Sjöfart
Vill du jobba i en högteknologisk bransch där din initiativförmåga och ditt ansvarstagande värdesätts? Lockas du av att ha många valmöjligheter och hela världen som arbetsplats? Utbilda dig till sjökapten eller sjöingenjör!
Sjöfarten är avgörande för att vi ska kunna transportera både människor och varor på ett hållbart sätt.
Karriärmöjligheter för dig med en sjöfartsutbildning
Det är en internationell bransch där efterfrågan på kompetens är stor och du har många olika karriärmöjligheter. När du jobbar till sjöss är arbetspassen ofta 2 till 16 veckor långa och sedan är du ledig lika långa perioder. Det innebär att du kommer ha möjlighet till en aktiv fritid för dina intressen i land. Om du inte vill jobba ombord på ett fartyg kan du också arbeta i hamnar, på rederikontor, på försäkringsbolag eller inom industrin. Du får alltså en bred arbetsmarknad, antingen till sjöss eller i land.
Praktik, laborationer och övningar
För att du ska förbereda dig inför ditt kommande arbetsliv ingår praktiska moment, oavsett om du läser sjökaptensutbildningen eller sjöingenjörsutbildningen. De praktiska momenten sker genom maskinrums- och fartygssimulatorer, på vårt egna övningsfartyg Calmare Nyckel och via vårt Rescue Training Centre där du kommer få öva sjösäkerhet i olika typer av räddningsfarkoster. En väldigt viktig del av din utbildning kommer vara när du genomför din praktik. Under en praktikperiod kan du vara ombord på ett lastfartyg medan nästa praktikperiod kanske istället sker på ett kryssningsfartyg.
Kännetecken för Linnéuniversitetets utbildningar
Vi erbjuder moderna utbildningar i en miljö med närhet till både Östersjön och Kalmar centrum. Våra lärare har stor erfarenhet från arbete både till sjöss och i land. Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och lärare. Genom Kalmarhem erbjuds dessutom en bostadsgaranti där du kan ansöka om att få studentboende i Kalmar. Här finns allt du behöver för ett rikt studentliv och en aktiv fritid. Under slutet av din utbildning har du dessutom möjlighet att få en mentor. Genom att anmäla dig till mentorsprogrammet får du chans att utbyta erfarenheter med din mentor och knyta värdefulla kontakter inför ditt kommande arbetsliv.
Välkommen på virtuellt studiebesök
Starta klippet och se när våra studenter visar upp:
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från bryggan
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från maskinrummet
- Labbsalen
- Maskinrumssimulatorn
- Navigationssimulatorn
- Rescue Training Centre
FAQ - vanliga frågor om att läsa en sjöfartsutbildning vid Linnéuniversitetet
Är det svårt att få bostad i Kalmar?
Det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem har bostadsgaranti för alla som går en utbildning på universitetet här i Kalmar. Utöver det finns det många privata hyresvärdar också. Det är således vanligtvis inga problem att hitta en bra bostad.
Hur går man tillväga för att hitta en bostad?
Gå till Kalmarhems sida där du ka hitta all information du behöver: https://kalmarhem.se/student/studentbostadsgarantin/
Även Linnéstudenterna har en bostadsförmedling: http://linnestudenterna.se/bostadsformedling/
Lista på privata hyresvärdar:
https://kalmar.se/bygga-bo-och-miljo/bostader/hitta-bostad.html
Hur fungerar bostadsgarantin?
Gå till Kalmarhems sida där du ka hitta all information du behöver: https://kalmarhem.se/student/studentbostadsgarantin/
Jag har inte mina betyg klara vid ansökningsdatumet, kan jag komplettera?
Ja det kan du göra. Detta görs via antagning.se. Sista dagen för att komplettera varierar från år till år, se aktuella datum på antagning.se. Skulle betygen av någon anledning dröja längre kan du kolla om det går att göra en sen anmälan till våra program när betygen har kommit. Se mer på http://www.antagnig.se
Vad är antagningskraven till utbildningarna?
För att vara behörig att söka till Sjökapten och Sjöingenjör behöver du grundläggande behörighet samt Fysik 1b1 / 1a, Matematik 2a / 2b / 2c eller Fysik A, Matematik B (Områdesbehörighet 7/A7). Fysik A, fysik 1b1/1a kan ersättas med ett av alternativen Naturkunskap 2, Fartygsbefäl/Maskinbefäl klass VII 40 hp eller Energiteknik 1.
Är det svårt att bli antagen?
Uppfyller du antagningskraven har du goda möjligheter att bli antagen men fortsätter uppgången av antalet sökande kommer studieresultaten att spela en större roll.
Hur mycket kvinnor söker till sjöutbildningarna?
Ca 10 % av våra studenter är kvinnor vilket vi tycker är en alldeles för låg andel. Det finns inget som säger att kvinnor inte skulle passa till att arbeta till sjöss - tvärtom!
Går det att studera på distans?
Utbildningarna är idag anpassade för att du ska studera på plats. Många moment är praktiska och utförs i specialanpassade simulatorer eller labb-salar. Detta gör distansstudier svåra att genomföra i större utsträckning. I och med situationen med Covid-19 har vi fått gå över till distansundervisning för våra teoretiska moment i kurserna men praktiska moment kommer alltså genomföras på plats när situationen tillåter. Andelen distansstudier kommer kanske vara större i framtiden.
Behöver jag ha erfarenhet från att arbeta till sjöss för att söka en utbildning hos er?
Nej, du behöver ingen bakgrund till sjöss för att studera hos oss. Det som behövs är ett intresse för sjöfart och en vilja att lära sig.
Hur många studenter tar ni in varje år?
Klasserna består av upp till 60 studenter.
Hur mycket kommer jag behöva vara hemifrån när jag jobbar till sjöss?
Grunden för att arbeta till sjöss är att du är ledig (minst) lika länge som du varit iväg och jobbat, så kallat 1-1 system. Arbetspassens längd är väldigt olika beroende på vad för slags fartyg du jobbar på. Generellt kan man säga att de varierar mellan 2 till 12 veckor. Vanligast är nog pass på ca 4 veckor.
Vad kan jag göra ombord när jag inte jobbar?
Beroende på intresse och vilket fartyg du befinner dig på så finns det olika aktiviteter ombord. Många väljer att motionera eller studera. Andra tar det lite lugnare och väljer att kolla på film eller spela.
Finns det internetuppkoppling på fartygen?
Ja, alla fartyg har idag någon form av internetuppkoppling. Sedan varierar det lite hur pass bra uppkopplingen är och hur stor tillgång besättningen har till den. Generellt brukar den åtminstone räcka till e-post och sociala medier.
Kan jag jobba till sjöss om jag blir sjösjuk?
Ja. De flesta som jobbar till sjöss har någon gång upplevt sjösjuka i någon grad. För de flesta försvinner det efter någon eller ett par dagar.
Tillhör Sjöfartshögskolan något lärosäte eller är det en fristående utbildare?
Sjöfartshögskolan i Kalmar tillhör sedan 2010 Linnéuniversitetet där vi är en egen institution inom fakulteten för teknik.
Finns det mycket studenter i Kalmar?
Linnéuniversitetet har totalt 33 000 studenter fördelat på Kalmar och Växjö. I Kalmar bor det många studenter både centralt och i ytterkanterna av tätorten. Exakta siffror är svårt att säga men det är åtskilliga tusen som är bosatta i Kalmar.
Kan jag efter sjökaptensexamen arbeta på andra ställen än på fartyg?
Utbildningen till Sjökapten är mycket bred med ett innehåll som, förutom i rent nautiska kurser, sträcker sig bl.a. från logistik, juridik och ekonomi till meteorologi, miljö och ledarskap. Detta gör att du även blir väl rustad för ett arbete i land på exempelvis rederikontor, försäkringsbolag eller myndigheter.
Hur lång är utbildningen till sjökapten?
Utbildningen är på 4 år, inklusive 12 månader fartygsförlagd utbildning (praktik).
Hur mycket praktik är det i sjökaptensutbildningen?
Under de 4 åren är det 3 perioder av fartygsförlagd utbildning på sammanlagt 12 månader (3+6+3 månader).
Kan jag efter sjöingenjörsexamen arbeta på andra ställen än på fartyg?
Som sjöingenjör är du eftertraktad även i land. Många av våra studenter jobbar efter avslutade studier på kärnkraftverk, kraftvärmeverk eller inom mer specifika områden som el- och automation.
Hur lång är utbildningen till sjöingenjör?
Utbildningen är på 4 år varav 3 år är teoretiska studier och 1 år är praktik. Du kan välja att gå endast de teoretiska studierna för att få ut en examen men då får du inte ut någon behörighet för att kunna arbeta till sjöss.
Hur mycket praktik är det i sjöingenjörsutbildningen?
Praktiken ligger utspridd under hela utbildningen där första praktikperioden ombord ligger redan i läsperiod 2, d.v.s. sista halvan av första terminen. Sen ligger en praktikperiod under sommaren mellan år 1 och år 2. Det tredje året brukar vi kalla för praktikåret. Det börjar med verkstadsutbildning (svets, svarvning m.m.) och går över till elpraktik. Verkstadsutbildningen sker i Försvarsmaktens lokaler i Karlskrona och elpraktiken i vårt eget el-labb i Kalmar. Efter el-praktiken bär det av ut på sjön igen och du beräknas vara klar lagom med all din praktik till terminsslutet i år 3.
När man är ute på praktik, är man då borta hela tiden eller kommer man hem ibland?
Om du är planerad på fler än ett fartyg under en period, vilket man ofta är, så kan det bli en lucka mellan fartygen då du har möjlighet att komma hem ett tag. I annat fall så är du iväg hemifrån under hela praktiktiden. Detta gäller oavsett om du läser till sjökapten eller till sjöingenjör.