Polisutbildning
Vill du hjälpa människor i utsatta situationer? Är du intresserad av samhällsfrågor och vill göra skillnad? Då kan polis vara yrket för dig.
Linnéuniversitetet har lång erfarenhet av att driva Polisprogrammet och hos oss möter du lärare från Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och akademin.
Vi vill att du ska få med dig den erfarenheten och det självförtroendet som krävs för att vara trygg i din roll som polis. Därför ingår praktiska och verklighetstrogna övningar där du kommer ställas inför situationer som kan uppstå i ditt kommande yrkesliv.
Under utbildningen kommer du också komma i kontakt med andra yrkeskategorier som kommer vara en del av din vardag som polis, tex socionomer, sjuksköterskor och lärare.
Har du en högskoleexamen och funderar på att bli polis?
Då kanske den funktionsinriktade polisutbildningen är något för dig.
Vi bedriver på uppdrag av Polismyndigheten även en komprimerad polisutbildning som leder till en anställning inom ett område där du har just din specialkompetens. Polismyndigheten söker dig med relevant akademisk bakgrund och arbetslivserfarenhet inom de områden där myndigheten behöver stärka upp kompetensen. Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen här.
Kännetecken för Linnéuniversitetets utbildningar
Du kan välja att läsa på distans eller på campus i Växjö. På campus finns allt du behöver för ett rikt studentliv och en aktiv fritid. Väljer du att plugga på distans kan du å andra sidan vara mer flexibel vad gäller tid och plats för dina studier. Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och lärare oavsett om du väljer att läsa programmet på plats i Växjö eller på distans.
Under slutet av din utbildning har du dessutom möjlighet att få en mentor. Genom att anmäla dig till mentorprogrammet får du chans att utbyta erfarenheter med din mentor och knyta värdefulla kontakter inför ditt kommande arbetsliv.
Läs mer om polisutbildningen och vilka krav som ställs för att bli polis:
Ansök här:
Sofie lockades av polisyrket
Sofie Kullbohrs dröm blev sann när hon kom in på polisprogrammet i Växjö.
Läs hela intervjun med Sofie
Varför polisprogrammet?
Ja, vad ska man säga, att utbilda sig till polis är ett brett omfång av kunskaper kring lagar och regler. Men också väldigt stor del kring omvårdnad och ett lärande kring att handskas med människor i olika situationer. Man kan komma att möta människor i livskriser med sjukdom, förlust, ilska, uppgivenhet, glädje och självklart också mycket kärlek. Alla dessa tillstånd är något som vi som poliser ska kunna jobba med. Jag tror det var just detta som har drivit mig till att bli polis. Att på jobba med människor och få känna att man gör någon skillnad i någons liv. Vare sig det är en liten eller stor gärning, vare sig den är riktad mot gärningsman eller målsägande så kan man göra intryck och framförallt skillnad. Det är det som polisyrket handlar om för mig och det är det som har drivit mig framåt. Det också varit en dröm sedan barnsben, jag har alltid vetat att jag ville bli polis. Det var verkligen ett delmål i livet att bli antagen i till polisutbildningen och nu är jag här! Ibland får jag nypa mig lite i armen för att se om det är på riktigt!
Extra intressanta kurser?
Jag är en väldigt praktiskt lagd person och uppskattar därför fysiska tekniker och metoder väldigt mycket, även vapenlektionerna och bilkörning är något av favoritlektioner för mig. Något som jag själv överraskades över var även juridiken, den är svår till en början, men väldigt rolig att lära sig. Jag tycker också att det är vår plikt som poliser att ha en god trygghet och kunskap inom juridiken. Vi ska veta vilka rättigheter och skyldigheter vi har för att göra ett så bra arbete som möjligt ute på plats.
Mest utmanande med utbildningen?
Polisutbildningen är inte som andra universitetsutbildningar utan upplägget liknar mer en gymnasieutbildning där man läser flera kurser parallellt med varandra. Pressen kan ibland kännas stor då man har många examinationer och tentor under samma period. Jag tycker det är väldigt roligt och givande att läsa på universitet, men just polisutbildningen kräver mer tid av mig än vad jag trodde det skulle göra när jag började utbildningen. För mig har det varit utmanande och drivande att se utvecklingen hos mig själv och mina prestationer. För mig är varje nytt steg under utbildningen en utmaning och ett steg på vägen.
Det bästa med att läsa till polis vid Linnéuniversitetet?
Polisutbildningen i Växjö har ett gott rykte sedan innan, men jag kan bara säga utifrån mina egna erfarenheter att jag tycker att programmet ger mig god grund med relevant kunskap för att kunna komma ut och arbeta som polis. Under utbildningen växer många inte bara i kunskap utan även som personer. Jag upplever att många hittar sig själva under utbildningen.
Skulle du rekommendera andra att söka polisprogrammet?
Självklart! Jag skulle rekommendera andra att plugga till polis då du kommer få en rolig studietid och träffa så likasinnade vänner för livet. Men inte minst för att polis är ett yrke där du kommer att kunna gör skillnad både på individnivå och i stort tillsammans med dina kollegor. Vi behövs, du behövs.
Om 5-10 år?
Jag kommer att jobba som polis och gärna som hundförare. Hundförare har under en stor del av mitt liv varit lite av en dröm.
Fritid?
Jag och min hund har ett starkt band vilket gör att en stor del av min tid går till honom. Förutom det så blir det mycket plugg och träning. Växjö är en mycket fin och naturnära stad. Naturreservaten i skogen och längs vattnet är vårat favoritställe. Jag kände ingen i staden sedan innan och hade inte varit inne i Växjö heller. Men det är verkligen en mysig stad. Jag trivs verkligen bra.
Polisstudenternas studerandeförening Växjö, PSV
Studerandeföreningen är en del av Polisförbundet och finns till för dig som studerar vid polisutbildningen. Föreningen driver bland annat arbetsmiljö- och utbildningsfrågor samt planerar olika evenemang. Medlemskap är högst frivilligt och innebär bland annat att du får Polistidningen hem i brevlådan.
För mer information kontakta oss på polisstudenterna.vaxjo@polisforbundet.se
Hitta ditt program
Kurser inom kriminologi och polisiärt arbete
Vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete (KP) erbjuder vi även följande kurser:
-
Historisk kriminologiKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1KR160
-
Kriminologi IKurs 30 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1KR100
-
Kriminologi IIKurs 30 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1KR210
-
Kriminologi III, inkl. självständigt arbeteKurs 30 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 2KR30E
-
Ungdomar, kriminalitet och brottsutsatthetKurs 7,5 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1KR230
-
Utvärdering av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i teori och praktikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1KR240