Sjöfart

Vill du jobba i en högteknologisk bransch där din initiativförmåga och ditt ansvarstagande värdesätts? Lockas du av att ha många valmöjligheter och hela världen som arbetsplats? Utbilda dig till sjökapten eller sjöingenjör! Sjöfarten är avgörande för att vi ska kunna transportera både människor och varor på ett hållbart sätt.

Karriärmöjligheter för dig med en sjöfartsutbildning

Sjöfartsbranschen är en internationell bransch där efterfrågan på kompetens är stor och du har många olika karriärmöjligheter. När du jobbar till sjöss är arbetspassen ofta 2 till 16 veckor långa och sedan är du ledig lika långa perioder. Det innebär att du kommer ha möjlighet till en aktiv fritid för dina intressen i land. Om du inte vill jobba ombord på ett fartyg kan du också arbeta i hamnar, på rederikontor, på försäkringsbolag eller inom industrin. Du får alltså en bred arbetsmarknad, antingen till sjöss eller i land. 

Praktik, laborationer och övningar

För att du ska förbereda dig inför ditt kommande arbetsliv ingår praktiska moment, oavsett om du läser sjökaptensutbildningen eller sjöingenjörsutbildningen. De praktiska momenten sker genom maskinrums- och fartygssimulatorer, på vårt egna övningsfartyg Calmare Nyckel och via vårt Rescue Training Centre där du kommer få öva sjösäkerhet i olika typer av räddningsfarkoster. En väldigt viktig del av din utbildning kommer vara när du genomför din praktik. Under en praktikperiod kan du vara ombord på ett lastfartyg medan nästa praktikperiod kanske istället sker på ett kryssningsfartyg.

Kännetecken för Linnéuniversitetets utbildningar

Vi erbjuder moderna utbildningar i en miljö med närhet till både Östersjön och Kalmar centrum. Våra lärare har stor erfarenhet från arbete både till sjöss och i land. Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och lärare. Genom Kalmarhem erbjuds dessutom en bostadsgaranti där du kan ansöka om att få studentboende i Kalmar. Här finns allt du behöver för ett rikt studentliv och en aktiv fritid. Under slutet av din utbildning har du dessutom möjlighet att få en mentor. Genom att anmäla dig till mentorprogrammet får du chans att utbyta erfarenheter med din mentor och knyta värdefulla kontakter inför ditt kommande arbetsliv.

Välkommen på virtuellt studiebesök

Se när våra studenter visar upp:

  • Övningsfartyget Calmare Nyckel från bryggan
  • Övningsfartyget Calmare Nyckel från maskinrummet
  • Labbsalen
  • Maskinrumssimulatorn
  • Navigationssimulatorn
  • Rescue Training Centre

Hitta din utbildning