Bygg din egen examen
Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Bygg din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden. Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån dina egna intresseområden? Du får många möjligheter med en enorm valfrihet.
Att studera fristående kurser är ett flexibelt sätt att studera på. Kom ihåg att det finns en stor variation av kurser inom olika ämnen, eller huvudområden, att välja på. Genom att kombinera ihop din egen utbildning blir du din egen ”projektledare” och får själv styra dina val under utbildningens gång.
Vanligaste examen på grundnivå benämns kandidatexamen och omfattar 3 års heltidsstudier om totalt 180 hp. Ett huvudområde innefattar 90 hp och kurser 90 hp, 90+90=180 hp. En grundregel som är viktig att tänka på när du bygger din egen examen är att minst hälften av de avklarade kurserna ska vara inom samma ämne. Kika på filmen och våra exempel nedan så hoppas vi att det blir ännu tydligare för dig.
När du är klar med dina studier kan du ansöka om examensbevis. Här hittar du mer information om hur du ansöker om examen.
Hör gärna av dig till oss för samtal om hur just din examen kan se ut. För generella frågor, kontakta våra centrala studievägledare. Har du specifika frågor om ett visst ämne ska du istället vända dig till våra studievägledare på aktuell fakultet.
Exempel på kandidatexamen, 180 hp
Hälften av din examen (90 hp) består av ett huvudområde inklusive ett självständigt arbete på minst 15 hp inom huvudområdet.
Andra hälften av din examen består av kurser du väljer helt och hållet själv utifrån intresse och framtidstankar. Kom ihåg att du behöver ha minst 30 hp utanför ditt huvudområde.
Kandidatexamen 180 hp (3 år heltidsstudier)
Kandidatexamen 180 hp (3 år heltidsstudier)
Exempel på magisterexamen, 60 hp
Hälften av din examen består av ett huvudområde på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete på 15 hp inom huvudområdet.
Andra hälften av din examen består av kurser du väljer själv på avancerad nivå. Du får maximalt ha 15 hp på grundnivå (och dessa hp får inte vara med i din behörighetsgivande examen).
Magisterexamen 60 hp (1 års heltidsstudier)
Exempel på masterexamen, 120 hp
Hälften av din examen består av ett huvudområdet på avancerad nivå inklusive självständigt arbete 30 hp (eller två 15 hp) inom huvudområdet.
Andra hälften av din examen består av kurser du väljer själv på avancerad nivå. Du får maximalt ha 30 hp på grundnivå (och dessa hp får inte vara med i din behörighetsgivande examen).
Masterexamen 120 hp (2 års heltidsstudier)
Bra att tänka på
- När du kombinerar ihop din egen examen så behöver du ansöka om kurs eller kurser inför varje ny termin. Det kan därför vara bra att planera flera terminer framåt. Du söker dina kurser på antagning.se.
- Kolla vilken termin respektive kurs går. Vissa kurser går på vårterminen medan andra ges på höstterminen.
- Kurser är vanligtvis på 7,5, 15 eller 30 högskolepoäng (det kan vara smart att välja 30 hp-kurser för huvudområdet).
- Det finns stora möjligheter att läsa delar av din utbildning utomlands.
- Vi erbjuder studier på heltid eller deltid, på campus eller på distans. Förutom kurser på hösten och våren har vi även ett stort antal sommarkurser.
- Du kan inte läsa kurser och bygga en yrkesexamen, såsom exempelvis sjuksköterskeexamen eller psykologexamen. Läs mer om våra yrkesexamina.
- Två kurser med samma innehåll kan inte tas med i en och samma examen. Om du läser kurser vid olika lärosäten var noga med att kontrollera innehållet.
Film om olika vägar till en examen
Fördelar med att läsa fristående kurser
Du får fler möjligheter genom att läsa fristående kurser, dessutom designar du ditt eget program mer eller mindre. Nedan listar vi några av de viktigaste fördelarna med att studera fristående kurser:
- Du skapar något unikt och kommer sticka ut på arbetsmarknaden.
- Du har en stor frihet att välja och läsa det du tycker bäst om.
- Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och välja mellan heltid, deltid, campus och distans. Vi erbjuder över 1500 fristående kurser.
- Du får ett stort kontaktnät när du läser fristående kurser.
Ordlista
Hp = Högskolepoäng
Huvudområde = Det ämne du väljer och kan få din examen i. Universitetet måste ha examensrätt i detta ämne.
Förkunskapskrav = Den utbildningsbakgrund du måste ha för att bli antagen på kursen.
Successiv fördjupning = innebär att kurserna bygger på varandra och blir mer och mer avancerade
Du måste ha kurser från olika nivåer för att kunna ta ut en kandidatexamen:
G1N = Grundnivå (endast gymnasiala förkunskapskrav)
G1F = Grundnivå fortsättningskurs (förkunskapskrav 1–30 hp eller 31–60 hp)
G2F = Grundnivå fortsättningskurs (ofta förkunskapskrav 60–90 hp)
G2E - Grundnivå fortsättningskurs inkluderat examensarbete (ofta förkunskapskrav 60–90 hp)
(GXX grundnivå, kurser som ej kan klassificeras enligt ovanstående modell)
Tillgodoräkna = Om du har tidigare studier från svenskt eller utländskt lärosäte, kan du ansöka om att få det tillgodoräknat. Diskutera gärna med din institution när det kan vara aktuellt.
Kursplan = Det juridiska dokumenten för varje kurs. I kursplanen hittar du kursens innehåll och litteraturlista
Överlappning = Två kurser med samma innehåll och litteraturlista (OBS! var uppmärksam på att du inte väljer två kurser med olika namn men med samma innehåll).
Högskoleexamen = två års heltidsstudier på grundnivå, 120 hp (inklusive 7,5 hp självständigt/examensarbete)
Det finns många fördelar med att bygga sin egen examen
Albin har valt att bygga sin egen examen med historia som huvudämne. Han gillar friheten med att forma sin utbildning efter egna intressen och att han under studietiden träffat många nya vänner.
Läs hela intervjun med Albin
- Att bygga min examen var det mest praktiska och intressanta alternativet för mig. Efter gymnasiet testade jag på universitetsstudierna genom att läsa en termin historia på Linnéuniversitetet. Då tänkte jag inte att kursen skulle utgöra en del av min kandidatexamen. När jag började fundera kring vad jag ville göra framöver, så insåg jag att en fortsättning på historiestudierna vore en logisk väg att gå.
Albin gillar den frihet som kommer med att forma sin utbildning efter egna intressen.
- Det är helt fantastiskt att fritt kunna välja att läsa kurser i de ämnen som man tycker känns intressanta. Utbildningen blir verkligen individanpassad på bästa möjliga sätt. Dessutom träffar man många intressanta människor och knyta nya kontakter, då man i regel får nya kurskamrater vid varje terminsstart. Under min studietid har jag träffat flera nya vänner i samband med de olika kurserna. Det har också varit givande att få träffa och lyssna på många olika undervisare.
Albin hittade information om att bygga sin examen på lnu.se. Därefter kontaktade han en av universitetets studievägledare.
- Studievägledaren gav mig mer utförlig information kring att bygga sin egen examen. Denna information och de tips jag fick under samtalet gjorde att kände mig säker i mitt val att bygga en examen av fristående kurser.
Han är nöjd med sitt val av utbildning och trivs vid Linnéuniversitetet.
- Jag har bara positiva saker att säga om Linnéuniversitetet! Undervisningen på universitetet håller mycket hög nivå. Universitetets nya lokaler är jättefina och det finns massvis av bra ställen för oss studenter att sitta och plugga på. Det nya biblioteket i Kalmar är min personliga favorit.
Viktigt att vara förberedd
Det är bra att redan på förhand skaffa sig en uppfattning om vilka kurser som erbjuds på Linnéuniversitetet och resonera kring vilka ämnen som känns mest relevanta.
- Vissa kurser kanske kan ses som mer meriterande för en framtida arbetsgivare. Man söker kurser inför varje termin så se till att hålla koll på viktiga ansökningsdatum.
Ett annat tips jag vill ge till andra som funderar på att bygga sin egen examen är att ta kontakt med studievägledare eller andra ansvariga på universitetet om man har några frågor eller funderingar. Mina samtal med studievägledarna har varit väldigt nyttiga och stimulerande. Där har jag verkligen fått idéer och uppmuntran kring hur jag ska tänka vid mina val av kurser.
Efter examen planerar Albin att studera vidare till arkivarie.
- Jag har i perioder arbetat som arkivassistent och har i samband med historiestudierna vistats en del i arkivmiljöer, vilket har väckt ett intresse för arkivsektorn. Efter min kandidatexamen planerar jag att söka ett masterprogram med inriktning arkivvetenskap.
Jag har format min utbildning efter eget önskemål
Filip befann sig mitt i livet när han bestämde sig för att börja studera och letade därför efter en flexibel lösning som passade honom. Valet föll på att bygga en egen magisterexamen i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Läs intervjun med Filip
- Valet att bygga min egen examen hade mycket med min livssituation att göra. Jag upplevde att det var mer praktiskt att bygga en egen examen och det gav mig en flexibilitet som passade mig. Det var genom samtal med studievägledare som jag fick reda på vad som var möjligt och vad som krävdes. Utifrån den information jag fick sökte jag kurser som blev till pusselbitar i en långsiktig målsättning att skaffa en examen.
Filip trivdes bra vid Linnéuniversitetet och uppskattade möjligheten att studera på distans. Det gjorde att han hade möjlighet att anpassa studierna efter livspusslet.
- Linnéuniversitetet förde med sig en energi och ett engagemang som varken var prestigebundet eller traditionstyngt. Distanskurserna håller både en imponerande bredd samt hög kvalitet. Studentlivet kan vara riktigt roligt och lärorikt. Det fantastiska med universitet och högskolor är att man kan söka kurser när som helst i livet.
Fristående kurser ett bra alternativ
Det kommer en frihet med att bygga sin egen examen, men Filip nämner också att det kan kännas lite osäkert när man ska välja kurser för nästa termin.
- Fördelen med att bygga en egen examen är att man får en stor frihet i form av valmöjligheter samt kontroll över utformningen. Nackdelen är att det kan kännas lite vanskligt när man skall söka kurser inför nästa termin.
Han har ett tips till dig som funderar på att bygga din egen examen.
- Börja med att söka en grundkurs i något ämne som intresserar dig och försök att se fristående kurser som ett alternativ till ett program. Om du blir intresserad av att skaffa en examen i ämnet, så kontakta en studievägledare som kan förklara hur det går till och vad som krävs av dig.
Vanliga frågor om att bygga din egen examen
Hur bygger jag min egen kandidatexamen?
Som din egen "projektledare" för din utbildning, designar du en kandidatexamen genom att välja kurser som intresserar dig, med kravet att minst 90 hp är inom ett och samma ämnesområde.
Kan jag sätta ihop en egen masterexamen?
För en masterexamen väljer du kurser på avancerad nivå som totalt blir 120 hp. Viktigt är att 60 hp är inom ett huvudområde och inkluderar ett självständigt arbete.
Vad innebär det för mig med en "skräddarsydd utbildning"?
Att välja en skräddarsydd utbildning ger dig flexibiliteten att studera kurser som du är mest intresserad av och som bäst förbereder dig för din önskade karriärväg.
Vilka fördelar finns det med att skapa en egen examen jämfört med att välja ett befintligt program?
Genom att bygga din egen examen, stärker du din profil på arbetsmarknaden. En unik utbildningsväg kan skilja dig från mängden och visa potentiella arbetsgivare din förmåga att tänka innovativt och anpassa dig efter komplexa krav.
Hur fungerar ansökningsprocessen för att skapa min egen examen?
På webbplatsen antagning.se söker du fristående kurser inför varje ansökningsomgång. Glöm inte dubbelkolla behörighetskravet för varje kurs. Välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare om du vill samtala om vilka kurser som kan ingå i din examen.