Studera som elitidrottare
Fortsätt jaga dina drömmar – både som elitidrottare och student. Vi förstår att din satsning på elitidrott är en livsstil. Därför erbjuder vi anpassad studiegång för dig som vill kombinera högre utbildning med elitidrott. Vi är ett elitidrottsvänligt lärosäte, EVL, vilket betyder att du kan få stöd och flexibilitet att följa din idrottskarriär, samtidigt som du investerar i framtiden med en akademisk examen.
Under mina fem års studier hade jag aldrig problem att kombinera min elitsatning med studier. Detta tack vare väldigt hjälpsamma lärare och övrig personal på universitetet.
Oavsett om du tänker dig en karriär inom idrottsvetenskap eller vill satsa på ett helt annat område, så kan du bygga en framtid som ger dig trygghet och möjligheter även efter din idrottskarriär. Hos oss får du chansen att utvecklas både som atlet och som framtida yrkesperson.
Som elitidrottare och student hos oss kommer du bland annat ha möjlighet till
- individuell studieplan
- tentamen vid annan tidpunkt eller på annan ort
- en kontaktperson, en så kallad DK-koordinator*, som du kan vända dig till för frågor om studieanpassningar när examinerande moment krockar med din idrott.
Som EVL-student har jag stor flexibilitet med tentor och övningar om de skulle krocka med en träning eller tävling.
Ansök om att få stöd som elitidrottande student
När du blivit antagen som student på Linnéuniversitetet behöver du skicka in en ansökan.
För dig som tävlar i landslaget eller högsta internationella nivån
Enligt Riksidrottsförbundet behöver du uppnå något av följande kriterier för att kunna bli EVL-student:
- Du är uttagen till ett svenskt junior- eller seniorlandslag.
- Du deltar kontinuerligt i tävlingar på hög internationell nivå, dvs med internationell konkurens som kräver kvalificering.
- Du spelar lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå.
- Du är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet.
- Du bedöms på sikt kunna ta en plats i seniorlandslag eller tävla på hög internationell nivå, dvs med internationell konkurens som kräver kvalificering. Vad som avses med “på sikt” avgörs av ditt specialidrottsförbund.
Om du uppfyller något av kriterierna ovan fyller du i de delar som rör dig som idrottare i denna blankett:
Den ifyllda blanketten ska skickas till evl@lnu.se. Din DK-koordinator kommer sedan skicka in din ansökan till ditt specialidrottsförbund.
För dig som är elitidrottare men inte uppfyller något av EVL-kriterierna
Om du inte uppfyller Riksidrottsförbundets kriterier för att bli EVL-student har du möjlighet att få samma stöd via vårt lokala avtal för dig som elitidrottare. I det samarbetar vi främst med idrottsföreningarna i Kronoberg och Kalmar län.
För att du som inte uppfyller något av EVL-kriterierna ska kunna ta del av stödet behöver du i stället uppfylla något av följande kriterier:
- Din idrott ingår i någon av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund (SF).
- Du som är individuell idrottare tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå – junior eller senior beroende på respektive idrotts system.
- Du som är lagidrottare spelar i högsta eller näst högsta nationella divisionen/serien, under förutsättning att det finns minst fyra. Om det enbart finns tre divisioner/serier (eller färre) måste du spela i den högsta nationella serien/divisionen – junior eller senior beroende på respektive idrotts system.
- Din huvudtränare är på motsvarande nivå för lag- och individuell idrott.
Om du uppfyller något av kriterierna ovan fyller du i denna blankett:
Den ifyllda blanketten ska du sedan be din klubbchef eller tränare att signera. När blanketten är ifylld och påskriven skickar du den till evl@lnu.se.
För dig som friidrottare
Är du friidrottare kan du förutom anpassningen av studierna också ta del av utvecklingscentret, Athletic Development Center (ADC). Det är ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Svenska friidrottsförbundet.
Genom ADC får du tillgång till bästa möjliga tränarkompetens i samverkan med Svenska Friidrottsförbundets kraftcentra för kast. Du har också möjlighet att under vissa delar av året förlägga studier och träning till utländska universitet i till exempel Sydafrika och Australien.
Ansök om att bli en del av Athletic Development Center (ADC) genom att fylla i detta formulär:
ADC-teamet:
- Karin Torneklint, tränare men också före detta förbundskapten inom Svenska friidrottsförbundet
- Anders Axlid, ansvarig för Prestationscentrum kast, Växjö.
- Anna Ek, medicinsk koordinator
- Susanne Linner, docent Idrottsvetenskap Linneuniversitet
Vi samarbetar med:
- Centrum för Idrottsutveckling vid Linnéuniversitetet
- Global Throwing AB
- High Performance Center Växjö
- Telekonsult Arena
- IFK Växjö
- RIG Växjö
* DK-koordinator står för "Dubbla karriärer-koordinator".