frost och sol

Studenthälsan

Studenthälsan finns både i Kalmar och i Växjö för dig som är student vid Linnéuniversitetet. Vi arbetar förebyggande med livsstilsfrågor och erbjuder samtalsstöd. Oss på Studenthälsan kan du träffa individuellt eller välja att delta i grupper. De individuella besöken är kostnadsfria och du tar kontakt med oss för att boka tid via telefon eller mail. Du vänder dig alltid till Studenthälsan på den ort där du studerar.

Aktuellt 

Just nu händer det mycket på Studenthälsan. Vi har utbildningar i psykisk hälsa, lunchmeditation, yogakurser mm. Är du student i Kalmar har vi en grupp för dig som skjuter upp studierna. Se mer under aktiviteter på respektive ort.

Samtal

Vanliga bekymmer studenter söker oss för är stress, nedstämdhet, relationsproblem, kris, rädsla att tala inför en grupp och koncentrationssvårigheter som kan leda till problem med studierna.

Mer om samtal

Ett samtal hos oss kan ibland räcka, men vi kan erbjuda upp emot fem samtal. Ett samtal varar ungefär 45-60 minuter.Vid behov kan vi även stötta dig att få kontakt med mer specialiserad vård, ex psykiatrin.Vi har tystnadsplikt och det är kostnadsfritt att besöka oss. Vid bokade samtal eller längre rådgivning skriver vi journal.

För att komma i kontakt med oss, skicka ett mail eller ring. Lämna namn, telefonnummer och vilken ort du pluggar på, så ringer vi upp dig så snart vi kan, oftast samma dag. Vi försöker alltid boka in dig så snart som möjligt. Räkna dock med en väntetid på ungefär två veckor. Du kan också besöka oss på våra drop in-tider, tisdagar och torsdagar mellan 13:00 - 14:00 för ett kortare bedömningssamtal. I Växjö når du Studenthälsa för drop in via Student lounge i hus H, i Kalmar i väntrummet vid Studenthälsan i Falken.

Rådgivning ges inte via mail, eftersom den inte är sekretesskyddad. För nybesök i Växjö vänligen kontakta oss på studenthalsan@lnu.se 

Kontakta oss

Studenthälsan finns i Kalmar och Växjö. I Kalmar hittar du oss på andra våningen i hus Falken, Nygatan 18, mittemot Universitetsbiblioteket. I Växjö finns vi i huvudbyggnaden, hus H. För att komma i kontakt med Studenthälsan i Kalmar, ring eller mejla till personalen där. För att komma i kontakt med Studenhälsan i Växjö mejla på studenthalsan@lnu.se eller ring till den person du söker.

Vi finns på Facebook

Följ Studenthälsan vid Linnéuniversitet på facebook för uppdateringar kring aktiviteter vi ordnar, inspiration kring livsstil och för att läsa vår blogg. 

Aktiviteter

Studenthälsan erbjuder en stor mängd kurser, grupper och föreläsningar i både Kalmar och Växjö. Här hittar du det aktuella utbudet. Kontakta oss gärna för mer information!

Aktiviteter i Kalmar
Aktiviteter i Växjö

Hälsa och välbefinnande

Studenthälsans uppdrag är att arbeta förebyggande. Här har vi samlat information och verktyg att använda för att komma igång med livsstilsförändringar. En bra start om du funderar på att göra en förändring för att ta bättre hand om dig själv är att göra något av våra livsstilstest. Du kan välja på test kring alkoholvanor, fysisk aktivitet, kost, psykisk hälsa, tobak, stress eller ett övergripande test. Du får en riktad feedback utifrån dina svar, men vi kan inte se vem som varit inne och svarat.

Stress

Under studietiden är det många som känner sig stressade. Känslor av otillräcklighet och att man aldrig läst tillräckligt mycket uppstår lätt, då studietakten på universitet ofta är hög.

Utöver studiekraven finns den rad andra områden i livet, där man kan uppleva press och stress. Sammantaget kan alltför hög stress under längre tid leda till ohälsa och dåligt mående. Nedan har vi samlat några enkla tips på hur du kan minska din stress under studietiden.

Hur du tänker om och tolkar din stress har större betydelse än vad du tror. Kom ihåg att det är stresshormonet kortisol, som gör att du klarar av att kliva ur sängen på morgonen. Stress och stresshormoner är nödvändigt för att vi ska vilja prestera, utvecklas och få gjort saker som känns meningsfulla för oss.

Att leva ett liv utan stress är omöjligt och det är inte farligt att känna sig stressad av och till. Kroppen är gjord för att reagera när vi upplever hot eller fara. Det är först när hotet blir konstant och ihållande över en längre tid, som du riskerar att få hälsoproblem. För att säkerställa att du med jämna mellanrum sänker stresshormonerna i kroppen, gör det till en vana, att ge dig själv några timmar kravlös tid varje dag. Under den här tiden ger du dig själv tillåtelse till att göra precis vad du vill, utan dåligt samvete.

Återhämtning är grundläggande vid stresshantering och handlar inte bara om sömn och att vila sig. Att promenera eller jogga i skogen utan musik, är en utmärkt form av återhämtning. Just att lyssna på naturliga ljud och att vistas i naturen har visat sig minska stressen i kroppen. Hitta din form för återhämtning. Det ska vara en aktivitet som ger dig energi, glädje och är så intressant, att du inte tänker på något annat än att vara i nuet.

Din andning avslöjar hur pass stressad du är. Lägg en hand på magen och en på bröstkorgen och känn efter var du känner din andning mest. Sträva efter att skapa så stor expansion i dina revben som möjligt samt att vara avslappnad i magen, så att du kan känna hur buken höjs vid varje inandning. Slappna av i dina axlar och försök skapa ett så stort utrymme som möjligt mellan ytterpunkterna på dina axlar. Ju större hålrum du kan skapa inom dig vid en inandning, desto bättre kommer du syresätta dig. Tänk också på att lyfta blicken, titta gärna snett upp i taket, så aktiverar du det autonoma nervsystemet.

Stress och stressbeteende är ofta inlärda beteendemönster, som vi upprepat många gånger. Observera ditt stressbeteende genom att föra dagbok och notera vid vilka tidpunkter och situationer, som du känner dig som mest stressad under en dag. Gör en detaljerad planering/vision av hur du vill göra och bete dig istället vid dessa situationer och försök att använda så många av dina fem sinnen som möjligt när du skapar visionen.

Sömn

Vårt sömnbehov är individuellt, men de flesta behöver sova mellan 6-8 timmar per natt. Sömnen och då främst djupsömnen är viktig för återhämtning, cellförnyelse och för att ta hand om infektioner.

Sömnen har också en avgörande betydelse för minneinlagring och är därför extra viktigt när vi studerar och ska lära oss nya saker. Här kommer några små tips på hur du kan förbättra dina sömnvanor.

 • Ha regelbundna tider för din sömn, stig upp och lägg dig vid samma tid varje dag.
 • Använd de två sista timmarna före sänggående till att varva ner. Har du sömnproblem så försök att minska ner på intryck och stimuli genom att bara läsa en trevlig bok eller lyssna på lugn musik.
 • Kroppen vill ha det svalt under sömnen, så se till att ha det svalt i sovrummet.
 • Om du inte somnat inom en halvtimme, stig upp igen och vänta tills du känner dig tillräckligt trött för att kunna sova.
 • Om du inte kan sova på grund av oro, försök att acceptera sömnlösheten och tänka, det är okej att jag inte sover, jag ska bara ligga här och vila en stund.
 • Det tar ca 30 min för hjärnan att förstå att den har sovit, så vaknar du efter 25 minuter, tror du inte att du sovit alls. Hjärnan är själreglerande så länge vi inte använder olika former av sömntabletter. Har du fått för lite sömn en natt, kompenserar hjärnan detta genom att förlänga djupsömnen nästa natt.
 • Om du ofta ligger och tänker på allt du ska fixa nästa dag, som du inte får glömma, är det en god vana att ha papper och penna vid sängen, där du ska skriva upp det. När det står på pappret, släpp det genom att tänka att du inte ska eller kan lösa något nu, när det är sovdags.
 • Även så små mänger alkohol som 1-2 glas vin påverkar din sömn negativt, då kroppen prioriterar att ta hand om alkoholen framför sömnen. Vill du prestera på topp, undvik alkohol.
 • Undvik att träna hårt senare än tre timmar före sänggående, då hård träning medför att du ökar din vakenhetsgrad kraftigt
 • Regelbunden träning kan bidra till förbättrad sömn, eftersom mycket stillasittande medför ett minskat sömnbehov.

Motion

Vi skiljer nedan på begreppen motion och träning. Motion inbegriper all form av fysisk aktivitet, från att diska till att promenera, medan träning handlar om att få upp pulsen till en nivå där du blir andfådd och börjar svettas.

Nedan kommer några tips på hur du kan öka din fysiska aktivitetsnivå.

 • Se till att resa dig upp och röra på dig minst några minuter varje timme. I studier har man sett att mycket stillasittande är skadligt för vår hälsa. Även om du tränar hårt en timme om dagen är detta inte tillräckligt om du har ett stillasittande liv för övrigt. Gör det till en vana att ställa dig upp lite då och då för att sammanfatta och reflektera över vad du precis läst
 • Rör dig utomhus i dagsljus varje dag, ta gärna en rask promenad på lunchen.
 • Gör det till en vana att alltid gå eller cykla dit du ska samt att använda trapporna istället för hiss.
 • Sätt upp regler för hur mycket skärmtid du får ha på din fritid, eftersom detta oftast innebär ytterligare stillasittande.
 • Ha gärna som mål att träna tre gånger per vecka och låt träningen pågå under minst 30 minuter.
 • Planera din träning och höj hellre intensiteten än durationen (tiden du tränar), vilket ger en bättre effekt när det gäller att öka din syreupptagningsförmåga.
 • Träning är så mycket mer än att gå på ett gym. Hitta en aktivitet som du tycker är rolig, så blir det av
 • Ju bättre kondition du har desto mer orkar du. Se därför till att göra konditionsträning till en vana, så kommer du öka både din koncentration och förbättra din inlärningsförmåga.

Kost

Din kropp behöver näring från kolhydrater, fett och protein samt vitaminer, mineraler och vätska. Genom att äta allsidigt sammansatt och näringsrik mat, får kroppen i sig vad den behöver.

Försök att tänka långsiktigt när du stoppar något i munnen istället för att följa den kortsiktiga, omedelbart belönande effekten som socker och fettrika livsmedel har på vår hjärna. Några tips som kan underlätta följer nedan.

 • Ät regelbundet, minst tre gånger om dagen. Vårt behov av energi skiljer sig mycket åt beroende på aktivitetsnivå. Undvik att äta mellan måltiderna och lär dig känna igen hunger- och mättnadssignaler. Efter en måltid ska du känna dig pigg och ha energi för 4-5 timmars arbete.
 • Planera dina måltider, gör gärna en veckomeny och veckohandla.
 • Laga mat från grunden med bra råvaror. Bra mat behöver inte ta lång tid att laga.
 • Gör det till en vana att sitta ner och äta, tugga ordentligt och låt måltiden få ta tid.
 • Ät mycket grönsaker, frukt och bär, varje dag och välj fullkornsprodukter, som mättar bättre och innehåller mer näring.
 • Bra fett hittar du i olivolja, raspolja, kokosolja, fet fisk och osaltade nötter.
 • Hjärnan måste ha kolhydrater för att fungera och vid lågt kolhydratintag, omvandlar kroppen fett och protein till vattenlösliga ketonkroppar, som kan passera hjärnblodbarriären. Bra kolhydrater hittar du i ekologiska grönsaker/rotfrukter/baljväxter, frukter och bär, fullkornsprodukter, fiberrika produkter (ex fiberhavregryn) och mörkt knäckebröd 
 • Drick mellan 1,5 -2 liter vatten per dag och undvik all form av dryck som innehåller socker eller sötningsmedel.

Sexuell hälsa

Vad är hälsa? Vad är sexuell hälsa? Är det bara att "inte vara sjuk"? Studenthälsan arbetar förebyggande med sexuell hälsa utifrån perspektivet att minska förekomsten av sexuellt överförbara infektioner i studentgruppen.

Vi informerar om säkrare sex, hur det fungerar att testa sig, men samtalar även med studenter om relationer, självkänsla, sexualitet. Till vår hjälp har vi en grupp ideellt engagerade studenter som kallas P6.

P6 - för att minska förekomsten av könssjukdomar

P6 arbetar utifrån peer education som går ut på att like lär like - med det menas att vi vill sprida informationen på ett avslappnat sätt - studenter lär studenter. Syftet är att öka kunskapen om och minska förekomsten av könssjukdomar. Som P6:are är du t.ex. med och delar ut kondomer och information om smittspridning under Välkomstmässor, World AIDS Day och andra temadagar eller event. P6 finns med på olika studentfester som pubkvällar och sittningar. Mottot är "Enjoy sex – play it safe". Du som vill gå med i P6 får gå en grundutbildning där du lär dig mer om säkrare sex, kondomkunskap och smittvägar m.m. Mer information hittar du på P6 facebooksida. Är du intresserad av att gå med så mejla på P6@lnu.se

Självtesta dig för klamydia

I Växjö kan du som student hämta självtestkit för klamydia på Studenthälsan. Ta med giltig fotoleg. För mer information om provtagningar eller kontakt med barnmorska i Kronoberg besök 1177.

Du som pluggar i Kalmar kan beställa självtest för klamydia via 1177 och där kan du även läsa mer om provtagning och kontakt med sjukvården kring sexuell hälsa.

Vill du veta mer om Studenthälsans förebyggande arbete kring sexuell hälsa? Kontakta vår folkhälsoutvecklare Martina Boson, martina.boson@lnu.se

Alkohol, narkotika, dopning och tobak

Förebyggande arbete kring ANDT är en viktig del av Studenthälsans arbete. Förkortningen står för Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak.

Vi möter både studenter som vill förändra sitt eget användande och är oroliga för någon i sin närhet. Som en del i vårt förebyggande arbete samarbetar vi med Linnéstudenterna, studentpubar, kommun, landsting, polis och länsstyrelse för att på olika sätt se till att universitetslivets festande inte blir på en skadlig nivå, att stötta tobaksstopp, arbeta för ett studentliv fritt från narkotika och att låta träningslivet vara fritt från doping.

För många är studenttiden en period av fest. Det är ok, vi är inte ute efter att stoppa detta. Men för dig som väljer att festa med alkohol så är vår förhoppning att du kan hitta sätt att göra detta utan att utsätta dig för de risker som en intensivkonsumtion kan innebära. Vi jobbar därför t ex med fadderutbildning inför introduktionerna, med utskick kring alkoholvanor till alla studenter och utbildning till andra nyckelpersoner som t ex studentpubspersonal. Du student som har funderingar kring egen eller andras alkoholvanor är välkommen att kontakta oss. Vi möter även många studenter som vuxit upp med en förälder eller annan nära anhörig som druckit för mycket och kan behöva prata med en utomstående om hur detta påverkat en.

Här kan du läsa mer om alkohol och narkotika:
Alkoholhjälpen
Alkohollinjen
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning
(Där kan du även läsa om Tobak och Doping.)

Droginfo framförallt om cannabis

Cannabishjälpen för den som använder cannabis och vill ha hjälp, eller för anhöriga

Tobak

Rökning och snusning påverkar måendet på många sätt och tobaksvanor är därför något vi alltid tar upp i individuella samtal. Studenthälsan samarbetar med Campushälsan i Växjö och med Hälsocentralerna Stensö och Kvarnholmen i Kalmar, som samtliga erbjuder tobaksavvänjning på olika sätt. Du kan även läsa mer på Sluta-röka-linjen eller varför inte testa UMO:s rökavvänjningsapp Fimpaaa? 

Nu finns också möjlighet till kostnadsfritt sms-stöd för att sluta röka eller snusa. Gör tobakstestet bland våra livsstilstest och i den feedback du får ingår koden för att kunna delta i sms-stödet.

Vill du veta mer om Studenthälsans förebyggande arbete kring ANDT? Kontakta Studenthälsans folkhälsoutvecklare Martina Boson, martina.boson@lnu.se

Om du blir sjuk

Studenthälsan arbetar förebyggande och med samtalsstöd. Om du inte mår bra, eller av någon annan anledning behöver komma i kontakt med sjukvården (undantag akuta situationer då 112 gäller) så starta alltid med 1177.

På hemsidan 1177.se kan du även läsa mycket om egenvård kring olika symtom.Telefonnumret 1177 går till Sjukvårdsrådgivningen, är öppet dygnet runt och kostar inget att ringa.

Viss provtagning kan du även göra på Sjuksköterskeprogrammets utbildningsmottagningar i Kalmar eller Växjö och Psykologprogrammets studenter driver även en psykoterapimottagning i Växjö.

Linnéuniversitetets utbildningsmottagningar 

Om du vill prata med någon utomstående kan du även ringa någon av de telefonjourer och rådgivningsnummer som finns.

Mer om att söka vård

Vårdcentraler och hälsocentraler
Från och med januari 2015 är det fritt vårdval i Sverige. Det innebär att du som student väljer vilken vård/hälsocentral du listar dig på, du behöver inte vara folkbokförd på orten eller i det landstinget. Mer om vårdval kan du läsa på 1177.

I Kalmar har Studenthälsan ett utökat samarbete med Hälsocentralerna Kvarnholmen och Stensö . Du kan också läsa mer på samlingssidan Ung i Kalmar län om vårdval, livsstilsfrågor, sex och relationer.

I Växjö samarbetar Studenthälsan med Campushälsan, som ligger på Vårdcentralen Teleborg.

Sjukskrivning
Som student har du möjlighet att sjukskriva dig vid egen sjukdom, men även kunna vårda närstående. Sjukanmäl dig till Försäkringskassan och läs på vad som gäller kring studiemedel från csn. Kontakta din utbildning, så du vid behov kan göra upp en individuell studieplan.

1177 om vårdval

Kvarnholmens hälsocentral

Stensö hälsocentral

Ung i Kalmar län

Campushälsan

Försäkringskassan - om du blir sjuk

CSN - Om du blir sjuk