Studenter vid Linnéuniversitetet som tagit examen

Bygg din egen examen

Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Bygg din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden. Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån dina egna intresseområden? Du får många möjligheter med en enorm valfrihet.

Att studera fristående kurser är ett flexibelt sätt att studera på. Kom ihåg att det finns en stor variation av kurser inom olika ämnen, eller huvudområden, att välja på. Genom att kombinera ihop din egen utbildning blir du din egen ”projektledare” och får själv styra dina val under utbildningens gång. 

Vanligaste examen på grundnivå benämns kandidatexamen och omfattar 3 års heltidsstudier om totalt 180 hp. Ett huvudområde innefattar 90 hp och kurser 90 hp, 90+90=180 hp. En grundregel som är viktig att tänka på när du bygger din egen examen är att minst hälften av de avklarade kurserna ska vara inom samma ämne. Kika på filmen och våra exempel nedan så hoppas vi att det blir ännu tydligare för dig.

När du är klar med dina studier kan du ansöka om examensbevis. Du ansöker själv om examen. Här hittar du mer information om examen.

Hör gärna av dig till en studievägledare för samtal om hur just din examen kan se ut: 

Exempel på Kandidatexamen 180 hp

Hälften av din examen (90 hp) består av ett huvudområde inklusive ett självständigt arbete på minst 15 hp inom huvudområdet.

Andra hälften av din examen består av kurser du väljer helt och hållet själv utifrån intresse och framtidstankar. Kom ihåg att du behöver ha minst 30 hp utanför ditt huvudområde.

Kandidatexamen 180 hp (3 år heltidsstudier)

Kandidatexamen 180 hp (3 år heltidsstudier)

Exempel på Magisterexamen 60 hp

Hälften av din examen består av ett huvudområde på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete på 15 hp inom huvudområdet.

Andra hälften av din examen består av kurser du väljer själv på avancerad nivå. Du får maximalt ha 15 hp på grundnivå (och dessa hp får inte vara med i din behörighetsgivande examen).

Magisterexamen 60 hp (1 års heltidsstudier)

Exempel på Masterexamen 120 hp

Hälften av din examen består av ett huvudområdet på avancerad nivå inklusive självständigt arbete 30 hp (eller två 15 hp) inom huvudområdet.

Andra hälften av din examen består av kurser du väljer själv på avancerad nivå. Du får maximalt ha 30 hp på grundnivå (och dessa hp får inte vara med i din behörighetsgivande examen).

Masterexamen 120 hp (2 års heltidsstudier)

Tänk på...

 • ... att när du kombinerar ihop din egen examen så behöver du ansöka om kurs eller kurser inför varje ny termin. Det kan därför vara bra att planera flera terminer framåt. Sök dina kurser på antagning.se.
 • ... att kolla vilken termin respektive kurs går. Vissa kurser går endast vårtermin respektive hösttermin.
 • ... att kurser är vanligtvis på 7,5, 15 eller 30 högskolepoäng (det kan vara smart att välja 30 hp-kurser för huvudområdet).
 • ... att det finns stora möjligheter att läsa delar av din utbildning utomlands.
 • ... att vi erbjuder studier på heltid eller deltid, på campus eller på distans. Förutom kurser på hösten och våren har vi även ett stort antal sommarkurser.
 • ... att du inte kan läsa kurser och bygga en yrkesexamen, såsom exempelvis sjuksköterskeexamen eller psykologexamen. Läs mer här om våra yrkesexamina.
 • ... att två kurser med samma innehåll inte kan tas med i en och samma examen. Om du läser kurser vid olika lärosäten var noga med att kontrollera innehållet.

Film om olika vägar till en examen

Fördelar med att läsa fristående kurser

Du får fler möjligheter med att läsa fristående kurser, dessutom designar du ditt eget program mer eller mindre. Nedan listar vi några av de viktigaste fördelarna med att studera fristående kurser:

 • Du skapar något unikt och kommer sticka ut på arbetsmarknaden
 • Du har en stor frihet att välja och läsa det du tycker bäst om
 • Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och välja mellan heltid, deltid, campus och distans. Vi erbjuder över 1500 fristående kurser.
 • Du får ett stort kontaktnät när du läser fristående kurser

Det finns många fördelar med att bygga sin examen

Albin Olsén vid Linnéuniversitetet.

Albin har valt att bygga sin egen examen med historia som huvudämne. Han gillar friheten med att forma sin utbildning efter egna intressen och att han under studietiden träffat många nya vänner.

Jag har format min utbildning efter eget önskemål

Filip Hallbäck vid Linnéuniversitetet

Filip befann sig mitt i livet när han bestämde sig för att börja studera och letade därför efter en flexibel lösning som passade honom. Valet föll på att bygga en egen magisterexamen i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet. 

Vanliga frågor om bygg din egen examen