på. Här tipsar vi om olika typ av boende och vilka du kan kontakta för att hitta en bostad.

Att leva och bo i Växjö

I Växjö väljer många av studenterna att bo på Linnéuniversitetets campusområde. Campus är alltid fullt av liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter här mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger och pubar, sjöar och friluftsområden. Samtidigt är det inte långt in till centrum, med cykel eller buss tar det inte mer än cirka 10 minuter att ta sig in till centrum. Förutom campusområdet finns det också möjlighet att bo i centrala Växjö eller i områden strax utanför.

Även om Linnéuniversitetet är samlat till ett campus så är universitetet en stor del av stadens utveckling. Företagarandan som finns runt Växjö är känd. I Växjö kommun finns drygt 8 000 företag — perfekt för dig som behöver praktik- och examensjobb.

I Växjö har du nära till natur, skog och vatten. Rundan kring Växjösjön, som når nästan ända in i centrum, är perfekt för löpning och promenader. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka kan du se både kända och okända band på någon av Växjös scener.

Hitta mer information på Växjö kommuns webbplats

Ansök om studentbostad i Växjö

När du är antagen kommer du som är registrerad i studentbostadskön på Boplats Växjö automatiskt få din spärr hävd vilket innebär att du kan söka bostad. Du behöver inte skicka ditt antagningsbesked till oss.

Är du däremot antagen till polisprogrammet, är internationell student eller nyregistrerad som kund hos oss måste du skicka in ditt antagningsbesked för att kunna börja söka bostad. Du mailar antagningsbeskedet till info@vidingehem.se

På campus är det nära till allt

Att leva och bo i Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. De flesta studenter bor i centrala Kalmar, i närheten av universitetet. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. 

Närheten till kusten och havet sätter sin prägel på livet i Kalmar. Mindre badplatser finns mitt i centrum och tar du dig över Ölandsbron hittar du fina sandstränder.

Kalmar är en stad med gamla anor och många mysiga gamla kvarter. Kalmar Slott och stadsparken är ett populärt tillhåll för många studenter. Vid soligt väder fylls vallgraven av pluggande och solande studenter. Området runt slottet längs med Kalmarsund är perfekt för löpning och promenader.

För dig som inte redan bor i Kalmar kommun finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Läs mer om att vara student i Kalmar på: www.kalmar.se/student

Vem bor var i Kalmar?

Det finns olika sätt att bo som student i Kalmar. Se när gymnasieeleverna Nova och Max kollar runt i tre olika studentlägenheter i Kalmar för att gissa vilken student som bor var. 

Folkbokför dig där du bor

Kom ihåg att skriva dig på din nya adress i Kalmar eller Växjö och eftersända din post. Du vara folkbokförd på din studieort. Detta då grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, nämligen där du sover flest nätter.

Gör en snabb och enkel flyttanmälan med Skatteverkets e-tjänst

Att hyra bostad i andra hand

Överväger du att hyra en lägenhet i andra hand? Det finns tyvärr en del bedrägerier kring andrahandsuthyrning. Tänk på att kontrollera att den som lagt ut annonsen verkligen är den som är lägenhetsinnehavare och att den har rätt att hyra ut lägenheten. Kräv att få se legitimation och att ni ska skriva ett hyreskontrakt. Betala heller aldrig några pengar innan du fått se lägenheten och skrivit på kontraktet.

Vanliga frågor