Studievägledning
Har du allmänna frågor om utbildning, studier och karriärval? Då är du välkommen till Linnéuniversitetets centrala studievägledare! Det kan dyka upp många frågor och funderingar både före och under din studietid. Genom studievägledning kan du få verktyg för att kunna göra ett välgrundat studieval. Läs mer om hur du gör för att boka en tid med en studievägledare.
Är du redan student hos oss? Eller har du särskilda frågor om ett specifikt program eller en speciell kurs? Då kan du vända dig till våra specialiserade studievägledare som är kunniga inom just sitt utbildningsområde och kan ge dig mer information och vägledning. Studievägledare för program och kurser.
Central studievägledning
Vill du boka ett individuellt samtal på campus, Zoom eller telefon? Hitta en tid som passar dig HÄR .
Du kan kontakta oss via e-post på vagledning@lnu.se
Kontakta gärna oss när du:
- Har allmänna frågor om utbildningar på Linnéuniversitetet
- Är osäker på ditt studie- och karriärval
- Har allmänna frågor om högskolestudier
- Undrar om du är behörig och hur du gör för att komma in på en utbildning
- Har övriga frågor
Vi erbjuder samtal på plats i Växjö och i Kalmar, digitalt samtal via Zoom eller på telefon. Ange i ditt mail vilken typ av möte du föredrar.
Vi avsätter en timme för ditt samtal, där dina frågor är i fokus. Beslutfattandet ligger alltid hos dig, tillsammans arbetar vi med att strukturera dina valmöjligheter utifrån frågor som till exempel:
- Vem är jag?
- Vad vill jag?
- Vad finns det?
- Hur gör jag?
Så här fungerar digitala samtal
Våra digitala samtal sker via Zoom. När du har bokat in en tid med någon av oss studievägledare skickar vi en länk till Zoomrummet. Allt du behöver göra att klicka på länken i emailet vi skickar 24 timmar innan ditt möte! När du klickar på länken till zoom-rummet kan du komma att behöva acceptera installation av en fil för att det ska fungera. Du behöver inte installera något fullständigt program för att delta. Din dator behöver ha högtalare, mikrofon och gärna en kamera. Se guide för hur du ansluter till Zoom som utomstående
Studievägledare svarar:
Varför ska man studera på universitet? Skaffa sig en högre utbildning?
- Du får läsa något du brinner för och tycker är intressant vilket troligtvis gör att du kommer gilla det du kommer att arbeta med i framtiden!
- Många av utbildningarna är breda vilket gör att du under ditt arbetsliv kan arbeta med många olika områden och arbetsuppgifter.
- Generellt sätt ökar livslönen om du investerar i en universitetsutbildning, se frågan om arbetsmarknad.
- Personlig utveckling och nya vänner för livet. Du kommer lära dig många nya saker, lära dig mycket om dig själv och träffa nya personer!
Hur ska man tänka när man ska välja utbildning?
Välj med både hjärta och hjärna. Det är viktigt att välja en utbildning som du är intresserad av och som du tycker är rolig. Samtidigt är det viktigt att väga in fakta om vad du vill göra efter din utbildning. Vad ska den leda till för jobb och vad finns det för framtidsutsikter?
Se fler tips inför studievalet på Studera.nu
Varmt välkommen att boka tid med en studievägledare om du vill diskutera med en neutral samtalspartner.
Likheter och skillnader: gymnasium vs. universitet?
” Same same but different – mycket är sig likt men ändå inte ”
När du börjar läsa på universitet kommer du märka många skillnader men också likheter. Några av de största skillnaderna är:
- - Eget ansvar och självstudier. Det är valfritt att läsa på universitet. Du ansvarar själv för dina studier och hur du lägger upp din studietid. Vissa delar i studierna är obligatoriska men majoriteten av studierna är frivilliga!
- - Du får studera ditt/dina favoritämnen. Ofta läser du ett ämne i taget. Det blir kul att studera eftersom du själv har valt vad du vill läsa för ämne/ ämnen. Det finns stor sannolikhet att du redan brinner för och är intresserad av det du läser.
- - Flexibelt. Linnéuniversitet erbjuder över 150 program och över 1300 kurser. Det innebär att kurser kan t ex vara på en hel termin, halv termin, på halvfart eller på kvällstid. Om du inte vet exakt vad du vill läsa för program eller ämne kan du testa på att läsa en kurs.
Även om det är stora skillnader mellan att läsa på gymnasiet och universitetet får du inte glömma bort att du redan har med dig en studieteknik från gymnasiet. Du kan behöva justera och ändra studietekniken men du har en grund redan. Läs fråga 25 på olika stöd du kan få under studietiden.
Om jag inte vet vad jag vill jobba med i framtiden, hur ska jag tänka då?
Idag pratar vi om att det finns ca 8000 olika yrkestitlar och antalet bara växer. Det är förståeligt om det känns som en djungel och att du inte ens vet var du ska börja. Det är med anledning av detta som Linnéuniversitetet har runt 20 olika studievägledare. Om du känner att du inte har en aning om var du ska börja eller är väldigt osäker på ditt val rekommenderar vi att du kontaktar våra centrala studievägledare, du hittar dem här.
Om du har bestämt inom vilket område som du vill studera men känner dig osäker på exakt vilket program så har du också möjlighet att kontakta en studievägledare vid en fakultet (avdelning) som kan mer om just ditt område, du hittar dessa här.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det är svårt att sia om arbetsmarknaden. Både större samhällsfenomen, likt händelser som sker regionalt och lokalt på arbetsmarknaden, sammanvävt med händelser som pågår i ditt liv påverkar hur just din arbetsmarknad ser ut. Här är tips på sidor om arbetsmarknad:
- - Arbetsförmedlingen, information om arbetsmarknadsprognoser, läs gärna mer på arbetsförmedlingen om framtidsutsikter om de 200 vanligaste yrkena, klicka här för att se prognoser.
- - Saco, fackförbund för alla akademiska yrken, . På deras sida kan du läsa om de akademiska jobben, jämföra löner och livslöner och framtidsutsikter- var finns jobben om 5 år? Klicka här.
- - Det finns många fackförbund knutit till just din yrkesprofession, om du t ex är intresserad om hur arbetsmarknaden ser ut för samhällsvetare, undersök vilket/vilka fackförbund som gäller för dem.
Skillnaden på program och kurs?
Vägen till examen kan gå via ett utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat. Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Istället för att följa ett färdigt utbildningsprogram kan du bygga ihop din examen genom att läsa flera fristående kurser. Mer information hittar du här.
Kan man bygga sin egen utbildning utifrån kurser?
Ja, det kan du. För att få ut en examen behöver bland annat hälften av dina avklarade poäng vara inom samma ämne, även kallat huvudområde, med en fördjupning inklusive ett självständigt arbete.
Om du inte har bestämt dig för vad du vill läsa och om du har allmänna frågor och vill ha hjälp med att planera dina studier får du gärna kontakta våra centrala studievägledare. Klicka här för att komma i kontakt med studievägledare.
Ta gärna kontakt med en studievägledare på fakultet för att ta reda på vad som gäller för just det ämnet eller examen du är intresserad av. Klicka här för att komma i kontakt med studievägledare.
Var hittar man antagningsstatistiken?
Med antagningsstatistik från tidigare år kan du få en ungefärlig uppfattning om vilken antagningspoäng som krävs för att komma in.
Vad finns det för möjligheter att läsa på distans?
Vid Linnéuniversitetet finns det goda möjligheter till att studera på distans, mer än hälften av våra 33 000 studenter är distansstuderande i någon form. Vi erbjuder framför allt fristående kurser på distans men även ett antal hela program. Här hittar du mer information om distansstudier hos oss.
Plugga utomlands?
Som student vid Linnéuniversitetet finns det stora möjligheter till utbytesstudier. Utbytesstudier innebär att du genomför en termin eller ett läsår vid ett universitet som Linnéuniversitetet har utbytesavtal med. Hitta mer information här.
Dubbla karriärer?
Är du elitidrottare och vill studera? Linnéuniversitetet erbjuder möjligheter att kombinera din elitsatsning med studier. Linnéuniversitetet är ett Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) 2018-2022. Det innebär att så långt som möjligt försöka erbjuda individuellt anpassad studiegång för dig som vill satsa på dubbla karriärer. Läs mer här.
Kontakta studievägledare Maria Sahlström om du har fler frågor.
Finns det stöd att få under studierna om man tycker det är svårt?
Ja, det finns det.
Har du tankar och funderingar kring din studiesituation är du välkommen att kontakta studievägledare på din fakultet och lärarutbildningen. Klicka här för att få kontakt med studievägledare.
På Universitetsbiblioteket/Studieverkstaden kan du få hjälp med bland annat informationssökning, akademiskt skrivande, muntlig presentationsteknik och studieteknik. Klicka här för att komma till studieverkstaden.
Studenthälsan erbjuder professionellt samtalsstöd kostnadsfritt när du behöver hjälp med ditt mående. De erbjuder även kurser i stresshantering, talängslan, uppskjutarbeteende mm. Klicka här för att få kontakt med studenthälsan.
Behöver du stöd på grund av funktionsnedsättning, ta kontakt med samordnare för funktionsnedsättning om möjlighet till pedagogiskt stöd under din studietid. Klicka här för att få mer information.
Studenter svarar:
Är det fattigt att vara student? Går det att leva på CSN?
- För vissa kan det vara ekonomiskt utmanande, speciellt ifall hyran är hög. Som student kan man söka bostadsbidrag, få flera studentrabatter och ha ett eller flera extrajobb. Ett tips är börja studierna utan extrajobb för att se ifall man hinner med tempot och att man senare söker ett extrajobb. Jag kan spara en stor del av mitt CSN samtidigt som jag har flera extrajobb. /Marcus
- Ja det går absolut att leva på CSN! Vissa månader kan det vara lite tuffare än andra, till exempel om man behöver köpa studentlitteratur för någon tusenlapp, så tipset är att hitta begagnad litteratur på nätet eller köpa av dem i klassen över. /Rianne
Är Växjö/Kalmar bra studentstäder?
- Växjö är en superbra studentstad och miljön är fantastisk. Jag har besökt och pluggat på flera andra studentstäder, och få uppnår samma känsla som Växjö. Kalmar är också en fantastisk stad! /Marcus
- Kalmar är en otroligt vacker stad, här har dem ett härligt nattliv, de har goda restauranger och trevliga uteserveringar, för att ute tala om havet som ligger i nära anslutning till det mesta. Bra shopping och mysiga caféer, detta året runt. Universitetet i Kalmar är helt nybyggt och ligger i nära anslutning till staden. /Thelma
Har ni några tips till andra som vill börja studera på universitetet?
- Du behöver inte vara bäst på allt, egentligen behöver du inte vara bäst på någonting. Så länge du läser till något som du tycker är kul och har viljan att kämpa så kommer det gå utmärkt! /Rianne
- Plugga något som du själv är intresserad av, se inte högre utbildning som enbart en arbetsmarknadsåtgärd för kommande arbetsliv utan istället som en social plats där kunskap kombineras med nöjesliv. /Marcus
Har ni några tips på hur man får den bästa studietiden?
- Engagera dig! Detta skapar ett brett kontaktnät efter studierna, gör dig mera attraktiv på arbetsmarknaden samt är det i särklass mest givande under studierna. /Marcus
- Den bästa studietiden får man genom att göra sådant man tycker är kul! Gå med i din förening så kommer du lära känna en massa roliga människor och hitta på mängder med saker. Ta vara på tiden, det är inte alltid lätt att plugga på universitet, men det är den roligaste tiden i livet. /Rianne
- Umgås mycket med vänner, både med och utan plugget. Ta tag i studierna och gör det som känns lite extra jobbigt för att sedan vara klar med det. Unna dig själv något när tentan har gått bra eller när tentan är inlämnad, kanske ett besök på en restaurang men vännerna? /Thelma
Hur gör du för att balansera studier och fritid?
- Jag deltar på de flesta föreläsningar, schemalägger varje kurs i min kalender för att få en överblick samt skriver listor på vad som behöver göras i varje delkurs. En del plugg kan göras på transportsträckor och sedan pluggar jag med kompisar. /Marcus
- Jag ser alltid till att ha helgerna pluggfria, annars orkar jag inte med både skola och jobb i längden. Med lite disciplin så att man gör det man ska i tid så fungerar det bra! / Rianne
Hur ser era scheman ut? En vanlig vecka?
Jag går till en klassisk föreläsningssal totalt 4–8 timmar i veckan och sedan sitter jag i biblioteket eller på ett café cirka 10 timmar i veckan för att plugga. Ifall man läser ett ämne som verkligen intresserar en samt har en god studieteknik har man goda möjligheter att ha mycket fritid och kunna engagera sig samt extrajobba. /Marcus
Det beror lite på vilken kur man läser men oftast har jag lektioner 3–4 dagar i veckan och har självstudier den sista dagen. Detta upplever jag som väldigt skönt men det gäller ju att man har disciplin nog till att göra det man ska. /Rianne
Ett vanligt schema som har varit aktuellt större delen av min utbildning. Viktigt att det dock kan skilja sig mellan olika kurser och utbildningar. Se nedan /Thelma
- Måndag: Föreläsning klockan 10.00 - 12.00 och föreläsning igen klockan 13.00 - 16.00
- Tisdag: Workshop klockan 10.00- 12.00
- Onsdag: Grupparbete (Bestäm med gruppen när och vart ni vill ses)
- Torsdag: Självstudier
- Fredag: Självstudier
Hur tänkte ni när du skulle välja utbildning?
- Jag ville ha en bred utbildning och gillar teknik så jag började kolla vad som fanns och mitt program passade väldigt bra. /Rianne
- Jag valde en utbildning som verkligen intresserar mig och därmed får jag mera fritid och möjlighet till annat under min studietid. /Marcus
Kan man engagera sig i något under studietiden?
- Här på Linnéuniversitetet har vi både föreningar, som är specifika för varje fakultet (till exempel - teknik, sjuksköterska etc) och nationer där blandade personer får olika klasser och linjer är med. Båda två agerar sedan massor med roliga event, sittningar, fotbollsträningar - ja you name it. Sedan finns det även mycket annat på skolan också som till exempel Linnékören om man är intresserad av sång. Det finns något för alla. /Rianne
- Absolut! Jag är aktiv i flera idéburna, humanitära och nöjesaktiva studentföreningar. I vissa är jag ordförande och styrelseledamot medan i andra som deltagare på aktiviteter. Jag är buddy till en internationell student så jag hjälper studenten med frågor och problem som uppkommer. Sedan är jag studentrepresentant i högskoleorgan, mentor och vissa fackliga uppdrag. /Marcus
- Absolut! Dels finns det olika studentföreningar som man kan gå med i. Då bjuder studentföreningen in till olika events, exempelvis spelkväll eller olika sittningar. Man kan också söka till att bli fadder eller sitta med i styrelsen. /Thelma
Vad finns det för studentföreningar och vad krävs för att komma in?
- Allt finns på Linnéstudenternas hemsida och alla är varmt välkomna att engagera sig. Här kan du läsa mer om våra föreningar. /Marcus
- Varje fakultet har en egen förening. Jag tillhör till exempel Växt som är för teknologerna. I föreningarna får alla som studerar vid fakulteten vara med! /Rianne
Vad menas med Campus-bubblan?
Att leva på ett campus är ganska speciellt, man lever som i en liten bubbla. På campus finns allt du kan tänka dig behöva såsom affär, pizzeria, två studentpubar, tandläkare, gym, frisör osv. Därav behöver du inte lämna campus på de åren du pluggar om du inte skulle vilja. Campus är inte riktigt så som världen utanför, här är det studenterna som styr och ställer /Rianne
Vad upplever ni är största skillnaden på gymnasiet och universitetet?
- Skillnaderna är att på gymnasiet var allt mer av en plikt och lärarna ansvarade för ens studier. På universitetet är friheten större men även ansvaret. /Marcus
- Den största skillnaden är att ingen kommer jaga er för att ni ska få ett betyg. Universitetet innebär mycket mer eget ansvar! Därför är det viktigt att plugga i ett jämnt flöde under hela kurserna så slipper man panikplugga inför tentor och uppgifter. /Rianne
-
Alla siktar på ett ungefär emot samma mål och detta är ett val man verkligen gjort själv. Man träffas av samma anledning, att bli lärare, sjuksköterska eller ekonom med mera. /Thelma
Titta på vår inspirationsportal Lnu.se/plugga
Vill du veta mer om vad du kan studera på Linnéuniversitetet och hur studielivet fungerar? Då kan du besöka vår inspirationsportal Lnu.se/plugga där vi har samlat all information för dig som vill ha svar på hur det är att studera på Linnéuniversitetet.